Απολογητικού χαρακτήρα ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
Ευελπιστεί σε ομαλοποίηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Λήμνου μετά τις 21 Φλεβάρη. Προαναγγέλλει πολυετή σύμβαση για την γραμμή Λαύριο – Αη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα με αύξηση μισθώματος
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/2/2025

Με μια εκτενή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ναυτιλίας ρίχνει την ευθύνη για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου και του Άη Στράτη στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Sea Jets, επειδή αυτή τον περασμένο Οκτώβριο δεν δέχθηκε να ανανεώσει τη σύμβασή της για τη γραμμή Λαύριο – Άη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα. Στη συνέχεια, προσπαθεί να δείξει πως δεν είναι και κανένα σοβαρό πρόβλημα η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, υπόσχεται πως στην επόμενη δρομολογιακή περίοδο θα υπάρξει αύξηση του μισθώματος και πως η γραμμή θα προκηρυχθεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Η ηγεσία του Υπουργείου πιστεύει πως, με αυτές τις ρυθμίσεις, θα δείξουν ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες με νεότερα πλοία. Τέλος, το Υπουργείο ελπίζει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις άγονες γραμμές μόλις το ΣτΕ εκδώσει την απόφασή του επί της προσφυγής.
Η απόφαση για αύξηση του μισθώματος στη συγκεκριμένη γραμμή, και πιθανώς σε όλες τις άγονες γραμμές, στην ουσία αποτελεί υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Οι πολυετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές είναι ένα μέτρο που δοκιμάστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και απέτυχε. Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τώρα θα πετύχει. Άλλωστε, από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, είναι σαφές πως ο μόνος κερδισμένος από αυτές τις συμβάσεις θα είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Επιπρόσθετα, οι ρυθμίσεις που έγιναν για τις προσεγγίσεις πλοίων στη Λήμνο και τον Άη Στράτη, μετά τη δρομολόγηση του Αικατερίνη Π, δείχνουν πως η γραμμή Λαύριο – Άη Στράτης – Λήμνος – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη δεν καλύπτει τις ανάγκες των δύο νησιών.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου αφήνει επίσης αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως: γιατί δεν έγινε επίταξη έργου του Aqua Blue, ώστε να υποχρεωθεί η Sea Jets να συνεχίσει τα δρομολόγια του πλοίου; Γιατί τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο δεν εξέτασε κι άλλες λύσεις πέραν του Πρέβελης, όπως τα πλοία Άνεμος και Smyrna di Levante; Γιατί επί εβδομάδες, ενώ ήταν γνωστή η αποχώρηση του Πρέβελης από τη γραμμή Λήμνου – Άη Στράτη, το Υπουργείο δεν έκανε τίποτα για να βρει άλλο πλοίο;
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει:
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνει τα εξής:
Το ζήτημα που έχει ανακύψει από τη μη πλήρη εξυπηρέτηση της γραμμής Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα, οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρία που παραδοσιακά εξυπηρετούσε τη γραμμή, δεν προσήλθε, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, για τη συνέχιση του συγκοινωνιακού έργου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Διαπιστώθηκε επίσης αδυναμία της αγοράς, όταν το ΥΝΑΝΠ προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση, να προσφέρει διαθέσιμο πλοίο που να καλύπτει το σύνολο της γραμμής, παρά μόνο εν μέρει, όπως έγινε με τα πλοία Πρέβελης, Αικατερίνη Π. και Αδαμάντιος Κοραής.
Οι σημαντικές, δε καθυστερήσεις, οφείλονται ταυτόχρονα και σε νομική προσφυγή που συνέβαλε στην ανατροπή του συνήθη προγραμματισμού του Υπουργείου. Μόλις αποφανθεί το ΣτΕ, η διαδικασία θα συνεχιστεί για το σύνολο των άγονων γραμμών.
Το Υπουργείο ανακοινώνει, παράλληλα, ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την προσωρινή διακοπή της κανονικής σύνδεσης της γραμμής Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος - Καβάλα, ενέκρινε τα κάτωθι δρομολόγια:
α) πρόσθετη προσέγγιση των Blue Star Chios και Blue Star Myconos στον Άγιο Ευστράτιο προς Καβάλα, στο πλαίσιο του δρομολογίου της Τρίτης (άφιξη Τέταρτη στο λιμένα Αγίου Ευστράτιου) από 18/02/2025 στο πλαίσιο δρομολογίου από Μυτιλήνη για Άγιο Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα,
β) το Νήσος Σάμος να πραγματοποιήσει δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Λήμνο - Καβάλα το Σάββατο 22/02/2025 και επιστροφή την Κυριακή. Επιπλέον προσεγγίσεις του Νήσος Σάμος θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, εφόσον αξιολογηθεί ότι υπάρχει μεταφορικό έργο.
γ) το Ro - Ro Τάλως να εκτελεί το δρομολόγιο από Πειραιά προς Ικαρία - Σάμο - Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Καβάλα και επιστροφή, από τη Δευτέρα 17/02/2025 έως την Παρασκευή 21/02/2025.
δ) Το Ro - Ro Θαλασσίτης να εκτελεί τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από Πειραιά προς Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Θεσσαλονίκη ή Καβάλα και επιστροφή.
Να σημειωθεί ότι η αφαίρεση της Καβάλας - έπειτα από γνωμοδότηση του ΣΑΣ - από τη γραμμή Λαύριο – Άγ. Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα, είναι ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ. Όταν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. που αφορά στον αρχικό μειοδοτικό διαγωνισμό, η γραμμή ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης των δημάρχων και των βουλευτών των ακριτικών μας νησιών και της ενημέρωσής τους από τον Υπουργό, συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Για την επόμενη δρομολογιακή περίοδο και έως το 2029, η γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα και η γραμμή Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος θα προκηρυχτούν στη βάση πολυετών συμβάσεων (τουλάχιστον 4ετούς διάρκειας) και με κριτήρια δρομολόγησης καλύτερων πλοίων. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά από έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αναμένεται σύντομα, προσφέροντας έτσι την απαιτούμενη σταθερότητα στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
Θα υπάρξει κατάλληλη αύξηση του μισθώματος για την προσέλκυση καλύτερου και νεότερου πλοίου στη γραμμή για την περίοδο 2025 – 2029.
Η γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θαλάσσιου συγκοινωνιακού δικτύου και για το ΥΝΑΝΠ αποτελεί γραμμή «κορμού». Ο Υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ΠΟΤΕ σχεδιασμός να αποκλεισθεί η Καβάλα έναντι οιασδήποτε άλλης πόλης της Βόρειας Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι η σύνδεση της Λήμνου με την Αλεξανδρούπολη μέσω Σαμοθράκης καλύπτεται κάθε θερινή περίοδο (τρεις φορές την εβδομάδα από 02/06/2025 έως 31/08/2025), σε συνδυασμό με τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και η επιτυχής λειτουργία της, είναι μια επιπλέον πάγια αναπτυξιακή επιλογή.
Στόχος του Υπουργείου είναι η ομαλοποίηση της εκτέλεσης των δρομολογίων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει η νομοθεσία, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της δρομολογιακής περιόδου και να μη διαταραχθεί περισσότερο η ομαλή οικονομική και κοινωνική λειτουργία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.