Ακτινογραφία της αγοράς του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία
Το 2025 ξεκίνησε με την αγορά θα δείχνει σημάδια χαοτικής λειτουργίας
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/1/2025
Στα 9,4 ευρώ ανά κιλό για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν η χονδρική τιμή που διαμορφώθηκε στην Φότζια της Ιταλίας στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Ιταλική ιστοσελίδα Teatro Naturale. Η τιμή αυτή για την φετινή πραγματικότητα της Ιταλικής αγοράς του ελαιολάδου είναι μια φυσιολογική τιμή, καθώς από το ξεκίνημα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου η τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν έπεσε σχεδόν ποτέ κάτω από 9,00 ευρώ ανά κιλό.
Στην Ισπανία η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας την εβδομάδα που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 5 Ιανουαρίου είναι στα 4,27 ευρώ ανά κιλό. Όταν την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν 4,25 ευρώ ανά κιλό. Η χονδρική τιμή για τα παρθένα Ισπανικά ελαιόλαδα σταθεροποιήθηκε στα 4,00 ευρώ και για τον βιομηχανικό άσσο ανήλθε στα 3,8 ευρώ ανά κιλό. Η Ισπανική αγορά μόλις άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τον όγκο παραγωγής να είναι κατώτερος των προβλέψεων είναι βέβαιο πως θα έχουμε νέα αύξηση των τιμών έστω και μικρή.
Στην Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα είδαμε τιμή παραγωγού για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Λακωνία στα 5,63 ευρώ ανά κιλό (ελαιοτριβείο Π. Κολοκούρη - Γ. Βλάχου), 5,10 ευρώ στο Πλωμάρι Λέσβου από εμπόρους και ελαιοτριβεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στην πόλη της Μυτιλήνης η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υποχωρεί στα 4,70 ευρώ ανά κιλό. Στον νομό Χανίων τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου χρόνου μπορούσε να συναντήσει κανείς τιμές ελαιολάδου που κυμαίνονταν από τα 4,70 ως 5,35 ευρώ ανά κιλό.
Στην Ελληνική αγορά για ακόμη μια φορά γίνονται φανερές οι χρόνιες παθογένειες που δημιουργούνται ουσιαστικά από την αποδιάρθρωση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Επίσης σαφέστατη είναι η απουσία στρατηγικής για τον κλάδο που να βασίζεται στα υφιστάμενα πλεονεκτήματα και όχι σε ονειρώξεις για υπερεντατικούς ελαιώνες.
Τι θα ακολουθήσει μετά
Το δεύτερο κύμα πτώσης των τιμών φαίνεται πως ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα με την πρώτη αντίδραση των Ισπανικών συνεταιρισμών που έχουν μεγάλη ευθύνη για την πτώση των τιμών από τις αρχές του Νοεμβρίου ως τα μέσα του Δεκεμβρίου. Διότι συνέχιζαν τις προσφορές παρά την πτώση των τιμών και παρότι γνώριζαν πως οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου είναι περιορισμένες και το ίδιο θα ισχύει και στα τέλη του Αυγούστου του 2025.
Ωστόσο, οι ανεπαρκείς ποσότητες ελαιολάδου δεν είναι ικανή συνθήκη για να δούμε άνοδο των τιμών. Διότι είναι φανερό πως το εμπορικό κύκλωμα πολύ εύκολα έχει συντονιστεί εδώ και 10 μήνες στην λογική της πτωτικής κερδοσκοπίας σε Ισπανία και Ελλάδα. Κι η στάση αυτή είναι επιλογή για τους μεγάλους «παίκτες» της Ισπανίας είναι ανάγκη επιβίωσης για τις μικρές Ελληνικές ελαιουργικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση. Διότι επί δεκαετίες επενδύουν στην χαμηλή τιμή και όχι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ελληνικού ελαιολάδου. Κι αν η παραπάνω διαπίστωση ισχύει μια φορά για τα Ελληνικά ελαιόλαδα ισχύει 100 φορές για τα νησιωτικά ελαιόλαδα, καθώς είναι περιορισμένες οι ποσότητες τους, έχουν ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και σπάνιες ποικιλίες ελιάς και μοναδικό σύνολο εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (terroir).