× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και η οινοποιητική παράδοση της Λέσβου

Ένας Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Δυτική Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2020

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και η οινοποιητική παράδοση της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές σχετικά με την μοναδικότητα των κρασιών της Λέσβου που προέρχονταν από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Νησιού. Ο Κλέαρχος, περιπατητικός φιλόσοφος και μαθητής του Αριστοτέλη, που έζησε τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., στο έργο του «Βίοι», γράφει ότι «απ’ το κρασί της Λέσβου, δεν είναι άλλο πιότερο γλυκό»..!!

Η Λέσβος, ένα από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της αρχαιότητας, βγήκε σχεδόν ολοσχερώς από τον αμπελοοινικό χάρτη του ελλαδικού χώρου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η φυλλοξήρα κατέστρεψε τα αμπέλια του νησιού. Αμπελώνες επιβίωσαν μόνο στη δυτική πλευρά του, όπου ηφαιστειογενή και άνυδρα εδάφη δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη της φυλλοξήρας. Τα τελευταία χρόνια η Λέσβος αναζητά την τύχη της στην τοπική και εθνική αγορά του κρασιού.
Ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας “Ηφαίστειο Ανεμώτιας” έρχεται σήμερα να επικυρώσει την μακρά οινοποιητική παράδοση της Λέσβου και να συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση του Λεσβιακού αμπελώνα αλλά και στην ανάδειξη του ως στοιχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον πυρήνα του Ηφαιστείου βρίσκεται μια ομάδα αμπελουργών της τοπικής Κοινότητας που εργάζονται ισότιμα και συλλογικά, με κύριο στόχο την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και διακίνηση των αμπελοοινικών προϊόντων τους (κρασί, τσίπουρο, βράσμα, βρώσιμο σταφύλι κλπ) μέσω του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές του Ηφαιστείου έχουν οικολογικό και «αειφόρο» χαρακτήρα με στόχο τη βελτιστοποίηση των κρασιών της γηγενούς ποικιλίας Καλονιάτικο καθώς και των λοιπών ποικιλιών (Φωκιανό, Γκτούρα, Μαύρο Μοσχάτο, Αθήρι κλπ), με προσαρμογή των παραμέτρων του ηφαιστειογενούς εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος της καλδέρας.

Η συνεργατική καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με αγρο-οικολογικές μεθόδους, με χειρωνακτική εργασία, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων. Οι αμπελώνες του Συνεταιρισμού είναι άνυδροι (Dry Farming), οπότε εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ για τη θρέψη χρησιμοποιείται οργανική και αιγοπρόβια κοπριά. Πρόκειται για μεθόδους καλλιέργειας που προστατεύουν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τελικά, την υγεία όλων μας.
Το “Ηφαίστειο Ανεμώτιας” εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και προσπαθεί μέσω των προϊόντων του, να μεταφέρει την ιστορία των ανθρώπων που τα παράγουν, τη ζωή και τον αγώνα τους. Έχει στόχο την αυτονομία και την αξιοπρεπή ανταμοιβή των παραγωγών, την πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα σε προσιτή τιμή για τους καταναλωτές και την αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, ο αμπελουργός διαθέτει σε μία δίκαιη τιμή το προϊόν του και λαμβάνει την προστιθέμενη αξία που ο ίδιος δημιούργησε, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα και τρώει υγιεινά.
Διανύοντας την καλλιεργητική περίοδο, οι αμπελουργοί του Ηφαιστείου στον κάμπο της Ανεμώτιας, αυτές τις μέρες γίνονται ένα με τη γη. Ζευγάδες χειροδύναμοι, οργώνουν τους πρώιμους περιφερειακούς αμπελώνες και μέρα με τη μέρα οι «δονήσεις» μεταφέρονται προς τους πιο όψιμους στο κέντρο της Καλδέρας. Το χώμα ανακατεμένο με τον ιδρώτα τους γίνεται λάσπη στο κορμί τους. Το στριφτό τσιγάρο δεν λείπει από το στόμα τους. Σαλιωμένο και κολλημένο στα σκαμμένα χείλη, απαλαίνει την αποσταμάρα και ξεγελάει το νου. Ηλιοψημένοι, με την κόκκινη μαντίλα δεμένη πισωκέφαλα, παλεύουν κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, στους αυτόνομους Συνεταιριστικούς Αμπελώνες.
Μέσα σε άνυδρα ηφαιστειογενή εδάφη, κόντρα στον καιρό…και στους δυνατούς αδάμαστους ανέμους που πνέουν στον κάμπο της Ανεμώτιας, οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου ξανά γεννιούνται για να δώσουν αρχέγονες γεύσεις κρασιών που θα αντιπροσωπεύουν τη Λέσβο….!!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το ούζο γίνεται εμπειρία στο καλοκαίρι της Λέσβου

OuzoFest 2025 με αρώματα γλυκάνισου, γεύσεις τοπικών αποσταγμάτων και παγωτό ούζο σε μια αυθεντική γιορτή πολιτισμού στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η ποδηλασία στη Λέσβο έχει χορηγούς με ψυχή

Η δύναμη πίσω από τα πεντάλ: ευχαριστίες σε χορηγούς, υποστηρικτές και συνοδοιπόρους από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου