Εικόνες σοκ από νέες υλοτομήσεις στη Βάστρια αποκαλύπτουν το έγκλημα κατά της φύσης
Ερωτήματα για την συνέχιση της υλοτόμησης στο δασικό δρόμο που οδηγεί στη υπερδομή της Βάστριας λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/2/2025

Εικόνες αποκάλυψης από το δασικό δρόμο που οδηγεί στη Βάστρια φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «Ν». Δέντρα ξεριζωμένα και κορμοί κομμένοι βιαστικά από τη βάση τους συνθέτουν ένα απόκοσμο τοπίο εγκλήματος κατά της φύσης και του υπέροχου δάσους της περιοχής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιούνται νέες εργασίες υλοτόμησης στο δασικό δρόμο που οδηγεί στην υπερδομή της Βάστριας αφήνοντας πίσω ένα ζοφερό τοπίο. Μάλιστα, οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται λίγες μέρες πριν εκδικαστεί στο ΣτΕ η υπόθεση που έχει προσφύγει η Περιφέρεια και ο Δήμος Μυτιλήνης, με προφανή στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Είναι απορίας άξιο, αφού έχει ανακληθεί η ΜΠΕ από το υπουργείο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως συνεχίζονται τα έργα διάνοιξης του δρόμου.
Η Βάστρια, μία περιοχή φυσικής ομορφιάς με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στην καρδιά της Λέσβου, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα ακόμη θύμα λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών.
Η έλλειψη υποδομών, όπως επαρκείς δρόμοι και υδρευτικές μονάδες, καταδεικνύει την επιμονή της κυβέρνησης σε ένα σχέδιο που μοιάζει περισσότερο με «επικοινωνιακή λύση» παρά με μια λειτουργική και κοινωνικά αποδεκτή παρέμβαση. Το έργο προχωρά με τη μορφή «επιβολής», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Μιλώντας στην κάμερα του «Ν» ο Στρατής Πάλλης, πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης και ενεργό μέλος της πρωτοβουλίας «Συνύπαρξη» που βρέθηκε χτες Δευτέρα στο δασικό δρόμο της Βάστριας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στην κατασκευή της δομής εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια, στην καρδιά του δάσους της Λέσβου.
Ο Στρατής Πάλλης, τόνισε ότι παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και της «Συνύπαρξης», οι εργασίες για την κατασκευή της δομής συνεχίζονται αδιάκοπα, με μεγάλες επεμβάσεις στο δασικό περιβάλλον.
Ο κ. Πάλλης υπογράμμισε ότι οι επεμβάσεις στο δάσος θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού, με το δάσος της Λέσβου να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο καταστροφής. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εν λόγω περιοχή, λόγω της απομακρυσμένης θέσης της, καθιστά την κατασκευή της δομής ακατάλληλη, ενώ δεν έχει προβλεφθεί καμία οδός διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.Παράλληλα θα αποτελεί ένα μόνιμο κίνδυνο καταστροφής από πυρκαγιά όχι μόνο του δασικού πλούτου της περιοχής αυτής αλλά του συνόλου του δασικού πλούτου του νησιού.
Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε πως αυτή η απόφαση θα οδηγήσει στην απομόνωση των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται εκεί, ενώ υπογράμμισε ότι η συνέχιση αυτού του έργου έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις και την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας.