«Με απειλές και πειθαρχικά δεν γίνεται παιδεία»
Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Λέσβου για τις πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων τους που συμμετείχαν σε απεργία
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2025

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο Μακρύ Γιαλό πραγματοποίησαν σήμερα, η ΕΛΜΕ Λέσβου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, στη Μυτιλήνη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πειθαρχικές διώξεις συνδικαλιστών εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Κώστας Ντουράκης, τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση εντάσσεται σε πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως ανέφερε, η αξιολόγηση έχει ως στόχο την πειθάρχηση και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, και αυτό αποδεικνύεται από το κύμα διώξεων που λαμβάνει χώρα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό ζήτημα είναι η δίωξη του δικαιώματος στην απεργία, ενώ υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, το πράττουν στο πλαίσιο νόμιμων κινητοποιήσεων που προκηρύσσουν τα σωματεία τους.
Παρά τις απειλές και τις πειθαρχικές διαδικασίες, όπως είπε, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που συνεχίζουν να αντιστέκονται, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν θα καταφέρει να επιβάλει την αξιολόγηση τόσο εύκολα όσο υπολόγιζε.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών για την παιδεία, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση. Τόνισε ότι οι πειθαρχικές διώξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει την εκπαιδευτική κοινότητα ότι η αξιολόγηση είναι προς όφελός της. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει τους αιρετούς εκπροσώπους από τα πειθαρχικά συμβούλια, χρησιμοποιώντας προσχηματικά επιχειρήματα, και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα πειθαρχικά μέτρα.
Η Χριστίνα Ανθυπατοπούλου από την Αγωνιστική Συσπείρωση επισήμανε ότι οι διώξεις δεν αφορούν μόνο όσους συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, αλλά κάθε εκπαιδευτικό που διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για την εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρθηκε σε περιστατικό συναδέλφου στην Αθήνα που διώχθηκε επειδή διεκδίκησε την τοποθέτηση νοσηλευτή για μαθητή με ειδικές ανάγκες, γεγονός που δείχνει ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση ποινικοποιείται. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν πιέσεις και πειθαρχικά σε εκπαιδευτικούς και σε άλλα νησιά, όπως η Λήμνος, και δήλωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, με έμφαση στην αλληλεγγύη προς τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς.
Τέλος, η Βασιλική Καλαμιδιώτου από τη ΔΑΚΕ υπογράμμισε τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης και εξέφρασε τη στήριξή της στους εκπαιδευτικούς που διώκονται. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τα πειθαρχικά μέτρα και να σεβαστεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Οι εκπαιδευτικοί ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην απεργία και να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για την εκπαίδευση, παρά τις πιέσεις και τις διώξεις που δέχονται.