× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυο χρόνια από το πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς

«Ακόμα να κληθούν οι ταυτοποιημένοι πιθανοί δράστες σε απολογία» σημειώνει σε ανακοίνωση της η οργάνωση HIAS Hellas

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2020

Δυο χρόνια από το πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τη σημερινή μαύρη επέτειο από τα δυο χρόνια από το πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το βράδυ της 22ας Απριλίου του 2018 υπενθυμίζει με ανακοίνωση της η οργάνωση HIAS Hellas.

Η οργάνωση, εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης τα οποία έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα μετά την ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς, κατά την οποία περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας. Οι επιτιθέμενοι έριξαν πέτρες και κροτίδες προς τους συγκεντρωμένους, αλλά και τους εξύβρισαν με προσβλητικές αναφορές στα εθνικά και θρησκευτικά τους χαρακτηριστικά».

Όπως είναι γνωστό, οκτώ μήνες μετά την επίθεση, το Νοέμβριο του 2018, ταυτοποιήθηκαν 26 πιθανοί δράστες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη κατά των δραστών, μεταξύ άλλων και με άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.  Σήμερα, δυο χρόνια μετά την επίθεση, 16 μήνες μετά την ταυτοποίηση των πιθανών δραστών και 14 μήνες αφότου ασκήθηκε ποινική δίωξη, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει κληθεί στον ανακριτή για απολογία.

«Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει το κράτος δικαίου στο νησί της Λέσβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση «συνεπεία των ανωτέρω έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο εκφράζεται μέσω της εκδήλωσης νέων ρατσιστικών επιθέσεων εις βάρος προσφύγων και των υποστηρικτών τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κύμα επιθέσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων που εκδηλώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, έλαβαν χώρα επιθέσεις κατά ατόμων, λιθοβολισμοί κατοικιών και αυτοκινήτων, παράνομα μπλόκα και παράνομοι έλεγχοι, με στόχο τους πρόσφυγες αλλά και εργαζομένους και εθελοντές σε ΜΚΟ. Ενδεικτικό του αισθήματος ατιμωρησίας είναι το γεγονός ότι πολλές οργανώσεις κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το νησί φοβούμενες για την ασφάλεια του προσωπικού τους, καθώς η οργανωμένη πολιτεία δεν  μπόρεσε  να εγγυηθεί την τήρηση της έννομης τάξης και την ασφάλεια των πολιτών από αυτό το κύμα ρατσιστικής βίας»

Και η ανακοίνωση της HIAS Hellas καταλήγει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάποιοι από τους φερόμενους ως πιθανοί δράστες στην επίθεση της πλατείας Σαπφούς, φαίνεται να συμμετείχαν σε κάποιες από τις αξιόποινες πράξεις κατά των προαναφερθέντων ομάδων που έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η HIAS Ελλάδος καταδικάζει την ολιγωρία της Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο δεν αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και αποτελεί προσβολή προς τα θύματα ρατσιστικής βίας, αλλά έχει ως αποτέλεσμα και την περαιτέρω αποθράσυνση των αυτουργών τέτοιων εγκλημάτων λόγω του γενικότερου κλίματος ατιμωρησίας που καλλιεργεί. 

Καλεί ταυτόχρονα τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικονομική πρόοδο της υπόθεσης, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή απόδοση όπως εξάλλου απαιτείται για την συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ Sakir κατά Ελλάδος, βασικοί άξονες της οποίας είναι οι θετικές κρατικές υποχρεώσεις για πρόληψη, ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων». 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο

Το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμε τρόφιμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και ενίσχυσε τη δράση «Σιτίζω» στην Καλλονή
Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα

Με πολύ χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί
Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο δυναμικό του ιδρύματος εντάσσονται δύο νοσηλευτές, μία μαία και μία εργαζόμενη στον κλάδο των Ιατρικών Εργαστηρίων
Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι Αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο οικογενειάρχης βρέθηκε νεκρός στο αγρόκτημά του
Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Φυλλάδια στη Λέσβο, ομιλίες στη Χίο και ημερίδες σε Ικαρία και Φούρνους
Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου