Προβληματισμός από Δυτική Λέσβο για το Ειδικό Περιβαλλοντικό Σχέδιο
Προβλέπονται παράλογες ρυθμίσεις σε περιοχές NATURA, αναφέρει η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ασανούλα Κοκκινέλλη Γιαννή
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/1/2025

Προβληματισμό εκφράζει η Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου σχετικά με το νέο Ειδικό Περιβαλλοντικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την περιοχή, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης έως τις 13 Φεβρουαρίου, μετά και την παράταση που δόθηκε. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, Ασανούλα Κοκκινέλλη Γιαννή, το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν τη δόμηση και τη χρήση γης σε πολλές περιοχές του δήμου, προκαλώντας ανησυχίες στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.
Περιορισμοί στη δόμηση και αντιδράσεις
Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέτει η Δημοτική Αρχή είναι οι αυστηροί περιορισμοί στις περιοχές που εντάσσονται σε ζώνες NATURA. Όπως σημειώνει η κ. Γιαννή, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων σε συγκεκριμένες ζώνες, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν την οικοδόμηση κατοικιών. «Δηλαδή, αν έχεις ένα οικόπεδο, δεν μπορείς να φτιάξεις ένα σπιτάκι, μπορείς όμως να φτιάξεις ξενοδοχείο. Δεν είναι παράλογο αυτό;» διερωτάται η αντιδήμαρχος.
Στο νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται αυστηρές ρυθμίσεις για την προστασία φυσικών περιοχών, όπως η απαγόρευση της εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων, η απαγόρευση της μετατροπής μονοπατιών σε δρόμους και η διατήρηση των υφιστάμενων πεζοπορικών διαδρομών. Παράλληλα, σε περιοχές όπως η εκβολή του Χρούσου και οι εκβολές της Χαλάνδρας, δεν επιτρέπεται η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ούτε η εγκατάσταση τουριστικών υποδομών που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο.
Ζητήματα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Το Ειδικό Περιβαλλοντικό Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών (έως 60 kW) και φωτοβολταϊκών σταθμών έως 150 kW, κυρίως για την εξυπηρέτηση του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, γεωθερμία και τεχνολογίες υδρογόνου, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία υβριδικού σταθμού στο φράγμα της Ερεσού, με εγκατεστημένη ισχύ έως 5 MW, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεαστεί η πρωτεύουσα χρήση του φράγματος για ύδρευση και άρδευση.
Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές, ενώ επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον.
Συναντήσεις και ενστάσεις
Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους μελετητές που συμμετείχαν στην εκπόνηση του σχεδίου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα και να τεθούν ενστάσεις εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όπως επεσήμανε, η δημοτική αρχή προετοιμάζει επίσημες αντιρρήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου δεν θα πλήξουν άδικα τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις τοπικές κοινότητες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.