× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης γράφεται για το λαό»

Η Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στηλίτευσε στη Βουλή πως η μερίδα του λέοντος των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2020

«Ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης γράφεται για το λαό»

Το γεγονός πως η μερίδα του λέοντος των μέτρων στήριξης πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις και ότι η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη νομιμοποίηση των αξιώσεων της εργοδοσίας, στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και βουλευτής Ν. Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για ποιον γράφει το λογαριασμό και αυτής της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δείχνει απροθυμία για μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, αλλά αντιθέτως είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να κάνει δώρα στους καναλάρχες και στους εφοπλιστές.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που περιέχει η ΠΝΠ, υπογράμμισε πως δεν δίνουν ουσιαστική στήριξη, αφού μία μικρή αναστολή πληρωμών δεν θα τους επιτρέψει να πληρώσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμεων επιστημόνων, αρνούμενη να τους δώσει ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ. 

Για τα μέτρα που αφορούν την Υγεία, σημείωσε πως δείχνουν τον αποσπασματικό τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της προστασίας της Υγείας και της ζωής του λαού. Όπως ανέφερε, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί το Δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμα μέτρα και όχι με μπαλώματα ή σε βάρος των χρονίως πασχόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στα ...μέτρα «στήριξης» των εργαζομένων που περιέχει, είναι η απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο του Πάσχα. Η σχετική προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα μετατίθεται έως τις 30 Ιούνη για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό, δηλαδή γίνεται ένα επιπλέον «δώρο» για τους εργοδότες!

«Τα άλλα "δωράκια" στο κεφάλαιο είναι η απαλλαγή των καναλαρχών από την ετήσια δόση που θα πληρώσουν φέτος για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία έρχεται να προστεθεί στα 11 εκατ. ευρώ που πήραν για τη μετάδοση μηνυμάτων για τον κορονοϊό. Ζεστό χρήμα θα πάρουν και οι εφοπλιστές, καθώς η ΠΝΠ περιλαμβάνει απευθείας αναθέσεις δρομολογίων και μείωση λιμενικών τελών. Αντίθετα, για τους αυτοαπασχολούμενους τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, καθώς κυρίως μεταθέτουν χρονικά την είσπραξη των διαφόρων δόσεων και χαρατσιών.» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στον επίλογό της, η κ. Κομνηνάκα επεσήμανε πως «η ΠΝΠ δεν περιέχει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά περιορίζεται στην καταβολή επιπλέον μισού μισθού στους υγειονομικούς και ορισμένες προσλήψεις με ημερομηνία λήξης (ορισμένου χρόνου). Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπονται οι δια περιφοράς συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, όπου δεν επαρκεί το προσωπικό».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης