× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αγνοείτε κ. Κύτελη ότι ο Δήμος είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας;»

«Τηρήστε τη νομιμότητα» λέει η «Πυξίδα»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/5/2020

«Αγνοείτε κ. Κύτελη ότι ο Δήμος είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας;»

Ανήθικο και απαράδεκτο χαρακτηρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζαρβού, Δημήτρης Μαλλιαρός και Εριφύλη Χιωτέλλη τη μεθόδευση, όπως λένε της Δημοτικής Αρχής Κύτελη για ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες. Θυμίζουμε ότι σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου.

Ειδικότερα η «Πυξίδα» καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Κύτελη ότι «δεν υπολογίζει τίποτα! Ούτε καν τις αυστηρές συστάσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)»

Σημειώνει ότι για δεύτερη φορά τίθεται το ζήτημα στην οικονομική επιτροπή περί τροποποίησης  προϋπολογισμού προκειμένου να εκτελεστεί έργο καθαριότητας  με τη διαδικασία των αναθέσεων. Και αναλυτικά αναφέρει:

«Την πρώτη φορά στις 14/04/2020 όπου ζητήθηκε τροποποίηση προϋπολογισμού  για να γίνει με ανάθεση το έργο της κοπής χόρτων στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης ,  και ενώ υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανοιχτό διαγωνισμό ο οποίος βρισκόταν σε εξέλιξη.  Άλλαξαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προχώρησαν σε διαδικασία ανάθεσης. Διότι ως γνωστόν «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει»

Η τοποθέτησή μας τότε ήταν η παρακάτω: «Κατά την άποψη μας δεν μπορεί να γίνεται επίκληση στον Κορονοϊό για κάθε περίπτωση που δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια συγκεκριμένη επιλογή. Ο δήμος όφειλε να μεριμνήσει ώστε να γίνουν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες για να είναι έτοιμος ο ανάδοχος να προβεί στις εργασίες που περιγράφονται. Δε θα συμφωνήσουμε σε απευθείας αναθέσεις , που ως γνωστόν είναι πεδίο δόξης λαμπρό για πελατειακές σχέσεις, πόσο μάλλον όταν ήδη προϋπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανοικτό διαγωνισμό.»

Στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής έρχεται πάλι θέμα έγκρισης μελετών για ανάθεση εργασιών καθαρισμού οδών πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Η ανάγκη σύνταξη των μελετών κατά την άποψη της εισήγησης: « από την έλλειψη προσωπικού που υπήρξε και υπάρχει στη Δ/νση καθαριότητας σε συνδυασμό με την έκρηξη της πανδημίας από τον covid-19 που απασχόλησε και απασχολεί το προσωπικό της Δ/νσης που ασχολείται με τους κοινόχρηστους χώρους»

Στην αυριανή επίσης συνεδρίαση προτείνεται   για τους παραπάνω λόγους τα έργα αυτά να γίνουν με ανάθεση σε ιδιώτες.

Είναι απαράδεκτο να  μετατρέπονται οι  ΠΝΠ για απευθείας αναθέσεις σε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ»

Είναι απαράδεκτο  και ανήθικο να χρησιμοποιείται η πανδημία του Κορονοϊού  ως κερκόπορτα για την ανάθεση σε ιδιώτες  των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου

Κ. Δήμαρχε δε γνωρίζετε πως υπάρχει ψήφισμα (με μεγάλη πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης που δηλώνει πως δε θα επιτρέψει την παράδοση του χώρου καθαριότητας σε ιδιώτες;

Κ. Δήμαρχε  γιατί δεν ενημερώνετε τους δημοτικούς Συμβούλους πως    υπάρχει  αυστηρή σύσταση της  Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)-  αριθμ. Εγγράφου 2133/15-04-2020, σε συνέχεια της  ανακοίνωσης της Κομισιόν, με αποδέκτες  τα Υπουργεία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους 332 Δήμους και τις  13 Περιφέρειες για την τήρηση της νομιμότητας της υφιστάμενης νομοθεσίας, γιατί εντοπίζεται «μεγάλη σύγχυση από το περιεχόμενο των ΠΝΠ και μεγάλες  αποκλίσεις»; Πού πάτε να τους μπλέξετε;

Κ. Δήμαρχε τους ενημερώσατε πως:

 « η ΕΑΑΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι είναι παράνομοι οι διαγωνισμοί αλλά και οι αναθέσεις που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί, εν μέσω πανδημίας, με αντικείμενο όμως που δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επισημαίνει, δηλαδή, ότι οι αναθέσεις πρέπει να γίνονται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του Κορωναιού και μόνον ως προς αυτήν επιτρέπονται οι δαπάνες που σχετίζονται ευθέως και αποκλειστικά με την προστασία της υγείας των πολιτών!

Η ΕΑΑΔΗΣΥ ζητάει ακόμη την παράταση των διαγωνιστικών διαδικασιών ή και την ακύρωση των αναθέσεων για περιπτώσεις που δεν σχετίζονται ευθέως και αποκλειστικά με την αντιμετώπιση του Κορωναιού! η ΕΑΑΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι  είναι παράνομοι οι διαγωνισμοί  αλλά και οι αναθέσεις»

Τέλος κ. Δήμαρχε θέλουμε να σας πούμε πως αν έχουμε ελλείψεις προσωπικού κάνουμε προσλήψεις! Δεν παραδίδουμε την καθαριότητα με τόση ευκολία στους ιδιώτες.

Και να σας ρωτήσω!

α)Αφού έχετε τόση ανάγκη από προσωπικό καθαριότητας γιατί αρκετοί από τους εργαζόμενους που προσελήφθηκαν ως διμηνίτες  δεν εργάζονται στο χώρο καθαριότητας;

β)  Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε πως οι τρεις τελευταίες προσλήψεις με τη διαδικασία των διμήνων που έγινα στο Δήμο Μυτιλήνης, εργάζονται στο χώρο της καθαριότητα;

Γιατί δε γίνεται να λέτε ότι έχετε έλλειψη προσωπικού στο χώρο καθαριότητας και αυτό το προσωπικό που παίρνετε για καθαριότητα να καλύπτει θέσεις γραφείου!

Κ. Δήμαρχε τηρήστε τη νομιμότητα, σεβαστείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προστατέψτε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κοινότητες όργανα των Δημάρχων

«Καταργείται η τρίτη κάλπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές» εξήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«4,5 χρόνια μόνο κακό κάνατε στον τόπο»

Απάντηση της ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας στην Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Φροντίζουμε τα Χέρια που μας φροντίζουν»!

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από το κατάστημα MIMØΣΑ
ΧΩΡΙΑ

Κτηνιατρείο στον Μανταμάδο, γήπεδο, Αρχοντικό Τζάννου και Παιδική χαρά

Σε εξέλιξη μια σειρά έργων, μαζί με δημοπρατήσεις, λέει στο «Ν» ο πρόεδρος, Χ. Τζελαϊδής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Κρούσματα κορονοϊού σε Σκαλοχώρι, Μήθυμνα, Βασιλικά και Αγία Παρασκευή

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του κορονοϊού σε χωριά της Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιατί κόπηκε ο 80χρονος ευκάλυπτος στην οδό Τζάιημς Αριστάρχου;

«Να δημοσιοποιηθούν ο απαραίτητες άδειες και γνωματεύσεις των ειδικών» ζητά η «Δημοκρατική Μυτιλήνη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση στη Λέσβο»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο νησί.
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέρα λόγω έργων

Κλειστή η δημοτική οδός που οδηγεί στο Πέραμα μέσω Ευρειακής
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Οικονομική ενίσχυση και στους συνταξιούχους!»

Επιστολή της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ στον υπουργό Εργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γενική Συνέλευση πριν το τέλος του χρόνου για τη ΔΕΔΑΠΑΛ(;)

Φουντώνει το πολιτικό παρασκήνιο και οι κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα της ΔΕΔΑΠΑΛ. Νέους αντιπροσώπους εξέλεξε ο Δήμος Μυτιλήνης. Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά προσφεύγει η Δυτική Λέσβος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικα στολίδια αντί για νοσοκομειακό εξοπλισμό!

Με ψήφους πέντε έναντι τεσσάρων, το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης απέρριψε σχετική πρόταση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης». Πρόταση απαλλαγής από δημοτικά τέλη των πληττόμενων επιχειρηματιών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Μπουρνούς:Να μετατεθεί το «Εξοικονομώ‑Αυτονομώ»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία