× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου

Διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεων σε 16 εργαζόμενους που το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν πραγματοποίησε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2020

Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου
Καταυλισμός Μόριας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η σημερινή προειδοποιητική απεργία ,που είχε προκηρύξει το Σωματείο Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου μετατρέπεται από την Παρασκευή 24 Απριλίου σε απεργία διαρκείας, καθώς, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ανανέωσε τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων, εκτός από 16 συμβασιούχων χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία. Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου με την απεργία τους διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεων και στους 16 συναδέλφους τους.


Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις μία ημέρα πριν την ήδη ανακοινωμένη από το σωματείο μας προειδοποιητική απεργία για τις 23/04 αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ Υπουργική Απόφαση περί ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και σχετικό δελτίο τύπου στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Facebook.

Της ανανέωσης αυτής εξαιρούνται στοχευμένα 16 συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε σήμερα δια της πλαγίου να διαμηνύσει σε εργαζόμενους και εργαζόμενες της ΣΟΧ 1, ανθρώπους που έχουν προσφέρει την εργασία τους για πάνω από μια πενταετία στις γνωστές αντίξοες συνθήκες, ότι τους θεωρεί άχρηστους και μη-παραγωγικούς, και ότι από 1η Μαΐου τους καθιστά άνεργους στο σκληρό εργασιακό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνονται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, δε συμπεριλαμβάνει στις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζόμενους/ες που αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, συναδέλφισσες και συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι πλέον έμπειροι/ες χειριστές/ριες αιτημάτων διεθνούς προστασίας και οι οποίοι/ες έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, και μεταφέρουν την εμπειρία στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες ως εκπαιδευτές/ριες. Οι 16, πρακτικά υπό απόλυση συνάδελφοι, στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι/ες στην «πρώτη γραμμή του προσφυγικού» (όπως αρέσκεται η Διοίκηση να τους/ις αποκαλεί).

Είναι οι συνάδελφοι/ισσες μας που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. Πρόκειται για συναδέλφισσες/ους που προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία το 2014 και 2015, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου, έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες.

Η απόφαση του Υπουργού κ. Μηταράκη, ειδικά αυτή τη στιγμή, δε μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ενόχληση για αυτή τη μνήμη που οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν. Η υπουργική απόφαση εξαίρεσης τους/ις στοχοποιεί ξεκάθαρα και τους/ι τιμωρεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, με αποκορύφωμα στοχοποίησης την απόλυση της Προέδρου του ΣΕΣΥΑ, αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο όσο και για τη νέα νομοθεσία. Όσο και αν αυτή ακριβώς η δράση μας ενοχλεί, εμείς θα παραμένουμε αταλάντευτοι/ες στα δίκαια αιτήματα μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι, σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που πλήττεται από τις εκδικητικές μη-ανανεώσεις συμβάσεων. Οι επικοινωνιακές τακτικές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δε θα μας διασπάσουν, και οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται μέχρι να ανανεωθεί το ΣΥΝΟΛΟ των συμβάσεων όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων/ισσών.

Το Σωματείο μας περνάει άμεσα σε απόφαση για αγώνα και ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/ων μας. Στον αγώνα μας αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να σταθεί στο πλάι μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017. Καμία σκέψη για απόλυση, ούτε τώρα ούτε μετά! Δεν περισσεύει καμία/κανένας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα

Διαδραστική ημερίδα από τον Σύλλογο «ΑΗΧΟΣ» την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα

Με σακούλες και διάθεση προσφοράς, οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν δράση για καθαρότερους δημόσιους χώρους
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Μυτιλήνη

Η Αλληλεγγύη Λέσβου παρουσιάζει τα αποτελέσματα του «ΦροντίΖΩ» και ανοίγει τη συζήτηση για τη στήριξη των ανθρώπων που φροντίζουν καθημερινά τους δικούς τους
Η φροντίδα των ηλικιωμένων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια πόλη γεμάτη γρίφους περιμένει τους μικρούς της εξερευνητές

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού προσκαλεί παιδιά από 5 έως 17 ετών σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι στην καρδιά της Μυτιλήνης
Μια πόλη γεμάτη γρίφους περιμένει τους μικρούς της εξερευνητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση

Περίπου 200 ενήλικα στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο στη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου για την 77η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους
Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου