ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λέσβος ‑ Λήμνος: Αλμα 22% στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος
Πενταετία ανάπτυξης για την αιγοπροβατοτροφία του νομού Λέσβου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/2/2025

Στους 50.708 τόνους ανήλθε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό Λέσβου το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο «ΕΛΓΟ Δήμητρα» στις 16 Φεβρουαρίου. Οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν γάλα στα νησιά του νομού ήταν 2.619, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1,41 ευρώ ανά κιλό. Το 2020 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό Λέσβου ήταν 41.641 τόνοι και ο αριθμός των κτηνοτρόφων 2.410. Η μέση τιμή εκείνη τη χρονιά ήταν μόλις 0,80 ευρώ ανά κιλό.
Η παραγωγή γίδινου γάλακτος το 2024 ανήλθε στους 4.152 τόνους, με 594 κτηνοτρόφους να παραδίδουν γάλα. Η μέση τιμή για το σύνολο του 2024 διαμορφώθηκε στα 0,85 ευρώ ανά κιλό. Η παραγωγή γίδινου γάλακτος το 2020 στα νησιά του νομού ήταν 3.404 τόνοι, με 565 κτηνοτρόφους να παραδίδουν γίδινο γάλα. Η μέση τιμή του γίδινου γάλακτος ήταν 0,46 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφηκε αύξηση του όγκου παραγωγής σε πρόβειο και γίδινο γάλα, αύξηση του αριθμού των κτηνοτρόφων, και παράλληλη αύξηση της τιμής που πωλούν το προϊόν τους οι κτηνοτρόφοι. Η αύξηση του όγκου παραγωγής του πρόβειου γάλακτος ανήλθε στο 21,77%, ενώ για το γίδινο γάλα στο 21,97%. Το 2024, το πρόβειο γάλα του νομού Λέσβου αντιστοιχούσε στο 6,97% της πανελλαδικής παραγωγής. Την ίδια χρονιά, ο νομός Λέσβου παρήγαγε το 3,43% της πανελλαδικής παραγωγής γίδινου γάλακτος. Ο σχετικός πίνακας του ΕΛΓΟ Δήμητρα αναφέρει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και όχι το νομό Λέσβου, αλλά είναι γνωστό πως ο όγκος παραγωγής τόσο του πρόβειου όσο και του γίδινου γάλακτος στους άλλους δύο νομούς είναι εξαιρετικά μικρός έως αμελητέος.
Το Βόρειο Αιγαίο (δηλαδή ο νομός Λέσβου) καταλαμβάνει την 5η θέση πανελλαδικά στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος, θέση που αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος, ειδικά στο νησί της Λήμνου.
Η παραγωγή γίδινου γάλακτος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως διότι οι τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν έχουν επενδύσει στην αξιοποίησή του. Ουσιαστικά, το γίδινο γάλα που παράγεται στα νησιά του νομού χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων που έχουν ως βασική πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα.
Η ανεξάρτητη παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων από γίδινο γάλα μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγή του. Ακόμη πιο σημαντικό θα ήταν οι τοπικές τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τυποποίηση γίδινου γάλακτος και την διάθεσή του στις τοπικές αγορές, ώστε να αντικατασταθούν οι εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος από την ηπειρωτική Ελλάδα.