× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οριακή κατάσταση στους Δήμους της Λέσβου, απαιτούνται άμεσα προσλήψεις»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους του νησιού και στις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Δημήτρης Κόνσουλας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/1/2025

«Οριακή κατάσταση στους Δήμους της Λέσβου, απαιτούνται άμεσα προσλήψεις»
' χρόνος ανάγνωσης

Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Λέσβου, Δημήτρης Κόνσουλας, μίλησε στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» στο ΝΗΣΙ 99 FM, εστιάζοντας κυρίως στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ανέφερε δύο βασικούς τομείς διεκδίκησης: την εξασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και των γάλατων, καθώς και τις επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού στους δύο Δήμους.

Μέσα ατομικής προστασίας  και τα γάλατα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε ο κ. Κόνσουλας ήταν οι δικαστικές διαμάχες για την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τα γάλατα και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι συχνά αναγκάζονται να καλύπτουν οι ίδιοι το κόστος των ΜΑΠ, όπως παπούτσια ασφαλείας και γάντια, για να προστατεύονται κατά την εργασία τους. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση των μέτρων αυτών, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της.

"Μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 85 νεκρούς εργαζομένους πανελλαδικά. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί," ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το ζήτημα των γαλάτων, ο κ. Κόνσουλας εξήγησε πως πλέον έχει αποφασιστεί να δίνονται χρήματα αντί για προϊόντα, αλλά οι καθυστερήσεις στις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων παραμένουν πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελλείψεις προσωπικού και αναγκαιότητα προσλήψεων

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε ήταν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στους δύο Δήμους. Στον Δήμο Μυτιλήνης, οι κενές θέσεις φτάνουν τις 90, ενώ στον Δήμο Δυτικής Λέσβου οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, με 112 κενές θέσεις. Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν την πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις με μειωμένο προσωπικό.

«Η κατάσταση είναι οριακή. Υπάρχουν διευθύνσεις που λειτουργούν με το ένα τέταρτο του προσωπικού που απαιτείται. Για παράδειγμα, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου προβλέπονται 41 άτομα, αλλά εργάζονται μόλις 16,» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο κ. Κόνσουλας τόνισε τη σημασία της πολιτικής βούλησης για τη διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. "Χωρίς μόνιμο προσωπικό, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι δημότες," υπογράμμισε, αναφερόμενος επίσης στο υψηλό κόστος των συμβασιούχων και των εργαζομένων μέσω ιδιωτικών εταιρειών.

Προβληματισμοί για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου στάθηκε και στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης βασικών δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα και η διαχείριση απορριμμάτων. Ανέφερε ως παραδείγματα Δήμους όπως η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη, όπου η ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες οδήγησε σε αύξηση του κόστους για τους δημότες, χωρίς ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι λύση. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει και αυξάνει τα δημοτικά τέλη,» είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο παρόμοιες πρακτικές να εφαρμοστούν και στη Λέσβο.

Ο κ. Κόνσουλας δεσμεύτηκε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. «Ο ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας και στους δημότες. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο,» δήλωσε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης