ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ένα μοναδικό καρναβάλι με ιστορία από τη δεκαετία του 1950
Ο καρναβαλιστής Προκόπης Πινέλλης μιλά για το καρναβάλι της Άντισσας που ξεκίνησε από παρέες μασκαράδων και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο γνωστά της Λέσβου
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/2/2025

Το Καρναβάλι της Άντισσας γράφει τη δική του ιστορία στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Λέσβου, γιορτάζοντας φέτος 50 χρόνια παρουσίας στη σημερινή του μορφή. Από τη δεκαετία του 1950, η Άντισσα αποτέλεσε κέντρο καρναβαλικών δρώμενων, διατηρώντας και εξελίσσοντας την πλούσια παράδοσή της.
Από τους πρώτους μασκαράδες ...
Όπως ανέφερε στον «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο παλιός καρναβαλιστής Προκόπης Πινέλλης, οι πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις της Άντισσας χρονολογούνται από το 1950, όταν οι κάτοικοι του χωριού, αναζητώντας μια διέξοδο από τη δύσκολη καθημερινότητα, άρχισαν να δημιουργούν αυτοσχέδια θεάματα. Μασκαράδες περιδιάβαιναν τις γειτονιές, παρουσιάζοντας σατιρικές σκηνές, ενώ οι νοικοκυρές κερνούσαν παραδοσιακά εδέσματα, όπως τοπικό κονιάκ και πασπαλάδες. Το αποκριάτικο κλίμα κορυφωνόταν στην πλατεία του χωριού, όπου μαζευόταν όλοι οι κάτοικοι για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.
Η εξέλιξη σε οργανωμένο καρναβάλι
Το 1974 σηματοδοτεί τη μετάβαση του καρναβαλιού από μια αυθόρμητη τοπική γιορτή σε μια πιο οργανωμένη εκδήλωση, χάρη στις προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου «Τέρπανδρος». Από τότε, το καρναβάλι απέκτησε οργανωμένη δομή, με άρματα, θεατρικά δρώμενα και χιουμοριστικές αναπαραστάσεις της επικαιρότητας.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του καρναβαλιού ήταν ο «Καδής», ένας σατιρικός δικαστής που δίκαζε τους εύπορους κατοίκους του χωριού, σχολιάζοντας τα ελαττώματά τους. Μέσα από αυτόν τον θεσμό, συγκεντρώνονταν οικονομικοί πόροι για τις επόμενες εκδηλώσεις, καθώς δεν υπήρχαν επιχορηγήσεις από φορείς.
Σάτιρα, δημιουργικότητα και κέφι
Με το πέρασμα των χρόνων, το καρναβάλι απέκτησε ευρύτερη φήμη, ενισχύθηκε η καυστική σάτιρα και δημιουργήθηκαν θεαματικά άρματα με θέματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Από την οικουμενική κυβέρνηση του 1989 μέχρι το «καφενείο της πολιτικής», οι καρναβαλιστές της Άντισσας δεν δίστασαν να σχολιάσουν με ευρηματικότητα και χιούμορ τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.
Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της παράδοσης έπαιξε η νέα γενιά, που από το 1988 και μετά ανέλαβε τη συνέχιση του θεσμού, εμπλουτίζοντας τις εκδηλώσεις. Το 2020, το καρναβάλι επανήλθε υπό την αιγίδα του πολιτιστικού συλλόγου «Τέρπανδρος», διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του.
Οι φετινές εκδηλώσεις και το εορταστικό κλίμα
Το φετινό καρναβάλι της Άντισσας, επετειακό και γεμάτο εκπλήξεις, περιλαμβάνει εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της Αποκριάς. Τα δρώμενα ξεκινούν με παιδικά πάρτι και συνεχίζονται με καντάδες στους δρόμους του χωριού, αναβιώνοντας τις παραδοσιακές αποκριάτικες συνήθειες. Την Κυριακή της Αποκριάς, η κεντρική πλατεία της Άντισσας φιλοξενεί το μεγάλο καρναβάλι, με άρματα, θεατρικά και μουσικές εκδηλώσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θεατρικό «Του Κουτρούλη ο γάμος», καθώς και η αναβίωση του Δούρειου Ίππου, μέσα από τον οποίο θα ξεπροβάλει ένας ταλαιπωρημένος αγρότης με δοχεία λαδιού, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.
Την Καθαρά Δευτέρα, το γλέντι συνεχίζεται με χορούς, γαϊτανάκι και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων, όπως λαγάνα, φασολάδα και σιμιγδαλένιος χαλβάς.
Το Καρναβάλι της Άντισσας παραμένει μια από τις πιο ξεχωριστές αποκριάτικες εκδηλώσεις της Λέσβου, χάρη στην αφοσίωση των κατοίκων του χωριού. Η επιτυχία του οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών, των δημιουργών των αρμάτων και των συγγραφέων της σάτιρας, που φροντίζουν να προσφέρουν γέλιο και κέφι, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της Αποκριάς.
Με έναν στίχο-κάλεσμα, ο Προκόπης Πινέλλης προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες στο καρναβάλι:
«Μέσα απ’ το νησί καλώ νιές, γριές τσι μικρά μωρά, όλοι σας στην Άντισσα να ‘ρθείτε, να χαρείτε απ’ κοντά».
<