ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η κυβέρνηση επιτρέπει στα καρτέλ να δρουν ανεξέλεγκτα»
Στην πολιτική και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ως αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αναφέρθηκε η πρώην Υπουργός και βουλεύτρια του κόμματος Μιλένα Αποστολάκη
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/1/2025

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, βρέθηκε στη Λέσβο με αφορμή την κοπή πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος και παραχώρησε συνέντευξη στον «ΝΗΣΙ» 99 fm. Στην εκτενή συζήτηση, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, την κυβερνητική φθορά, αλλά και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Παγκόσμιες προκλήσεις και συντηρητική στροφή
Η κ. Αποστολάκη σχολίασε τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, εκφράζοντας ανησυχία για την άνοδο συντηρητικών και λαϊκιστικών δυνάμεων. «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα δημοκρατικά της κεκτημένα, καθώς η αποτυχία των προοδευτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών αφήνει χώρο σε δημαγωγικές και εθνικιστικές φωνές», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στις κοινωνικές ανισότητες και την αδυναμία του παγκόσμιου συστήματος να αναδιανείμει ευκαιρίες, κάτι που, όπως είπε, ενισχύει τον λαϊκισμό και την κοινωνική πόλωση.
Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση
Η βουλεύτρια τόνισε τη διακριτή θέση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό τοπίο, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες του κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, η ακρίβεια και το αγροτικό ζήτημα. Υπογράμμισε ότι, παρόλο που οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, αυτά είναι ανεπαρκή. «Η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει εκτάκτως τα υπερκέρδη των τραπεζών και περιορίζεται σε ημίμετρα, όπως μικρές μειώσεις χρεώσεων», δήλωσε.
Καρτέλ, ολιγοπώλεια και κυβερνητικές ευθύνες
Η κ. Αποστολάκη έδωσε έμφαση στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη διατήρηση καρτέλ και ολιγοπωλίων σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η ιδιωτική υγεία και τα τρόφιμα. «Η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από ολιγοπωλιακή διάρθρωση, με αποτέλεσμα τα καρτέλ να οδηγούν σε υπερκέρδη για λίγους, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών επωμίζεται το αυξημένο κόστος ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε και στον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει συγκεκριμένα συμφέροντα. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ακρωτηριασμένη από την κυβέρνηση, γεγονός που επιτρέπει στα καρτέλ να δρουν ανεξέλεγκτα. Τα υπερκέρδη των λίγων εξυπηρετούνται μέσα από νόμους που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή», τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής καταναλωτή με αυξημένες αρμοδιότητες για την προστασία των πολιτών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ και η αντιπολιτευτική του δράση
Η κ. Αποστολάκη τόνισε την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και σαφή πολιτικό λόγο. «Οι πολίτες προσβλέπουν σε εμάς και έχουμε την ευθύνη να μην τους απογοητεύσουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει η άξια κυβέρνηση του αύριο», ανέφερε.
Ακρίβεια και η επόμενη μέρα
Ειδική αναφορά έκανε στην ακρίβεια, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία με επιτυχία. «Η ακρίβεια έχει επιδεινωθεί λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να περιορίσει τα καρτέλ, ενώ το κόστος ζωής παραμένει δυσβάσταχτο για τα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε.
Η στρατηγική αυτονομίας και η ανάγκη για αλλαγή
Η κ. Αποστολάκη ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστό στη στρατηγική της αυτονομίας του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να απευθυνθεί σε πλατιά κοινωνικά στρώματα. «Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε κοινωνικές συμμαχίες που θα αποτυπωθούν στην κάλπη. Η κυβέρνηση χάνει αξιοπιστία, αλλά το ΠΑΣΟΚ χτίζει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», κατέληξε.