«Απεγκλωβισμός 15.000 ανθρώπων σήμερα»
Ο τομέας προσφυγικού ζητήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποδέχεται το Νότη Μηταράκη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2020

Με αφορμή τη σημερινή (Κυριακή 3 Mαίου) επίσκεψη του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου στη Λέσβο ο τομέας προσφυγικού ζητήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τίθεται το ζήτημα της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού από 15.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εκ των 20.000 περίπου που ζουν σε αυτό.
«Το πρωί της Κυριακής ο κ. Μηταράκης θα παραβρεθεί στα εγκαίνια ενός νέου χώρου, που διέθεσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου θα γίνεται η ιχνηλάτηση για πιθανά κρούσματα κορονοϊού» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του. Και συνεχίζει: «Ο κ. Μηταράκης, αφού αγνόησε τις εκκλήσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, της ίδιας της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ίλβας Γιόχανσον, για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ λόγω κορονοϊού, άφησε τους ανθρώπους στην τύχη τους.
Μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας, όπου 20.000 άνθρωποι ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες , αντιμετωπίζουν την απειλή της πανδημίας, έρχεται ο κ. Μηταράκης να κάνει θριαμβευτική εμφάνιση, με πρόσχημα τα εγκαίνια και τη μεταφορά λιγότερων από 400 αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φανταζόμαστε ότι θα κάνει και θριαμβευτικές ανακοινώσεις».
Και καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ας μας εξηγήσει όμως ο κ. Μηταράκης, πώς κατάφερε η κυβέρνησή του να παραλάβει το ΚΥΤ της Μόριας με 5.500 πληθυσμό και σήμερα να έχει πάνω από 20.000 και κυρίως ας μας ενημερώσει για το σχέδιο αποσυμφόρησης της Λέσβου, με αριθμούς και ημερομηνίες.
Περιμένουμε επίσης από τον κ. Μηταράκη, να αντιληφθεί ότι δεν θα δεχτούμε καμία κλειστή δομή-φυλακή που θέλει να μας επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ και να σταματήσει να επιμένει.
Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας θα γίνουν αυτή τη φορά με ανοιχτές πόρτες, ώστε να γνωρίζουμε τι προτάθηκε, ποιοι συμφώνησαν και ποιοι διαφώνησαν και να αποφύγουμε τις αλληλοαναιρούμενες διαρροές.Ένα είνα το ζητούμενο για τον κ. Μηταράκη για το καλό του τόπου μας: O απεγκλωβισμός 15.000 ανθρώπων.».