ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η Νότια παράκαμψη είναι προβληματική και δεν απαντά στις ανάγκες της πόλης»
Ο Απόστολος Βαλτάς ανοίγει τα χαρτιά για το πολυσυζητημένο έργο. Αναφέρεται στην άποψη των κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται στη χάραξη του δρόμου και ισχυρίζεται ότι θα καταστρέψει δεκάδες κατοικίες
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/2/2025

Η κατασκευή της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα που απασχολούν την πόλη εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1980, με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου της Μυτιλήνης από την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση. Η αφετηρία της οδού βρίσκεται στην 1η Επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Καλλονής 350 μέτρα νότια από την αρχή της βόρειας παράκαμψης. Ο δρόμος καταλήγει στην Εθνική οδό Μυτιλήνης - Αεροδρομίου κοντά στο ξενοδοχείο Λόριετ.
Στη συνέντευξή του στον «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, τοποθετήθηκε για το θέμα, αυτή τη φορά όχι ως εκπρόσωπος του κλάδου του, αλλά ως ενεργός πολίτης και δημότης που ζει στην περιοχή από όπου θα περάσει ο νέος δρόμος.
Το ιστορικό της παράκαμψης
Όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς, το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν από περίπου 40 χρόνια, όταν η περιοχή ήταν ακόμα αδόμητη. Όμως, από το 1980 μέχρι το 2007, δεκάδες σπίτια ανεγέρθηκαν απολύτως νόμιμα, με οικοδομικές άδειες. Το 2007, η περιοχή μπήκε σε καθεστώς απαγόρευσης δόμησης λόγω της μελλοντικής κατασκευής του δρόμου, αλλά το 2017 η απαγόρευση αυτή ήρθη, με αποτέλεσμα νέες οικοδομές να προστεθούν στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η νέα χάραξη του δρόμου προκαλεί τεράστια προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν περνάει απλώς από τις αυλές των σπιτιών, αλλά από τις ίδιες τις κατοικίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και σημαντικές αλλαγές στις ζωές των ιδιοκτητών.
Πρόβλημα ή αναγκαίο έργο;
Το βασικό ερώτημα που τίθεται από τον πρόεδρο των φαρμακοποιών είναι αν η Νότια Παράκαμψη, όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα, θα εξυπηρετήσει τον αρχικό της σκοπό, δηλαδή την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Μυτιλήνης. Ο κ. Βαλτάς υποστηρίζει ότι το έργο, με τη σημερινή του μορφή, έχει μετατραπεί από παράκαμψη σε έναν αστικό δρόμο που διέρχεται μέσα από ήδη ανεπτυγμένες περιοχές.
Όπως ανέφερε, σε αντίθεση με άλλες παρακάμψεις που χτίζονται εκτός αστικού ιστού, η συγκεκριμένη οδός θα διασχίζει κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας όχι μόνο κοινωνικά προβλήματα αλλά και τεχνικά ζητήματα. «Πρόκειται για έναν δρόμο που σχεδιάστηκε το 1980, όταν η περιοχή ήταν ακατοίκητη. Σήμερα, περνάει μέσα από δεκάδες κατοικίες και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει», υποστήριξε.
Ένας ακόμη προβληματισμός που τέθηκε αφορά τον σχεδιασμό του δρόμου. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η κατασκευή θα περιλαμβάνει υπόγειες διαβάσεις και μεγάλες υψομετρικές διαφοροποιήσεις, γεγονός που θα καταστήσει το έργο δύσκολο και πιθανώς προβληματικό για την καθημερινότητα των κατοίκων της Μυτιλήνης.
Ο κ. Βαλτάς τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Νότια Παράκαμψη θα λειτουργήσει πράγματι ως περιφερειακός δρόμος και όχι ως εσωτερικός δρόμος της πόλης, ο οποίος απλώς θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Ένας από τους προβληματισμούς που τέθηκαν στη συνέντευξη είναι και η διάρκεια των έργων. Με βάση παρόμοια έργα σε άλλες πόλεις, εκτιμάται πως η πλήρης ολοκλήρωση της παράκαμψης μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Ο κ. Βαλτάς διερωτήθηκε αν η Μυτιλήνη μπορεί να αντέξει την όχληση και τις κυκλοφοριακές αλλαγές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι βέβαιοι ότι το έργο θα έχει θετική επίδραση στην καθημερινότητά τους.
Το μέλλον του έργου
Η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει την τοπική κοινωνία. Από τη μία πλευρά, θεωρείται αναγκαίο έργο υποδομής που θα αποσυμφορήσει την πόλη, από την άλλη, οι κάτοικοι που θίγονται ζητούν επανασχεδιασμό, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ένας επανασχεδιασμός ωστόσο μπορεί να σημαίνει ότι το έργο θα καθυστερήσει πολλά χρόνια ακόμη και στο τέλος μπορεί να ακυρωθεί.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του έργου. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανικούς θα παρουσιάσουν στα Μέσα Ενημέρωσης τις θέσεις τους στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην χάραξη του δρόμου. «Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο κ. Βαλτάς θα δείτε με τα μάτια σας πόσο μεγάλο κακό θα προκαλέσει ο δρόμος αυτός σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών». Την Δευτέρα εξάλλου έρχεται στη Λέσβο προσκεκλημένος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ο Υφυπουργός Υποδομώς Νίκος Ταχιάος. Ο Υφυπουργός μαζί με το μελετητή θα πάνε επιτόπου στη χάραξη του δρόμου προκειμένου να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με διορθωτικές παρεμβάσεις»