Ομιλία για τον έλεγχο του νερού στους αρχαίους Πολιτισμούς στη Μυτιλήνη
Ομιλία του Καθηγητή του ΕΜΠ Νικόλαου Μαμάση στο Τμήμα Περιβάλλοντος
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/2/2025

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα πλαίσια των ανοικτών διαλέξεων που διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πλανητική Περιβαλλοντική Αλλαγή, Διαχείριση & Τεχνολογία» του Τμήματος Περιβάλλοντος. Η ομιλία θα φιλοξενηθεί στο κτίριο Γεωγραφίας (ισόγειο, αίθουσα Α).
Τεχνικά έργα τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, αποτελώντας σύμβολα αειφορίας. Στην ομιλία θα γίνει αναφορά στο πως το κλίμα και το υδρολογικό καθεστώς των περιοχών επηρέασε την άνθιση των πρώτων πολιτισμών, θα δοθούν παραδείγματα χαρακτηριστικών αρχαίων υδραυλικών έργων (έργα ύδρευσης αρχαίας Αθήνας και Πειραιά, αρχαία υδραυλικά έργα στη Λέσβο) και θα γίνουν αναφορές στην αρχαία επιστήμη, την τεχνολογία και τη νομοθεσία που σχετίζεται με το νερό.
Θα παρουσιαστούν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, όπου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση είναι προβληματική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε συνθήκες χειρότερες από αυτές πολλών αρχαίων κοινωνιών.
Ο Νίκος Μαμάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αντικείμενο: «Υδρολογία: Τεχνολογικές, Ενεργειακές, Γεωφυσικές και Ιστορικές Διαστάσεις». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Υδρολογίας, της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, της Υδρομετεωρολογίας, της Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
Ακόμη έχει ασχοληθεί με τη αναπαράσταση της λειτουργίας πολλών Αρχαίων Υδραυλικών Έργων. Διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων. Είναι συγγραφέας περίπου 100 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφαλαίων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα και τεχνικές μελέτες και στη συγγραφή περίπου 200 ερευνητικών και τεχνικών εκθέσεων.