× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΕΛΜΕ Λέσβου:Όλοι, πλην Λακεδαιμόνιων!

Δεν υπέγραψε η ΔΑΚΕ το ψήφισμα συμπαράστασης στους απολυμένους της Υπηρεσίας Ασύλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2020

ΕΛΜΕ Λέσβου:Όλοι, πλην Λακεδαιμόνιων!
' χρόνος ανάγνωσης

Αρνήθηκαν να πάρουν θέση και να στηρίξουν το ψήφισμα συμπαράστασης ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου τα τρία μέλη της ΔΑΚΕ στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου. Καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ δεν έχει προεδρείο το ψήφισμα υπογράφεται από τα μέλη όλων των παρατάξεων και συγκεκριμένα από τους Γιάννη Συκά, Μαρίνο Ηλιόπουλο,Κώστα Ντουράκη,Μαρία Περδικούρη, πλην αυτών της ΔΑΚΕ.

Εντύπωση προκαλεί αυτή η στάση των μελών της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στους καθηγητές Δ.Ε. καθώς ως κόμμα υπερθεματίζουν υπερ της γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλων προσφύγων και μεταναστών. Αναπάντητο, παραμένει το ερώτημα,που έθεσαν εκπαιδευτικοί για το πως θα γίνει η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, όταν απολύονται εργαζόμενοι που βγάζουν εις πέρας αυτή την δουλειά και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που έχουν την παραπάνω αντίληψη αρνούνται να τους στηρίξουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά το ψήφισμα συμπαράστασης έχει ως εξής:

«Συμπαραστεκόμαστε στους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου και στο δίκαιο αίτημα του σωματείου τους για ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που επρόκειτο να λήξουν από τέλη του Απριλίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την προκλητική ενέργεια ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ εξαιρώντας από την ανανέωση των συμβάσεων δεκαέξι από τους περίπου εξακόσιους εργαζόμενους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ενεργά μέλη του σωματείου – ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η πρόεδρος του σωματείου - και από τους παλαιότερους συμβασιούχους, με την υπηρεσία τους να ξεκινά το 2014 και το 2015.Η κυβέρνηση φυσικά γνωρίζει πως με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό.

Προχωρά όμως σε μια κίνηση ρεβανσισμού απέναντι στη δράση του ίδιου του σωματείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων στα τρία έτη λειτουργίας του για πραγματοποίηση των στόχων του, επίσχεση εργασίας ενός μήνα για την διεκδίκηση των πολύμηνων στερούμενων μισθών, αλλά και απεργία στις 11 Μαρτίου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ίδιων των αιτούντων άσυλο και εναντίον του νόμου που πρόσφατα ψήφισε και προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση που καταστρατηγεί διεθνείς συνθήκες και διαδικαστικές εγγυήσεις των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση δήθεν απαγορεύει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω πανδημίας ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης γίνεται ο σταυροφόρος των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ .

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου απάντησε στην πρόκληση αυτή με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 23 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν την αλληλεγγύη!Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα τους.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Καμία απόλυση συμβασιούχων, ούτε τώρα ούτε μετά! Η απόλυση εν μέσω πανδημίας αποτελεί πρόκληση. Άμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεων για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων.

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω προγραμμάτων.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες κι όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

– Προσλήψεις και στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

– Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων.

– Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λιγότερα τροχαία στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα θανατηφόρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου