«Οριακή κατάσταση στους Δήμους της Λέσβου, απαιτούνται άμεσα προσλήψεις»
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους του νησιού και στις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Δημήτρης Κόνσουλας
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/1/2025

Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Λέσβου, Δημήτρης Κόνσουλας, μίλησε στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» στο ΝΗΣΙ 99 FM, εστιάζοντας κυρίως στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ανέφερε δύο βασικούς τομείς διεκδίκησης: την εξασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και των γάλατων, καθώς και τις επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού στους δύο Δήμους.
Μέσα ατομικής προστασίας και τα γάλατα
Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε ο κ. Κόνσουλας ήταν οι δικαστικές διαμάχες για την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τα γάλατα και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι συχνά αναγκάζονται να καλύπτουν οι ίδιοι το κόστος των ΜΑΠ, όπως παπούτσια ασφαλείας και γάντια, για να προστατεύονται κατά την εργασία τους. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση των μέτρων αυτών, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της.
"Μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 85 νεκρούς εργαζομένους πανελλαδικά. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί," ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το ζήτημα των γαλάτων, ο κ. Κόνσουλας εξήγησε πως πλέον έχει αποφασιστεί να δίνονται χρήματα αντί για προϊόντα, αλλά οι καθυστερήσεις στις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων παραμένουν πρόβλημα.
Ελλείψεις προσωπικού και αναγκαιότητα προσλήψεων
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε ήταν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στους δύο Δήμους. Στον Δήμο Μυτιλήνης, οι κενές θέσεις φτάνουν τις 90, ενώ στον Δήμο Δυτικής Λέσβου οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, με 112 κενές θέσεις. Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν την πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις με μειωμένο προσωπικό.
«Η κατάσταση είναι οριακή. Υπάρχουν διευθύνσεις που λειτουργούν με το ένα τέταρτο του προσωπικού που απαιτείται. Για παράδειγμα, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου προβλέπονται 41 άτομα, αλλά εργάζονται μόλις 16,» επεσήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Κόνσουλας τόνισε τη σημασία της πολιτικής βούλησης για τη διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. "Χωρίς μόνιμο προσωπικό, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι δημότες," υπογράμμισε, αναφερόμενος επίσης στο υψηλό κόστος των συμβασιούχων και των εργαζομένων μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
Προβληματισμοί για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών
Ο πρόεδρος του Συλλόγου στάθηκε και στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης βασικών δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα και η διαχείριση απορριμμάτων. Ανέφερε ως παραδείγματα Δήμους όπως η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη, όπου η ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες οδήγησε σε αύξηση του κόστους για τους δημότες, χωρίς ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών.
«Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι λύση. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει και αυξάνει τα δημοτικά τέλη,» είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο παρόμοιες πρακτικές να εφαρμοστούν και στη Λέσβο.
Ο κ. Κόνσουλας δεσμεύτηκε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. «Ο ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας και στους δημότες. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο,» δήλωσε.