× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Την Παρασκευή 1η Μαίου στις 11 και 30 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2020

Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και συνδικαλιστών Λέσβου καλεί σε συγκέντρωση, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά την Παρασκευή 1 Μαίου και ώρα 11 και 30 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

Οι διοργανωτές, σημειώνουν, ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των διαδηλωτών (τήρηση αποστάσεων – ατομικά μέσα προστασίας).

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «καθώς ο ταξικός πόλεμος από πλευράς το κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους συνεχίζεται και εντείνεται, δε μπορούμε να μένουμε άπραγοι και απαθείς». Παράλληλα τονίζουν ότι «οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς των υγειονομικών, των απολυμένων συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, των εκπαιδευτικών, των ταξικών συνδικάτων δείχνουν το δρόμο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κυβέρνηση και εργοδοσία σε κοινό μέτωπο μπροστά στην πανδημία κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιδοτούν γενναία το κεφάλαιο και δίνουν επιδόματα πείνας στα εκατομμύρια εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο.

Γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Έχουμε υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, χιλιάδες απολύσεις, λειτουργία επιχειρήσεων με πολύ λιγότερους εργαζόμενους ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας», μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Καταβολή δώρου Πάσχα το… καλοκαίρι στις πληττόμενες εταιρείες. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους!

Σύντομα στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική της. Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία είναι μια πρόγευση, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια τη χρόνια υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις με άμεσα πληττόμενους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα σωματεία και η δράση τους έχουν τεθεί σε απαγόρευση σε μια χρονική περίοδο που εργοδοσία και κυβέρνηση διαλύουν το εργατικό δίκαιο, διαμορφώνουν μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, ενισχύουν την αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι κατ’ ευφημισμό εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν λουκέτο και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Και όλα αυτά σε συναίνεση με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, που πλειοδοτεί σε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και «διαφωνεί» για το θεαθήναι.

Όμως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εργοδοσία και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

Καλούμε σε άμεση ανάπτυξη της δράσης και της αντίστασης, μακριά από τα καλέσματα υποταγής και εθνικής ομοψυχίας. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε τώρα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης – κεφαλαίου. Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους συμβασιούχους της υπηρεσίας ασύλου.

Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά. Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί παντού! Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για:

• Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί τώρα στο ακέραιο.

• Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.

• Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

• Καμιά μείωση μισθών και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.

• Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.

• Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

• Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα και τους περιορισμούς της ΕΕ, ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εξέλιξη προγραμμάτων Erasmus+ και eTwinning

Συνεχίζει τις δραστηριότητες το Γυμνάσιο Αγιάσου παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ

Δύο θετικά κρούσματα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

Ανοιχτή παραμένει η σχολική μονάδα αφού σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα δύο παιδιά δεν είχαν πάει σχολείο τις τελευταίες 48 ώρες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εδραιώνεται η συνεργασία Δυτικής Λέσβου – Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το πρώτο παράρτημα του μνημονίου συνεργασίας υπέγραψαν χθες Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και η Πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Επιτροπή Αγώνα κατά του νέου ΚΥΤ

Συντονίζουν δράσεις και ενέργειες αντίδρασης το επόμενο διάστημα. Συνεργασία και με φορείς της Χίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης

«Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα όργανα διοίκησης στους Προσκόπους της Λέσβου

Νέος Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων ο Στρατής Μπαλάσκας
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απαγόρευση συναθροίσεων για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποχαιρετώντας το Βόρειο Αιγαίο

Ο απερχόμενος Διοικητής της Πυροσβεστικής, Κ. Θεοφιλόπουλος μιλά για την πλούσια θητεία του στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

48 λάπτοπ από τη Νορβηγία και αναμένονται ακόμα 50!

Το Πανεπιστήμιο Agder ενισχύει τις σχολικές μονάδες του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο για την εστίαση και τον κορονοϊό

Εγγραφές για τους επιχειρηματίες έως 30 Ιανουαρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατά της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο η Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία

Απόφαση του Τμήματος αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η αξιολόγηση των μαθητικών επιδόσεων δεν είναι αυτοσκοπός»

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου για την κατάθεση της βαθμολογίας του Α’ τετραμήνου