× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βόρειο Αιγαίο: Η αλήθεια πίσω από την αύξηση του τζίρου σε εστίαση και καταλύματα

Δείτε τί συνέβη και πώς εξελίχθηκε ο κύκλος εργασιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα το 2024

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/3/2025

Βόρειο Αιγαίο: Η αλήθεια πίσω από την αύξηση του τζίρου σε εστίαση και καταλύματα
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη αύξηση του τζίρου κατέγραψαν οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου το 2024 σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στη Λέσβο η αύξηση του τζίρου των καταλυμάτων ανήλθε στο 26%, στην Ικαρία στο 20,7%, στη Σάμο στο 15,1% και στη Χίο στο 25,6%. Για τη Λήμνο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον τζίρο του 2023. Συνολικά, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η αύξηση ήταν 32,63%.

Στον τομέα της εστίασης το 2024, στη Λέσβο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 9,3%, στην Ικαρία κατά 16,2%, στη Λήμνο κατά 25,6%, στη Σάμο κατά 15,1% και στη Χίο κατά 13%. Συνολικά, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η αύξηση του τζίρου στον κλάδο της εστίασης περιορίστηκε στο 11,55%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο τζίρος των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 9,2%, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε κατά μόλις 2,4%. Συνεπώς, το πρώτο συμπέρασμα είναι πως το Βόρειο Αιγαίο τα πήγε καλύτερα από πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, μια δεύτερη ματιά δείχνει πως η αιτία είναι το χαμηλό επίπεδο εκκίνησης.

Ο τζίρος των τουριστικών καταλυμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε απόλυτους αριθμούς, για τα τουριστικά καταλύματα της Λέσβου ο τζίρος το 2024 ήταν 34,39 εκατ. ευρώ (27,30 εκατ. ευρώ το 2023), της Ικαρίας 3,73 εκατ. ευρώ (3,09 εκατ. ευρώ το 2023), της Λήμνου 13,40 εκατ. ευρώ (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον τζίρο του 2023), της Σάμου 68,03 εκατ. ευρώ (59,11 εκατ. ευρώ το 2023). Συνολικά, ο τζίρος των καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου το 2024 ήταν 134,51 εκατ. ευρώ, όταν το 2023 ήταν 101,41 εκατ. ευρώ (στα στοιχεία του 2023 δεν περιλαμβάνεται ο τζίρος των καταλυμάτων της Λήμνου).

Ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου στη Ρόδο ήταν 1,33 δισ. ευρώ, στο Ηράκλειο 970 εκατ. ευρώ και στην Κω 435 εκατ. ευρώ. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο τζίρος των καταλυμάτων το 2024 ανήλθε στα 11,005 δισ. ευρώ, όταν το 2023 ήταν 10,078 δισ. ευρώ.

Στη Λέσβο λειτουργούν 359 επιχειρήσεις καταλυμάτων, στην Ικαρία 109, στη Λήμνο 100, στη Σάμο 328 και στη Χίο 134. Συνολικά, τα ξενοδοχεία και οι άλλες επιχειρήσεις καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου είναι 1.030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τζίρος της εστίασης

Ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης της Λέσβου το 2024 ανήλθε στα 82,35 εκατ. ευρώ (75,36 εκατ. ευρώ το 2023), με αύξηση 9,3%. Στην Ικαρία ο τζίρος το 2024 ανήλθε στα 8,61 εκατ. ευρώ (7,4 εκατ. ευρώ το 2023), αύξηση 16,2%. Στη Λήμνο ο τζίρος ανήλθε στα 18,48 εκατ. ευρώ (16,71 εκατ. ευρώ το 2023), αύξηση 25,6%. Στη Σάμο ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης το 2024 ανήλθε στα 45,49 εκατ. ευρώ (39,53 εκατ. ευρώ το 2023), αύξηση 15,1%. Στη Χίο ο τζίρος το 2024 ανήλθε στα 53,93 εκατ. ευρώ έναντι 47,73 εκατ. ευρώ το 2023, αύξηση 13%.

Συνολικά, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης το 2024 ανήλθε στα 208,86 εκατ. ευρώ έναντι 184,73 εκατ. ευρώ το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2024 ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης της Ρόδου ήταν 272,4 εκατ. ευρώ, του Ηρακλείου 274,7 εκατ. ευρώ και της Κω 101,68 εκατ. ευρώ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης ανήλθε στα 10,12 δισ. ευρώ, όταν το 2023 ήταν 9,89 δισ. ευρώ, αύξηση 2,4%.

Στη Λέσβο το 2024 λειτούργησαν 840 επιχειρήσεις, στην Ικαρία 215, στη Λήμνο 189, στη Σάμο 445 και στη Χίο 434. Συνολικά, στο Βόρειο Αιγαίο λειτούργησαν 2.123 επιχειρήσεις.

Τί δείχνουν οι αριθμοί

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν μια πολύ ικανοποιητική, σε ποσοστά, αύξηση του τζίρου για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι έχει μείνει στο ταμείο μετά το τέλος της σεζόν. Μαζί με την αύξηση των εσόδων προέκυψε και αύξηση των εξόδων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν απαντούν στο παραπάνω ερώτημα. Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει το τμήμα του αδήλωτου τζίρου των προηγούμενων ετών που εμφανίστηκε το 2024, ως αποτέλεσμα της αύξησης της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

 

Ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν κατέγραψε θεαματική αύξηση ακόμη και στα νησιά που δέχθηκαν μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών. Γεγονός που δείχνει πως η καταναλωτική δαπάνη δεν είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των επισκεπτών. Κι αυτό θα είναι μόνιμο πρόβλημα για όσο χρονικό διάστημα η Τουρκική λίρα θα έχει πολύ μικρή αξία σε σχέση με το Ευρώ.

Η σύγκριση του τζίρου των καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου με αυτόν άλλων περιοχών της χώρας δείχνει το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης των ξενοδοχειακών μονάδων. Επιπλέον, φανερώνει την ανάγκη για νέες επενδύσεις, ώστε τα υφιστάμενα καταλύματα να υποδέχονται επισκέπτες όλο τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο.

 

Τέλος, πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη άλλων περιοχών, όπως η υπερβολική ανάπτυξη του συστήματος all-inclusive, το οποίο αποτρέπει τη διάχυση των τουριστικών εσόδων εκτός των ξενοδοχείων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης