«Καμήλες και Ντιβιτζήδες» στην αγορά της Μυτιλήνης
Παραδοσιακά έθιμα και κάλαντα από τους Χοροδοιπόρους και την ορχήστρα Muhabbet
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/12/2024

Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες», που μας έρχεται από την ανατολική Ρωμυλία αναβίωσε σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, το βράδυ στην αγορά της Μυτιλήνης από την Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Χοροδοιπόροι». Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου διέσχισαν την κεντρική αγορά της πόλης (οδός Ερμού) τραγουδώντας παραδοσιακά κάλαντα. Μαζί τους ήταν και η ορχήστρα Muhabbet.
Η δράση του Συλλόγου, στις 9:00 το βράδυ, μεταφέρθηκε στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης, όπου αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα, κάλαντα και χοροί από την Ανατολική Ρωμυλία.
Λίγα λόγια για το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες»
Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες (καμηλιέρηδες) είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της ανατολικής Ρωμυλίας. Εξίσου διαδεδομένο είναι στον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, και σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς!!!
Σύμφωνα με το έθιμο, οι ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, είναι φτιαγμένο από «κιτσιά» (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ’» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης.
Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα). Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.
Δείτε το βίντεο εδώ: