× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο ΔΕΔΔΗΕ αγνοεί την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών

«Εκρηκτικές» δικαιολογίες και άρνηση του περιστατικού στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης αντί ουσιαστικών λύσεων για τον μετασχηματιστή υψηλής τάσης σε απάντηση προς το Σύλλογο Γονέων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 11/1/2025

Ο ΔΕΔΔΗΕ αγνοεί την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών
' χρόνος ανάγνωσης

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης προκαλεί εύλογη αγανάκτηση. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες για σπινθήρες και δυνατό κρότο που τρόμαξαν μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «τυχαία βλάβη». Η αντιμετώπιση αυτή φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα για την ευαισθησία της εταιρείας απέναντι σε ζητήματα ασφάλειας.

Ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το σχολείο, θεωρείται από τη ΔΕΔΔΗΕ απολύτως ασφαλής, καθώς «τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα όρια ασφαλείας». Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία (ΥΑ 81839.ΣΤ1/2006 - ΦΕΚ Β'/1150/25.8.2006) ορίζει ξεκάθαρα ότι οι σχολικές μονάδες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από τέτοιου είδους υποδομές. Η μη τήρηση της νομοθεσίας από τον ΔΕΔΔΗΕ εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προτεραιότητα που δίνεται στην προστασία των παιδιών και εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ περιορίζεται να εξετάσει τη μετατόπιση του μετασχηματιστή «μόνο για αισθητικούς λόγους» αποκαλύπτει την αδράνειά του μπροστά σε αιτήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, η απάντηση στον Δήμο Μυτιλήνης, η οποία στερείται ουσιαστικών δεσμεύσεων, αφήνει γονείς και δασκάλους σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Γονείς, μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί απαιτούν άμεση δράση για την απομάκρυνση του μετασχηματιστή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Καθίσταται πλέον αναγκαίο η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, με εντολή της δημοτικής αρχής, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να αναγκαστεί ο ΔΕΔΔΗΕ να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία απομακρύνοντας άμεσα τον επικίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων μετασχηματιστή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεχωριστή πατινάδα έρχεται στη Συκαμνιά

Περιήγηση στα καλντερίμια του χωριού με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια, κεράσματα
ΥΓΕΙΑ

40 αιμοδότες στην Αγιάσο

Με επιτυχία η 24η Εθελοντική Αιμοδοσία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναγερμός χωρίς φωτιά στη Μυτιλήνη – Η πυρκαγιά ήταν… στη Λήμνο!

Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στη Λέσχη Αξιωματικών...

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με παπά και με κουμπάρους παντρεύτηκε ο Πανάγος Κουφέλος την καλή του

Με την Τάνια Μπούθα σφραγίστηκε η σχέση τους και με θρησκευτικό γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αυλαία με ποίηση, μουσική και διεθνές κύρος στο 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς 2025

«Η Λέσβος του πολιτισμού και των ποιητών δικαιούται πολιτισμικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου» δήλωσε ο Κώστας Μουτζούρης
ΘΕΑΤΡΟ

Βραδιά γέλιου με Καραγκιόζη στην Πέτρα

Παράσταση στην αυλή του σχολείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο προσκήνιο τα προβλήματα των χωριών και ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση του Παναγιώτη Δουδωνή με το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μεγάλος ενθουσιασμός στον 3ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου της Μυτιλήνης

Εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών πήραν μέρος στη διοργάνωση
ΧΩΡΙΑ

ATM στο Συνεταιρισμό Στύψης

Η πολύμορφη δράση των αγροτικών συνεταιρισμών δίνει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων των χωριών του νησιού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στη Λέσβο

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αρχές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία