× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς λύση παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης για τα δίκτυα αποχέτευσης

Ο βιολογικός νότιας πόλης στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 31/12/2024

Χωρίς λύση παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης για τα δίκτυα αποχέτευσης
' χρόνος ανάγνωσης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αυγουστίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε καίρια ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο και τις προοπτικές των έργων αποχέτευσης της νότιας περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης. Η συζήτηση ανέδειξε σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση τριών αλληλένδετων έργων, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Τα έργα που συζητήθηκαν αφορούν γη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της νότιας περιοχής,τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης και το σύστημα μεταφοράς λυμάτων,τα αντιλιοστάσια καθώς και τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ολοκλήρωσή τους θεωρείται κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών λυμάτων στις κοινότητες Αγίας Μαρίνας και Ταξιαρχών, καθώς και στους οικισμούς Κουμκό, Ακλειδιού, Βαρειά, Ακρωτήρι, Νεάπολη, Πλιγώνι και Κράτηγος.

Ο Παναγιώτης Βάλεσης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, ανέφερε ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2023, και το έργο υλοποιείται κανονικά, με την προμήθεια εξοπλισμού να έχει ήδη ξεκινήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω των προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης» και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, οι εργασίες για τη μονάδα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λειτουργικά χωρίς την υλοποίηση των άλλων δύο έργων, γεγονός που αυξάνει την πίεση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.

Η συζήτηση έφερε στο φως τις σοβαρές καθυστερήσεις στο έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης και του συστήματος μεταφοράς λυμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, το έργο, προϋπολογισμού 11,7 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε με την κατοχύρωση του έργου στον μειοδότη. Ωστόσο, η διαδικασία «παγιδεύτηκε» σε δικαστικές διαμάχες μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων, που διήρκεσαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, η υπογραφή της σύμβασης δεν έχει προχωρήσει, καθώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κινδυνεύει με απένταξη, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την εξέλιξή του.

Ο κ. Βάλεσης και ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας εξήγησαν ότι η ΔΕΥΑΛ δεν μπορεί να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης για το έργο χωρίς διασφαλισμένα κεφάλαια. Παράλληλα, τόνισαν ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα στο Υπουργείο για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Το τρίτο έργο, που περιλαμβάνει τα αντιλιοστάσια και τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης αδειοδοτήσεων. Ο κ. Βάλεσης ανέφερε ότι η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν ομαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρηματοδότηση του έργου διασφαλίζεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των εσωτερικών δικτύων.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας τόνισε ότι το ζήτημα είναι πλέον πολιτικό. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κ. Παπαθανάση, παρουσιάστηκε πλήρης φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου των εσωτερικών δικτύων.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «παράλογο» να ολοκληρωθεί η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και των αντιλιοστασίων, αλλά να μην υπάρχουν δίκτυα για τη μεταφορά λυμάτων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ή το τομεακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος.

Το μέλλον των έργων εξαρτάται πλέον από την ταχύτητα επίλυσης των χρηματοδοτικών προβλημάτων από μεριάς της κυβέρνησης. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων θα καθορίσει εάν η νότια περιοχή της Μυτιλήνης θα αποκτήσει επιτέλους μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τσικνοπέμπτη με πολύ κέφι στην πλατεία της Πέτρας

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πέτρας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας
Τσικνοπέμπτη με πολύ κέφι στην πλατεία της Πέτρας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται το Αγιασώτικο καρναβάλι 2026

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκινούν 20 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 23 του μήνα
Έρχεται το Αγιασώτικο καρναβάλι 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Δουδωνή στον ΟΗΕ για την κρίση της Δημοκρατίας

Παρέμβαση στη Διακοινοβουλευτική Ένωση για τον ρόλο του Κοινοβουλίου ως χώρου αντιπροσώπευσης, διαβούλευσης και λογοδοσίας
Ομιλία Δουδωνή στον ΟΗΕ για την κρίση της Δημοκρατίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η χορωδία Animato στη Λειτουργία του Αγίου Βαλεντίνου

Η ακολουθία θα τελεστεί στις 14 Φεβρουαρίου 2026 στις 18:00, με τη μουσική παρουσία της Animato να δίνει ξεχωριστό κατανυκτικό τόνο στην εορτή
Η χορωδία Animato στη Λειτουργία του Αγίου Βαλεντίνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ναυάγιο με 15 νεκρούς στη Χίο

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως έγκλημα
ΚΚΕ: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ναυάγιο με 15 νεκρούς στη Χίο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μια προσευχή αγάπης στην καρδιά της Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 14 η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας που στο εσωτερικό της εκκλησίας φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου
Μια προσευχή αγάπης στην καρδιά της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κυριακή με 9 μποφόρ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Ισχυρή προειδοποίηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
Κυριακή με 9 μποφόρ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δερβέναγες στις Συλλογικές Συμβάσεις δεν θα περάσουν»

Η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αποδομεί το νομοσχέδιο και καλεί σε αγωνιστική απάντηση
«Δερβέναγες στις Συλλογικές Συμβάσεις δεν θα περάσουν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αθήνα και Μυτιλήνη σε κοινή πορεία συνεργασίας

Συνάντηση Χριστόφα και Δούκα στο παλαιό Δημαρχείο με επίκεντρο πολιτισμό, αθλητισμό και διεκδίκηση πόρων -Επίκειται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας
Αθήνα και Μυτιλήνη σε κοινή πορεία συνεργασίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία λέει ο Πέτρος Κόκκαλης στο «Ν»

Αποκλειστική συνέντευξη του γραμματέα του «Κόσμος» εφ' όλης της ύλης για την πολιτική, τον Αλ. Τσίπρα, τη ρητορική μίσους, το κράτος δικαίου
Η απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία λέει ο Πέτρος Κόκκαλης στο «Ν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη βουλή η διαφωνία των γονέων της Μυτιλήνης με το Εθνικό Απολυτήριο

Σε αναφορά που κατέθεσε η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα
Στη βουλή η διαφωνία των γονέων της Μυτιλήνης με το Εθνικό Απολυτήριο
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Παπάδο λόγω καρναβαλιού

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Παπάδο  λόγω καρναβαλιού