× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πιθανή παρουσία αγνώστου καυσίμου προκάλεσε την πυρόσφαιρα»

Το τελικό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το δυστύχημα των Τεμπών παρουσιάζεται στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσία της τριμελούς επιτροπής διερεύνησης

Δημοσίευση 27/2/2025

«Πιθανή παρουσία αγνώστου καυσίμου προκάλεσε την πυρόσφαιρα»
' χρόνος ανάγνωσης

Το τελικό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το δυστύχημα των Τεμπών παρουσιάζεται στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσία της τριμελούς επιτροπής διερεύνησης.

Στην αρχή της παρουσίασης, τα μέλη της επιτροπής καθώς και οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tο πόρισμα θα αποσταλεί στη συνέχεια στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται τις έρευνες, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Σημειώνεται πως αναμένονται επίσης τα πορίσματα του ΕΜΠ, καθώς και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτος ομιλητής για την εισαγωγή και παρουσίαση του έργου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και της Επιτροπής Διερεύνησης είναι ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου. Ακολούθως, θα μιλήσουν τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Bart Accou, Fabrizio Carpinelli (στελέχη ERA) και Κώστας Καπετανίδης (προϊστάμενος μονάδας διερευνήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε, μεταξύ άλλων: 

  • «Βάσει του κανονισμού λειτουργίας, το πόρισμα είναι κάτι που γράφει η επιτροπή με πλήρη ανεξαρτησία και χθες υιοθέτησε το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «χωρίς να αλλάξει κόμμα». 
  • «Αυτό που δεν τιμά το ελληνικό κράτος είναι η ανυπαρξία του αρμόδιου φορέα κατά τηπου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη διερεύνηση»
  • «Μεγάλη συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων που, πέραν του πόνου τους, έπρεπε με το έργο τους να υποκαταστήσουν τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που δεν υπήρχε στη συλλογή στοιχείων».
  • «Το έργο της τιμωρίας των ενόχων ανήκει στην ελληνική Δικαιοσύνη». 

Τα κύρια σημεία της παρουσίασης: 

Κωνσταντίνος Καπετανιδης: Πολιτικός Μηχανικός Προσταμενος Μονάδας Διερευνήσεως Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Οι ταχύτητες των τρένων ήταν σημαντικές. Από το αποτέλεσμα δημιουργήθηκε μία τεράστια πυρόσφαιρα. 
  • Ο Σταθμάρχης Λάρισας δεν χρησιμοποίησε -κατά λάθος, θεωρούμε-  την αυτόματη χάραξη, άφησε κατά λάθος την αλλαγή 118 στη διαγώνιο. Ηταν ένα μεγάλο λάθος χειρισμού. 
  • Ο οδηγός έπρεπε να επαναλάβει την εντολή, αλλά δεν την επανέλαβε, είπε ευχαριστώ και συνέχισε. 
  • Οι υποκείμενοι παράγοντες είναι η διαχρονική έλλειψη προσωπικού (κατά μέσον όρο ανά χιλιόμετρο σιδηροδρομικής γραμμής η Ευρώπη έχει δύο εργαζομένους, στην Ελλάδα υπήρχαν 0,5 εργαζόμενοι αντιστοίχως, έλλειψη επαρκούς σηματοδότησης, η διαχείριση των σταθμαρχών του ΟΣΕ (δεν ήταν κατηρτισμένοι στον βαθμό που έπρεπε να εκτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια), έλλειψη μηχανισμού παρακολούθησης και επιθεώρησης των σταθμαρχών.
  • Η έρευνά μας καταλήγει πως τα θύματα που αίτια θανάτου τη φωτιά είναι περίπου 5-7. Τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από μηχανικά αίτια
  • Πιθανή παρουσία ενός αγνώστου προς το παρόν καυσίμου που προκάλεσε την πυρόσφαιρα. 

Αστεριος Αλεξάνδρου – Πολιτικος Μηχανικος προϊστάμενος τμήματος Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Tέμπη – Live: Παρουσιάζεται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα-1

Tέμπη – Live: Παρουσιάζεται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα-2

  • Δεν εγινε σωστή χαρτογράφηση του χώρου του δυστυχήματος. Υπήρξε απώλεια πληροφοριών ζωτικής σημασίας. 
  • Η ΡΑΣ δεν εντόπισε κρίσιμες αδυναμίες στο θέμα της ασφάλειας. Αρκετές από αυτές εντοπίστηκαν ακολούθως 

Συστάσεις ασφαλείας 

  • Ο ΟΣΕ πρέπει να κάνει σημαντική αξιολόγηση κινδύνων, να διαχειρίζεται τους κινδύνους ασσφαλείας των στοιχείων υποδομής, να αξιολογεί τακτικά την ικανότητα του προσωπικού του, να εξάγει διδάγματα από περιστατικά και ατυχήματα. 
  • Η Hellenic Train να διασφαλίσει ότι οι μηχανοδηγοί αξιολογούνται τακτικά και να αναπτύξει ένα σύσστημα παρακολούθησης απόδοσης των μηχανοδηγών. 
  • Η ΡΑΣ να αναπτύξει ένα εναιίο σύστημα αναφοράς περιστατικών για όλους τους φορείς και να ενισχύσει την ικανότητα εποπτείας των σιδηροδρομικών φορέων. 
  • Η Ευρωπαϊκή επιτροπή να εφαρμόσει ένα πλαίσιο για να επιβάλει στα κράτη μέλη την ικανοποίηηση των απαιτήσεων της ΕΕ για να παρακολουθεί το σύστημα εθνικών κανόνων των κρατών μελών της. 
  • Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης να αναπτύξει οδηγίες για ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και να συμπεριλάβει τον ΕΟΔΑΣΑΑΑΜ στα σχέδια αυτά. 

Bart Accou – (Επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σιδηροδρόμων μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ). 

  • Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι θα είναι βιώσιμοι αν εφαρμοστούν όσα είπαμε. Δεν μπορώ να πω αν είναι ασφαλείς τώρα, δεν ήταν το αντικείμενο της έρευνας.
  • Ζητήσαμε τις επικοινωνίες ανάμεσα στην εταιρία και στους μηχανοδηγούς.  Οσον αφορά την επιλογή του προσωπικού του ΟΣΕ, στο τέλος της έκθεσής μας έχουμε μία αυστηρή σύσταση ασφαλείας για το θέμα.
  • Η αυτοψία στον τόπο του δυστυχήματος δεν έγινε με τον τροπο που έπρεπε ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε στη συνέχεια τον τύπο του καυσίμου που μεταφερόταν και προξένησε την πυρόσφαιρα. Εγιναν προσομοιώσεις ώστε να προσδιοριστεί. Στο μόνο που μπορούμε να καταλήξουμε είναι πως αυτό που επίσημα μεταφερόταν στο τρένο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πυρόσφαιρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κλείνει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Δευτέρα 23 Μαρτίου

Η απόφαση λαμβάνεται ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης του περιφερειάρχη και εκπροσώπων φορέων της Λέσβου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Κλείνει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Δευτέρα 23 Μαρτίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σας ευχαριστώ για τη στάση ευθύνης» λέει ο Μουτζούρης

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την επαναλειτουργία των τυροκομείων
«Σας ευχαριστώ για τη στάση ευθύνης» λέει ο Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χειρουργήθηκε για αφαίρεση όγκου ο δήμαρχος του Αγιου Ευστρατίου

«Και τα καλύτερα έρχονται…». Τα νεότερα για την πορεία της υγείας του Κωνσταντίνου Σινάνη
Χειρουργήθηκε για αφαίρεση όγκου ο δήμαρχος του Αγιου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Σφραγίδα» συνταγματικότητας στον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, οι θεσμοί του γάμου και της οικογένειας δεν αποτελούν στατικά μεγέθη, αλλά εξελίσσονται διαρκώς, αντανακλώντας τις μεταβολές των κοινωνικών συνθηκών
«Σφραγίδα» συνταγματικότητας στον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δελτίο αναγγελίας θυελλωδών άνεμων

Στο Ανατολικό Αιγαίο
Έκτακτο δελτίο αναγγελίας θυελλωδών άνεμων
ΕΛΛΑΔΑ

Μια έκθεση μνήμης και ευθύνης στο Ηράκλειο

Η ΕΣΗΕΠΗΝ γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της με επετειακές δράσεις στην Κρήτη και κορύφωση στις 27 Μαρτίου 2026 σε ειδική τελετή στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Μια έκθεση μνήμης και ευθύνης στο Ηράκλειο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

450.000 ευρώ στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Ένταξη έργων ενίσχυσης Πολιτικής Προστασίας στο ΕΣΠΑ για τέσσερις Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
450.000 ευρώ στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου καλεί αγρότες και μελισσοκόμους να αποφύγουν καύσεις και εργασίες με γυμνή φλόγα τις επόμενες ημέρες
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποζημιώσεις ζητά η παράταξη Χοχλάκα για τους κτηνοτρόφους

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη ουσιαστικού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Περιφέρειας, Υπουργείου, κτηνιατρικών υπηρεσιών και συνεταιρισμών
Αποζημιώσεις ζητά η παράταξη Χοχλάκα για τους κτηνοτρόφους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι κτηνοτρόφοι της Χίου συμπαραστέκονται στη Λέσβο

«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη ουσιαστικών και ρεαλιστικών μέτρων στήριξης»
Οι κτηνοτρόφοι της Χίου συμπαραστέκονται στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργία διαρκείας: «Μη βιώσιμο το 90% των πρατηρίων»

Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου και ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Λήμνου ζητούν τη διόρθωση του ισχύοντος πλαφόν
Απεργία διαρκείας: «Μη βιώσιμο το 90% των πρατηρίων»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι κρίσιμα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή

Έκκληση για συντονισμό και συνεργασία από τη «Νέα Δυναμική»
Έξι κρίσιμα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή