× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μένουμε όρθιοι» και με τις τουριστικές επιχειρήσεις

Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού στο Νομού Λέσβου με τη συμμετοχή Κατερίνας Νοτοπούλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2020

«Μένουμε όρθιοι» και με τις τουριστικές επιχειρήσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Σύσκεψη του τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 25 Απριλίου με θέμα την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού Λέσβου από την σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας. Καταγράφηκαν επίσης και οι προτάσεις των φορέων των νησιών για την επόμενη μέρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδια τομεάρχης βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, ο βουλευτής του νομού Γιάννης Μπουρνούς, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Πάλλης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης, η δημοτική Σύμβουλος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη. Επίσης συμμετείχαν οι συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών Λέσβου Σταύρος Καραβασίλης και Λήμνου Ανδρέας Ρουμελιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από μέρους των φορέων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Λέσβου Γιάννης Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Λήμνου Δημήτρης Σφενδίλης και ο Αντιπρόεδρος των επαγγελματιών εστίασης Λήμνου Βασίλης Πιαντές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν πολλά ζητήματα της εξαιρετικά δύσκολης φετινής τουριστικής περιόδου. Ζητήματα όπως η άμεση πρόβλεψη για υγειονομικό πρωτόκολλο κανόνων λειτουργίας προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος εφαρμογής του από τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Η ανησυχία για την συσσώρευση υποχρεώσεων και πληρωμών, λόγω παύσης πληρωμών από τουριστικές εταιρίες, επιχειρηματικών δανείων  κτλ. Ο αυστηρότερος έλεγχος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατατέθηκαν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η παράταση για όλους τους επόμενους μήνες μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση (αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση μέρους επαγγελματικού ενοικίου, καταβολή μισθών εργαζομένων). Και προτάσεις στη κατεύθυνση εμβάθυνσης και ενίσχυσης του σημερινού πλαισίου στήριξης, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, την απευθείας ενίσχυσή τους με επιδοτήσεις, την επιδότηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με ειδική πρόβλεψη για τα νησιά που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Επίσης, ζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφερειακή Αρχή, καθώς δεν έχει παρθεί ακόμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία στη  κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα.

Στους φορείς τέθηκαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα πλαίσια του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» για ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας με διατήρηση θέσεων και σχέσεων εργασίας, την χορήγηση ρευστότητας στις  επιχειρήσεων και διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Μεταξύ των άλλων και η πρόταση για εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου για όλους με παράλληλη ενίσχυση προγραμμάτων εσωτερικού τουρισμού, για να κρατηθούν όσο το δυνατόν γίνεται όρθιες οι οικονομίες των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής