× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρώτα υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια και μετά τα σχολεία

Σήμερα το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των μέτρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2020

Πρώτα υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια και μετά τα σχολεία
' χρόνος ανάγνωσης

Να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα συνέχισης για κάποιο διάστημα των περιοριστικών μέτρων από τη μία, αλλά και στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφενός, έστειλε το μήνυμα πως δεν βρισκόμαστε ακόμα στη φάση άρσης των μέτρων και θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να δείχνουν την πειθαρχία που έδειξαν και το Πάσχα έως –τουλάχιστον– και τις 27 Απριλίου, αφετέρου, αναφέρθηκε για πρώτη φορά τόσο ευκρινώς στο σχέδιο μερικής άρσης του, προαναγγέλλοντας διάγγελμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ανακοινώσει το πλάνο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε την πρώτη άρση μέτρων που θα γίνει ήδη από τις 27 Απριλίου, καθώς θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων (για ελέγχους τίτλων για μεταβιβάσεις και συντάξεις συμβολαίων) προκειμένου να επανακινηθεί κομμάτι της οικονομίας, όπως και την επαναλειτουργία, λίγων δικαστικών διαδικασιών, όπως οι προσημειώσεις σε υποθήκες ακινήτων, επείγουσες δικαστικές διαδικασίες προστασίας οικονομικών συμφερόντων των πολιτών, που δικάζονται είτε στα πρωτοδικεία είτε στα ειρηνοδικεία. Πρόκειται για μία κίνηση που κρίθηκε απαραίτητο να ανακοινωθεί από χτες για «αποσυμπίεση», καθώς μετά ένα και πλέον μήνα επιβολής μέτρων οι πολίτες άκουσαν την πρώτη συμβολική άρση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ολομέλεια όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, πάντως, εκφράζει στην ανακοίνωση της αντιρρήσεις για τα μέτρα στήριξης του δικηγορικού σώματος και αναπτύσσει σειρά προτάσεων, όπως η άμεση ψηφιοποίηση της κατάθεσης των δικογράφων και άλλα προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στα δικαστήρια και να μπορούν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια.

Ο κ. Πέτσας, πάντως, τόνισε για ακόμα μία φορά πως η επιστροφή «θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα». Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η άρση να ξεκινήσει από ομάδες του πληθυσμού που στατιστικά έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό όπως αυτά του λιανεμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οσον αφορά τα σχολεία έχουν καταγραφεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη τα θέλει να περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα της άρσης και η δεύτερη να ανοίξουν αργότερα και μάλιστα μόνο η Γ΄ Λυκείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πύλες τους λίγο μετά τα μέσα Μαΐου, με προτεραιότητα τη Γ΄ Λυκείου και με«βάρδιες» ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μαθητών στις σχολικές αίθουσες και στα προαύλια. Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η τρέχουσα σχολική χρονιά να τερματιστεί από τις αρχές Μαρτίου.

Στην παρούσα φάση οι εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πολλές και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πού θα καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης που έχει και τον τελικό λόγο. Το βέβαιο είναι ένα: πως οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα θα προστατευθούν με κάθε τρόπο. Από την προσοχή, πάντως, δεν μπορεί να διαφύγει η φράση «νέα κανονικότητα» που χρησιμοποίησε ο κ. Πέτσας και σκιαγραφεί τις αλλαγές στη ζωή μας. Στη μερική επιστροφή στην κανονικότητα εντάσσεται και η επιστροφή της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση