× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Την Παρασκευή 1η Μαίου στις 11 και 30 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2020

Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά
' χρόνος ανάγνωσης

Η Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και συνδικαλιστών Λέσβου καλεί σε συγκέντρωση, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά την Παρασκευή 1 Μαίου και ώρα 11 και 30 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

Οι διοργανωτές, σημειώνουν, ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των διαδηλωτών (τήρηση αποστάσεων – ατομικά μέσα προστασίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «καθώς ο ταξικός πόλεμος από πλευράς το κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους συνεχίζεται και εντείνεται, δε μπορούμε να μένουμε άπραγοι και απαθείς». Παράλληλα τονίζουν ότι «οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς των υγειονομικών, των απολυμένων συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, των εκπαιδευτικών, των ταξικών συνδικάτων δείχνουν το δρόμο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κυβέρνηση και εργοδοσία σε κοινό μέτωπο μπροστά στην πανδημία κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιδοτούν γενναία το κεφάλαιο και δίνουν επιδόματα πείνας στα εκατομμύρια εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο.

Γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Έχουμε υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, χιλιάδες απολύσεις, λειτουργία επιχειρήσεων με πολύ λιγότερους εργαζόμενους ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας», μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Καταβολή δώρου Πάσχα το… καλοκαίρι στις πληττόμενες εταιρείες. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους!

Σύντομα στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική της. Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία είναι μια πρόγευση, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια τη χρόνια υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις με άμεσα πληττόμενους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σωματεία και η δράση τους έχουν τεθεί σε απαγόρευση σε μια χρονική περίοδο που εργοδοσία και κυβέρνηση διαλύουν το εργατικό δίκαιο, διαμορφώνουν μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, ενισχύουν την αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι κατ’ ευφημισμό εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν λουκέτο και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Και όλα αυτά σε συναίνεση με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, που πλειοδοτεί σε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και «διαφωνεί» για το θεαθήναι.

Όμως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εργοδοσία και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

Καλούμε σε άμεση ανάπτυξη της δράσης και της αντίστασης, μακριά από τα καλέσματα υποταγής και εθνικής ομοψυχίας. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε τώρα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης – κεφαλαίου. Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους συμβασιούχους της υπηρεσίας ασύλου.

Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά. Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί παντού! Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για:

• Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί τώρα στο ακέραιο.

• Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.

• Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

• Καμιά μείωση μισθών και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.

• Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.

• Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

• Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα και τους περιορισμούς της ΕΕ, ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Ανοιχτή δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κιάλια και τηλεσκόπια στις Αλυκές Καλλονής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου