× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να συσταθούν επιτροπές κι ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του»

Πρόταση της «Συμπαράταξης Πολιτών» για ανάληψη δράσεων από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ως προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έχει ξεκινήσει εξαιτίας της πανδημίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2020

«Να συσταθούν επιτροπές κι ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του»

«Οι μέρες περνούν και η περιφερειακή αρχή συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα σε ότι αφορά στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έχει ξεκινήσει εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι φορείς να στέλνουν τις προτάσεις τους στο πρωθυπουργικό γραφείο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», σημειώνει η «Συμπαράταξη Πολιτών», που θεωρεί ότι η Περιφέριεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αντιμετώπισής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το λόγο αυτό, η παράταξη απέστειλε επιστολή προς όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, προτείνοντας να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης η σύσταση επιτροπών, που θα επεξεργαστούν τις προτάσεις των φορέων. «Και εκεί ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του», σημειώνει η «Συμπαράταξη Πολιτών».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως Συμπαράταξη Πολιτών, με δημόσιες τοποθετήσεις μας εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο, αλλά και τη θεματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου οι συζητήσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το αν αξιοποιούνται και πως οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που βρίσκονται στα ταμεία της Περιφέρειας.

Πρόσφατα εξ αιτίας της επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας από τον κορωναϊό, τοποθετηθήκαμε για την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, τον τομέα που θα θιγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Μάλιστα για το θέμα αυτό σας καταθέσαμε προτάσεις τις οποίες, αφού εμπλουτίσαμε μέσα από τις επαφές μας με τους φορείς του τουρισμού, επανακαταθέτουμε.

Με έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι στην ημερήσια διάταξη του ερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχετε προβλέψει μια τέτοια συζήτηση έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τόσο τις προτάσεις που πρέπει να υποβάλουμε στη Κυβέρνηση, όσο και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για το σκοπό αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί προτείνουμε:

Α) Να συσταθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29.4.2020 γνωμοδοτικές επιτροπές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 164 του ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 97 του ν.4555/18 για τα θέματα τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, αγροδιατροφής και επιχειρηματικότητας εν γένει, και απασχόλησης. Οι Επιτροπές αυτές που αποτελούνται από εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων, εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων και υπηρεσιακούς παράγοντες θα πρέπει να κληθούν να υποβάλουν εντός 10ημέρου προτάσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αφορούν τόσο προτάσεις προς τη κυβέρνηση όσο και προτάσεις δράσης της περιφερειακής αρχής. Προκειμένου να συγκληθεί Περιφερειακό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό για να συζητήσει επ’ αυτών και να πάρει αποφάσεις για την στήριξη της κοινωνίας των νησιών μας

Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τη παράδοση του αρχικού πορίσματος, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εμπλουτίζουν τις προτάσεις τους ανάλογα, ενώ θα παρακολουθούν και την υλοποίηση των δράσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β) Να ενεργοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 93 του Ν.4555/18 που προβλέπει ότι «Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δύνανται να συγκαλούν τους περιφερειακούς συμβούλους της οικείας περιφερειακής ενότητας και να διαβουλεύονται επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά την οικεία περιφερειακή ενότητα.». Μέσα από αυτό το άτυπο όργανο στο οποίο ανάλογα με την θεματολογία μπορούν να καλούνται εκπρόσωποι των ΟΤΑ και των φορέων, θα εξειδικεύσει τα μέτρα ανά ΠΕ και θα παρακολουθεί την υλοποίηση τους.

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέλος του Μάη η απελευθέρωση των θέσεων πάρκινγκ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ και ακαδημαϊκών

Εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας ήταν η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν τα έργα που υλοπιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΤΕΕ στην περιοχή. Τον Στασινό συνόδευαν στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 5ο Διεθνές Συνέδριο HydroΜediT 2024

Για την Εφαρμοσμένη Ιχθυολογία, Ωκεανογραφία και το Υδάτινο Περιβάλλον
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Σπυρόπουλος στη Μυτιλήνη

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία την Τρίτη 14 Μαΐου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Mουτζούρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ραχμί Κοτς στην Τουρκία

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επίσης είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, έτρεξαν για τη ζωή

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Lesvos Runners και ο Δήμος Μυτιλήνης στα Τσαμάκια