× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα βρήκαν Ύπατη Αρμοστεία και Ξενοδόχοι

Μετακινήθηκαν 122 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο- Τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Ένωση Ξενοδόχων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2020

Τα βρήκαν Ύπατη Αρμοστεία και Ξενοδόχοι

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ανάμεσα σε εκπροσώπους του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, αποσαφηνίστηκε ο σκοπός της πρωτοβουλίας της ΥΑ να μετακινηθούν ευάλωτοι από το ΚΥΤ Μόριας, καθώς και ο προσωρινός της χαρακτήρας. Επίσης δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς ορισμένες ανακρίβειες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε το «Ν», ως έκτακτο μέτρο περιορισμού του κινδύνου του κορονοϊού, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) μετακίνησε 122 ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους αιτούντες άσυλο σε ενοικιασμένα ξενοδοχεία στη Λέσβο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Υ.Α. έχει αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλα νησιά του Αιγαίου με υπερπλήρεις δομές υποδοχής, σε μια προσπάθεια να προστατέψει αυτούς που θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση έξαρσης του ιού, αλλά και να μειώσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή, και με τα προϋπάρχοντα και μακροχρόνια ζητήματα προστασίας να επιδεινώνονται λόγω του COVID-19, η Υ.Α. συνεχίζει να κάνει έκκληση για αύξηση των μεταφορών αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, από τα νησιά σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, λαμβάνοντας πάντα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για ασφαλή μετακίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΚΥΤ Μόριας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υπαρκτός για τους χιλιάδες που συνωστίζονται εκεί, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η τήρηση αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο χεριών είναι σε γενικές γραμμές αδύνατον να τηρηθούν, ενώ η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και υπηρεσίες υγείας είναι ελάχιστη. «Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι που είναι πιο ευπαθείς στις επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, να μη μείνουν εκτεθειμένοι στις ανθυγιεινές συνθήκες υπερπληθυσμού» δήλωσε η Astrid Castelein, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στη Λέσβο. «Η μετακίνησή τους μακριά από αυτές τις επισφαλείς συνθήκες προστατεύει όχι μόνο τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, αλλά και την τοπική κοινωνία και τη δημόσια υγεία. Ενώ η ενοικίαση ξενοδοχείων αποτελεί έκτακτο μέτρο, η έκκλησή μας για μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα παραμένει πιο δυνατή από ποτέ» πρόσθεσε.

 

Έπειτα από αίτημα όλων των δημόσιων φορέων 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή