× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σφοδρή επίθεση Φάμελλου στην Κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη Λέσβο όπου βρίσκεται κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική σε ακρίβεια, αποζημιώσεις, αγροτική ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη των πολιτών και κρατική ανεπάρκεια

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/2/2025

Σφοδρή επίθεση Φάμελλου στην Κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφθηκε τη Λέσβο στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του κόμματός του, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική σε ζητήματα ακρίβειας, αποζημιώσεων, αγροτικής ανάπτυξης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξη Τύπου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Λέσβο, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «εγκατάλειψη των πολιτών» και «κρατική ανεπάρκεια».

«Η κυβέρνηση είναι απούσα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε την ημέρα του με επίσκεψη στον σεισμόπληκτο οικισμό της Βρίσας, όπου συνομίλησε με κατοίκους και τοπικούς φορείς. Κατήγγειλε ότι επτά χρόνια μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι παραμένουν σε συνθήκες εγκατάλειψης, χωρίς καταβολή αποζημιώσεων και χωρίς μέτρα στήριξης.«Είναι τραγικό να μην έχει γίνει η άρση της επικινδυνότητας του οικισμού, να μην μπορούν οι πολίτες να πλησιάσουν τα σπίτια τους και να έχουν σταματήσει οι επιδοτήσεις ενοικίου. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι ανύπαρκτο και ο συντονιστής της ΔΑΕΦΚ είναι… αγνοούμενος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δημόσια κτίρια του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε προστατευθεί, ενώ ακόμα και οι συμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των μπαζών της περιοχής δεν έχουν πληρωθεί, οδηγώντας σε πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον Δήμο.«Αυτή είναι η πολιτεία του κ. Μητσοτάκη. Απούσα και αδιάφορη, ενώ οι πολίτες βρίσκονται στον δρόμο», υπογράμμισε.

«Οι ελαιοπαραγωγοί αβοήθητοι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ήταν οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών, ειδικά των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιές. Κατήγγειλε ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, χωρίς στήριξη από την κυβέρνηση, και πως η έλλειψη εισοδήματος οδηγεί στη φυγή των νέων από τα νησιά.«Όπως μου είπε ένας νέος κάτοικος, δεν υπάρχουν πια νέοι στη Βρίσα. Τους έχει διώξει η πολιτεία, γιατί δεν υπάρχουν συνθήκες για να ζήσουν», ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανε την τραγική κατάσταση στις δομές υγείας, τονίζοντας ότι στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου υπάρχει παιδίατρος μόνο μία φορά τον μήνα.«Πώς να μείνουν νέες οικογένειες στα νησιά όταν δεν υπάρχουν γιατροί και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας; Αυτή δεν είναι ακριτική πολιτική, είναι πολιτική εγκατάλειψης», σχολίασε.

Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και αναπτυξιακές καθυστερήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη διαρκή αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.«Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς έχουν αποκλειστεί από τις αποφάσεις που αφορούν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστά υπουργικά και κομματικά γραφεία στην Αθήνα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των νησιών», ανέφερε.Ειδική μνεία έκανε στα σχολεία της περιοχής, καταγγέλλοντας ότι, λόγω των αλλαγών στη διαχείριση των σχολικών επιτροπών, τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Μεταφορικό Ισοδύναμο: «Η κυβέρνηση το υπονομεύει»

Ένα από τα βασικά ζητήματα που ανέδειξε στη συνέντευξη Τύπου ήταν η καθυστέρηση των αποζημιώσεων του Μεταφορικού Ισοδύναμου.«Υπάρχει καθυστέρηση ενός έτους στις αποζημιώσεις προς τους πολίτες και σχεδόν δύο ετών προς τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τολμά να καταργήσει ευθέως το μέτρο, αλλά κάνει τα πάντα για να το υπονομεύσει», σημείωσε.Υπογράμμισε ότι το μέτρο αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση που ανήκει στους νησιώτες και δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο.

Το έγκλημα των Τεμπών και η συγκάλυψη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη κοινωνική αντίδραση για την τραγωδία των Τεμπών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη των ευθυνών.«Η νεολαία της Λέσβου σήμερα ήταν στους δρόμους, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ζητώντας δικαιοσύνη και διαφάνεια. Το έγκλημα των Τεμπών συνοδεύτηκε από ένα σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε.

Επέκρινε την άρνηση του πρωθυπουργού να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση έχει ήδη κατατεθεί στην κοινωνία.«Η κυβέρνηση δεν παρέχει διαφάνεια, δεν παρέχει δικαιοσύνη, και γι’ αυτό η κοινωνία δυσπιστεί απέναντί της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα για προοδευτική συνεργασία

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις σε συνεργασία, ώστε να εκφράσουν «την αντίθεση ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τη σημερινή κυβέρνηση».«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, και όσο και αν προσπαθούν να καθυστερήσουν, η αλήθεια δεν κρύβεται», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σ, εστιάζοντας σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι πολιτικές της κυβέρνησης, το προσφυγικό και οι σεισμοί. 

Ο Φάμελλος αναφέρθηκε στην ασυνέπεια και την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κυρίως σε σχέση με τα όσα είχαν υποσχεθεί πριν την εκλογή του και σε όσα υλοποίησαν στη συνέχεια. Μίλησε για τον αυταρχισμό και την έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της διαχείρισης κρίσεων στη Λέσβο, τονίζοντας πως η τοπική κοινωνία, όπως και πολλοί άλλοι πολίτες, δεν έχουν ξεχάσει τις ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης. Εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την κοινωνία και τις τοπικές ανάγκες.

Σχετικά με τις δομές φιλοξενίας, ανέφερε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, καθώς συνεχίζει τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς.  Ωστόσο, επεσήμανε τη διαφωνία του κόμματος με την τρέχουσα πολιτική της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και ειδικά οι περιοχές κοντά στα σύνορα μετατρέπονται σε "φυλακές ψυχών". Υποστήριξε ότι πρέπει να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο, να παρέχεται άσυλο σε όσους το δικαιούνται και να υπάρχει αναλογική κατανομή του προσφυγικού βάρους ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Φάμελλος μίλησε για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις συνεργασίες με άλλους προοδευτικούς πολιτικούς χώρους, τονίζοντας ότι έχουν καταθέσει τρεις προτάσεις συνεργασίας. Αναφέρθηκε στην πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας της κ. Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τις συζητήσεις για προτάσεις μομφής και άλλες κινήσεις για να εκφράσουν την κοινωνική αντιπολίτευση. Επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτός σε συνεργασίες και ότι η κοινωνία απαιτεί μια διαφορετική πολιτική που δεν περιορίζεται σε κομματικές γραμμές, αλλά διαμορφώνεται με την κοινωνία στο κέντρο.

Ο Φάμελλος σχολίασε την απουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη από περιοχές που πλήττονται από σεισμούς, αναφέροντας ότι παρά την παρουσία των μέτρων πρόληψης και επιφυλακής σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, η κυβέρνηση έχει αποτύχει να βοηθήσει τους κατοίκους περιοχών όπως η Βρύσα στη Λέσβο, το Αρκαλοχώρι και το Δαμάσι. Επισκέφθηκε αυτές τις περιοχές και περιέγραψε την ανεπάρκεια της πολιτείας, αναφέροντας ότι οι σεισμόπληκτοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως σε κοντέινερ για χρόνια. Εξέφρασε την απογοήτευση για την αδράνεια της κυβέρνησης σε αυτές τις περιοχές και χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα ως υποκριτικά, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες της Σαντορίνης και άλλων περιοχών αναγνωρίζουν αυτή την αποτυχία.

Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Φάμελλος είπε ότι η πολιτική του έχει υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Τόνισε πως η κυβέρνηση παραβιάζει δημοκρατικές αρχές και ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις για την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προβλήματα του λαού πρέπει να εκφραστούν μέσα από μια ισχυρή αντιπολίτευση. Επισήμανε ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση και ότι η προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να καταθέσει άμεσα προτάσεις για την πτώση της κυβέρνησης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκφράζοντας την πίστη του ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει προς όφελος των πολιτών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αντιπολίτευση με διάλογο και προτάσεις» φέρνει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Ο νέος επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική», μίλησε για τις προτεραιότητες της παράταξής του και τις προτάσεις του για την βελτίωση λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απεβίωσε ο Κώστας Μπουλάς

Ο άνθρωπος που έμαθε σε εκατοντάδες Μυτιληνιούς ξένες γλώσσες έφυγε από την ζωή σε ηλικία 95 ετών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προβληματισμό δημιουργεί η μελέτη για τις περιοχές Natura

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης θα ξανασυζητήσει το θέμα σε νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα
ΧΩΡΙΑ

Οι Πρόσκοποι σχεδιάζουν το αύριο της Κίνησης στη Λέσβο

Συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα δυναμική στην Προσκοπική Κίνηση της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δώστε στον Δήμο Μυτιλήνης τα νεκροταφεία

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Απείχε από την ψηφοφορίας η παράταξη «Νέα δράση νέος Δήμος». Κάλεσμα Χριστόφα σε Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και Μητρόπολη για ομαλή παράδοση της διαχείρισης των κοιμητηρίων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πένθος για τον θάνατο της Δέσποινας Λημναίου

Θλίψη για την απώλεια της 50χρονης συζύγου του π. Αντωνίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερχονται θυελλώδεις βοριάδες στη Λέσβο

Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τετάρτης
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μικρών τόπων αφηγήσεις στο «Μουσικό Καφενείο»

Δράση του Εργαστηρίου του Τμήματος κοινωνιολογίας με τη Βάσω Καραπιπέρη- Αλατζά
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέος κύκλος μαθημάτων διδασκαλίας γραφής και ανάγνωσης τυφλών στη Μυτιλήνη

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δικαιώθηκε ο εργολάβος της προκυμαίας και «κινδυνεύουμε», να επιστρέψει ξανά!

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η εξέλιξη αυτή μετά την αποδοχή της ένστασης της εταιρείας που υλοποιούσε το έργο από την Επιτροπή του Υπουργείου. Έντονος προβληματισμός για το μέλλον του έργου αν επιστρέψει η εταιρεία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκίνησαν οι ενημερωτικές δράσεις στη Δυτική Λέσβο από την Ανακύκλωση Αιγαίου

Εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στα σχολεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών
ΧΩΡΙΑ

Φως στο γήπεδο Αγιάσου

Υπέγραψε ο Χριστόφας το έργο ηλεκτροφωτισμού