× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούν την στήριξη των μικροεπιχειρήσεων της εστίασης

Ερώτηση της βουλευτή Νομού Λέσβου Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων πέντε βουλευτών του ΚΚΕ στους αρμόδιους Υπουργούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2020

Ζητούν την στήριξη των μικροεπιχειρήσεων της εστίασης

Μέτρα στήριξης των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης ζητάει το ΚΚΕ, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Όπως είναι γνωστό, η πανδημία του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που τη συνόδευσαν, έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης σε γενικευμένα αδιέξοδα. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή (περίπου το 80% των επιχειρήσεων, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), μεγάλη όμως μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν και όσες μικροεπιχειρήσεις λειτουργούν με υπηρεσίες take away, delivery κλπ.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης παραμένουν ανεπαρκή, αφού το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ δεν έχει αποδοθεί ακόμα στους επαγγελματίες ένα μήνα μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας. Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων στους αμέσως επόμενους μήνες. Τα πάγια έξοδα, όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά, ενώ το τρέχον εισόδημα δεν αρκεί ούτε για τις βασικές οικογενειακές ανάγκες. Μέρος των προμηθειών (ευαλλοίωτα προϊόντα όπως τρόφιμα) έχει ήδη καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάστασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου με παράλληλη διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν, είναι δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μικροεπιχειρήσεις (π.χ. περιορισμένα τ.μ. εκμετάλλευσης) θα αντιμετωπίσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα ανάκαμψης του τζίρου τους. Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση. Τα αδιέξοδα επιβίωσης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, παραμένουν στο ακέραιο.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε:

- Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού, μηνών Μαρτίου - Απριλίου αλλά και μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.

- Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

- Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ.) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ. για τους επόμενους μήνες.

- Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, κατ' αρχάς μέχρι το τέλος του χρόνου.

- Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, κατ' αρχάς τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ., προσθέτοντας σε αυτό και τους α/α χωρίς προσωπικό.

- Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέλος του Μάη η απελευθέρωση των θέσεων πάρκινγκ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ και ακαδημαϊκών

Εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας ήταν η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν τα έργα που υλοπιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΤΕΕ στην περιοχή. Τον Στασινό συνόδευαν στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 5ο Διεθνές Συνέδριο HydroΜediT 2024

Για την Εφαρμοσμένη Ιχθυολογία, Ωκεανογραφία και το Υδάτινο Περιβάλλον
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Σπυρόπουλος στη Μυτιλήνη

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία την Τρίτη 14 Μαΐου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Mουτζούρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ραχμί Κοτς στην Τουρκία

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επίσης είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, έτρεξαν για τη ζωή

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Lesvos Runners και ο Δήμος Μυτιλήνης στα Τσαμάκια