ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η ΑΔΕΛ πρέπει να γίνει πραγματική αναπτυξιακή εταιρεία»
Στις δραστηριότητες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου αναφέρεται ο Διευθύνων Σύμβουλος Παντελής Βερρής. Στόχος, όπως σημειώνει, είναι να ξεφύγει από τον διαχειριστικό χαρακτήρα που έχει σήμερα
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/2/2025

Σε περίοδο αναπροσαρμογής βρίσκεται η Αναπτυξιακή Διαδημοτική Εταιρεία Λέσβου (ΑΔΕΛ), με σκοπό να ενισχύσει τον αναπτυξιακό της ρόλο και να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα ακίνητα που διαχειρίζεται. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Παντελής Βερρής, μίλησε στο «ΝΗΣΙ 99 FM» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΑΔΕΛ, καθώς και για τα μελλοντικά της σχέδια.
Σύμφωνα με τον κ. Βερρή, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΑΔΕΛ, διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν λειτουργούσε ουσιαστικά ως αναπτυξιακή επιχείρηση, αλλά κυρίως ως διαχειριστής ακινήτων που της έχουν παραχωρηθεί από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Αυτή τη στιγμή, η ΑΔΕΛ διαθέτει πάνω από 20 ακίνητα, τα οποία είτε είναι εκμισθωμένα είτε βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης. Ωστόσο, η εισπραξιμότητα των ενοικίων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς πολλές από τις οφειλές καταλήγουν σε δικαστικές διαμάχες, κάτι που δημιουργεί επιπλέον λειτουργικά προβλήματα.
Ένα σημαντικό βήμα προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι η πρόσφατη υποβολή πρότασης για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών της Λέσβου. Η πρόταση αυτή αφορά τη μελέτη και την αξιοποίηση των θερμών υδάτων σε Θέρμα και Λισβόρι, με στόχο την τουριστική τους ανάπτυξη. Αν εγκριθεί, η χρηματοδότηση, ύψους περίπου 700.000 ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και για επιστημονικές έρευνες που θα αναδείξουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών.
Παράλληλα, η ΑΔΕΛ προσπαθεί να βρει λύσεις για την αξιοποίηση άλλων ακινήτων, όπως τα σφαγεία του Σκοπέλου, τα θερμοκήπια στη Λάρσο, καθώς και διάφορες δημοτικές εγκαταστάσεις. Ο κ. Βερρής τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η αναζωογόνηση αυτών των ακινήτων, ώστε να αποφέρουν έσοδα και να συμβάλουν στην τοπική οικονομία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Πλάζ στα Τσαμάκια, ενός εκ των πλέον κερδοφόρων ακινήτων της ΑΔΕΛ στο παρελθόν. Η εταιρεία επέλεξε να εκμισθώσει την είσοδο της Πλάζ σε ιδιώτη, καθώς η διαχείριση της από την ίδια κρίθηκε ασύμφορη λόγω των αυξημένων εξόδων μισθοδοσίας και λειτουργίας. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βερρή, έχει αποφέρει οικονομικά οφέλη και διευκόλυνε τη λειτουργία της επιχείρησης.
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Δυτικής Λέσβου στην ΑΔΕΛ, φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση αποχώρησης του Δήμου από τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και επιστροφή των ακινήτων του στον ίδιο. Ωστόσο, αυτό απαιτεί συντονισμό και συμφωνία μεταξύ των δύο Δήμων, καθώς και τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο.
Ο κ. Βερρής υπογράμμισε πως, παρότι η ΑΔΕΛ έχει έναν ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης, καθώς η ευελιξία της σε σχέση με τους Δήμους της επιτρέπει να αναλαμβάνει έργα και να συμμετέχει σε προγράμματα που διαφορετικά θα απαιτούσαν πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Συνολικά, η ΑΔΕΛ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με την παρούσα διοίκηση να επιχειρεί να μετατρέψει μια κυρίως διαχειριστική δομή σε πραγματικά αναπτυξιακή επιχείρηση. Το αν θα επιτύχει τον στόχο της, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, αλλά και από τη συνεργασία των Δήμων και των τοπικών φορέων στη διαδικασία αυτή.