× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γυρνούν την πλάτη στους χονδρεμπόρους οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Μείωση δαπανών, αποθεματοποίηση ελαιολάδου και πώληση με τον τενεκέ οι κυρίαρχες επιλογές των νησιωτών παραγωγών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/2/2025

Γυρνούν την πλάτη στους χονδρεμπόρους οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πτωτικό κύμα στην αγορά του ελαιολάδου που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ισπανία, όπως πάντα, καθοδηγεί τις εξελίξεις και στον ελλαδικό χώρο επικρατεί αμηχανία και φόβος για το αύριο μεταξύ των εμπόρων. Η νέα κατάσταση στο νησί της Λέσβου αποτυπώθηκε με το πάγωμα της αγοράς από την πλευρά των εμπόρων και ελαιομεσιτών του νησιού (βλέπε ρεπορτάζ του «Ν» Στον «πάγο» η αγορά ελαιολάδου στη Μυτιλήνη). Κόντρα στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εμπόρων στη Λέσβο, οι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν κανονικά τη συγκομιδή του καρπού, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάση των ελαιοπαραγωγών του νησιού είναι εξαιρετικά διδακτική για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ακραίες καταστάσεις, όπως είναι ο συνδυασμός της κατάρρευσης των τιμών παραγωγού, οι χαμηλές αποδόσεις του καρπού σε λάδι και το υψηλό κόστος συγκομιδής.

Όταν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου οι ελαιοπαραγωγοί διαπίστωσαν τα τρία προαναφερόμενα στοιχεία, έπαψαν να τρέχουν για να μαζέψουν γρήγορα – γρήγορα όλο τον καρπό που είχαν τα δέντρα τους (βλέπε ρεπορτάζ του «Ν» Σταματούν το μάζεμα της ελιάς στη Λέσβο!). Σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συγκομιδή και μείωσαν τους εργάτες που είχαν προσλάβει για το ράβδισμα των δέντρων. Επίσης, πολλοί ήταν οι παραγωγοί που έστρωσαν δίχτυα κάτω από τα δέντρα τους για να πάρουν ό,τι καρπό θα πέσει μόνος του. Από τις αρχές του χρόνου, οι παραγωγοί συγκομίζουν τον καρπό μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους. Ελάχιστοι χρησιμοποιούν εργάτες γης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπήρξε υπερφόρτωση των ελαιοτριβείων με καρπό και η περίοδος συγκομιδής έχει επιμηκυνθεί πάρα πολύ.

Η επιμήκυνση της περιόδου συγκομιδής δεν ενοχλεί την πλειοψηφία των παραγωγών, καθώς είναι βέβαιοι πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξαναδούν μεγάλο όγκο καρπού στα δέντρα τους. Επίσης, είναι βέβαιοι πως την ελαιοκομική περίοδο 2025/2026 οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου στο νησί θα είναι ελάχιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι παραγωγοί είχαν ανάγκη χρημάτων τους προηγούμενους μήνες, πούλησαν κάποιες ποσότητες ελαιολάδου σε χονδρεμπόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Όμως, το σύνολο των παραγωγών έκανε ό,τι μπορούσε για να πουλήσει όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου απευθείας στους καταναλωτές, μιας και η διαφορά τιμής ήταν και είναι πολύ καλή για αμφότερους (παραγωγούς και καταναλωτές). Επιπρόσθετα, όσοι έχουν δικές τους δεξαμενές και αποθηκευτικούς χώρους παίρνουν το λάδι από τα ελαιοτριβεία στο σπίτι ή την αποθήκη τους, ακόμη κι αν δεν έχουν άλλους γνωστούς που θέλουν να αγοράσουν λάδι με τον τενεκέ. Στην ερώτηση γιατί το κάνουν αυτό, η απάντηση είναι πολύ απλή: «Το φθινόπωρο, που το νησί θα έχει ξεμείνει από λάδι, τότε θα πουλήσουμε σε καλή τιμή».

Με λίγα λόγια, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, με έναν σχεδόν αυθόρμητο τρόπο, έχουν συντονιστεί σε μια τακτική απόσυρσης μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου από την αγορά για να αποφύγουν τις συνέπειες από την κατάρρευση των τιμών. Η εφαρμογή αυτής της τακτικής είναι πιο εύκολη για όσους έχουν εισόδημα από άλλη πηγή, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών του νησιού.

Έμποροι και τυποποιητές σε πανικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι έμποροι και οι τυποποιητές ελαιολάδου του νησιού, από τη στιγμή που έχουν επιλέξει να ακολουθούν κατά πόδας την εμπορική πολιτική των Ισπανών συναδέλφων τους. Διότι διαπιστώνουν πως:

  • Ο όγκος παραγωγής ελαιολάδου της Λέσβου θα είναι πολύ μικρότερος του αναμενομένου, καθώς οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι έχουν κάμψη 40% σε μέσα επίπεδα, αλλά και γιατί ένα σημαντικό μέρος του καρπού δεν θα συγκομιστεί.
  • Η σταδιακή πτώση των τιμών τους υποχρεώνει να απέχουν από την αγορά σημαντικών ποσοτήτων ελαιολάδου για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα, με συνέπεια να κινδυνεύουν να ξεμείνουν από λάδι όταν θα αυξηθεί η ζήτηση.
  • Κινδυνεύουν, αν δημιουργήσουν σημαντικά αποθέματα, να βρεθούν υποχρεωμένοι να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου με ζημιά.

Ο ιταλικός δρόμος

Κόντρα στην υποτιμητική κερδοσκοπία στην αγορά του ελαιολάδου Made in Spain, η ιταλική αγορά κινείται στους δικούς της ρυθμούς. Οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου ISMEA, από την τέταρτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2024 ως και την πέμπτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2025, κινούνται σταθερά πάνω από τα 9,00 ευρώ ανά κιλό. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου παρέμειναν αμετάβλητες στα 9,36 ευρώ ανά κιλό, παρότι την ίδια εβδομάδα οι τιμές του ισπανικού ελαιολάδου στη χονδρική αγορά είχαν κατρακυλήσει στα 4,30 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδόξως, οι Έλληνες τυποποιητές ελαιολάδου αρνούνται να υιοθετήσουν την τακτική των Ιταλών συναδέλφων τους, είτε γιατί πιστεύουν πως δεν μπορούν να κερδίσουν τους Ισπανούς, είτε γιατί πιστεύουν πως, ακολουθώντας την τακτική των Ισπανών, θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη τόσο στη Λέσβο όσο και σε όλη την Ελλάδα, οι έμποροι και οι τυποποιητές έχουν αρχίσει να νιώθουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκουν άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, αρνούμενοι να υποκύψουν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους. Γι’ αυτό και η στάση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου είναι εξαιρετικά διδακτική.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ημερίδα για την υγεία του εδάφους στην Αγία Παρασκευή

Θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, την Παρασκευή 21 Μαρτίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε το «5λίτρο του παραγωγού» δεν θέλει ο ΣΕΒΙΤΕΛ

Επιμένουν στην κατάργηση της χύμα διακίνησης του ελαιολάδου οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το «χρυσό νησί της ελιάς» κατακτά το Λονδίνο!

Στη διεθνή έκθεση IFE food and drink event, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο η ειδική έκδοση του περιοδικού «Πλατεία» για το ελαιόλαδο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2025 στη Μυτιλήνη

Με 320 τουρίστες και πλήρωμα 150 ατόμων
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΟΡΑ

Αλλάζουν όλα σε εκπτώσεις και προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Ήδη στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχουν τοποθετηθεί νέα ταμπελάκια στα προϊόντα που πωλούνται σε προσφορά, τα οποία αναγράφουν την προηγούμενη και την τρέχουσα τιμή
ΕΛΛΑΔΑ

Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά λευκών κρασιών

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από την επίσκεψη στις εκθέσεις Οινόραμα και Oenotelia
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από σπόντα φθάνει στη Λέσβο το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2025

Μεταφέρει 320 τουρίστες, ενώ το πλήρωμα του αποτελείται από 150 άτομα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 21 Μαρτίου

Θα καταβληθούν 69,7 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 83.000 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τι συμβαίνει με το Ro – Ro Θαλασσίτης;

Από αναβολή σε αναβολή η έναρξη των δρομολογίων του πλοίου αλλά για την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας είναι απλώς… Παρασκευή βράδυ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Αδαμάντιος Κοραής λόγω καιρού

Στις 17 και 18 Μαρτίου δεν θα γίνουν οι προσεγγίσεις του πλοίου σε Λαύριο και Άγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων

Η καταβολή του φόρου, γίνεται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης