Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου
Καταψήφισε τον προϋπολογισμό η ΛΑΣ Δήμου Λήμνου καθώς τον θεωρεί αντιλαϊκό
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/12/2024

Την Παρασκευή εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Στην συνεδρίαση όπως ήταν φυσικό επικράτησε η συζήτηση για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία Bora και οι ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση τους. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό η Δήμαρχος Ελεονώρα Γεώργα σημείωσε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τόνισε ότι αυτός δεν αποτελεί παροχή και αντιπαραβολή οικονομικών στοιχείων αλλά μέσο για την επίτευξη των στόχων, ήτοι «την κάλυψη των αναγκών των δημοτών και του Δήμου, την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας. Είναι ένας πραγματικός προϋπολογισμός, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, σίγουρα δε δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, με μειωμένο συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% για όλες τις ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ και δικαιούχους Κ.Ε.Α, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας».
Στην συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα η Δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα έργα την πηγή χρηματοδότησής τους, την πρόοδό τους για όσα είναι σε εξέλιξη, τις προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή και είναι υπό αξιολόγηση, τις αναθέσεις μελετών που έχουν δρομολογηθεί και την ένταξη με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο τεχνικό πρόγραμμα έργων κατόπιν των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τα συμβούλια και τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μαδυτινός που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, είπε ότι δεν ξεφεύγει από το πνεύμα που διαπερνά την πλειοψηφία των προϋπολογισμών των ΟΤΑ ως ένα εργαλείο του αστικού κράτους στην προώθηση της κεντρικής πολιτικής, όπως αυτή περιγράφεται και στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Μαδυτινός σημείωσε πως «Όσο πιο πολλά εισπράτεις από τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις στον προϋπολογισμό να δαπανήσεις, αυτή είναι η κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, επιβραβεύεται το κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες.
Αυτό φαίνεται στον προϋπολογισμό που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, από τα ίδια έσοδα που είναι αυξημένα κατά 623.000 ευρώ περίπου, αύξηση που οφείλεται στις αυξήσεις των δημοτικών τελών κατά 32%, που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έσοδα που θα μπορούσαν να παρθούν από τις μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και φόρους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας, στα σούπερ μάρκετ, στα γιωτ και στα κρουαζιερόπλοια, στα λιμενικά τέλη των πλοίων των εφοπλιστικών εταιρειών που έτσι κι αλλιώς, ξεκοκκαλίζουν εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές, για να έχουμε απομονωμένα τα νησιά μας το χειμώνα, με προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων».
Τέλος αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ο κ. Μαδυτινός υποστήριξε πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
Η ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου
Η ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2024 έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2025.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τριαντάφυλλος Κατής αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας που έπληξε πρόσφατα το νησί. «Ο Δήμος μας τραυματίστηκε, οι υποδομές του υπέστησαν πολύ μεγάλη πίεση και δοκιμάστηκαν. Το πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή, η ψυχολογική υποστήριξη και η άμεση στήριξη των πληγέντων», σημείωσε ο κ. Κατής, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μία θεωρητική απειλή, αλλά μία πραγματικότητα. Τόνισε δε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την πρόληψη,την ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος και την Περιφέρεια. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο συντοπιτών μας οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή του Κοντιά.
Ενημέρωση από τη Δήμαρχο
Η Δήμαρχος συλλυπήθηκε και εκείνη τους οικείους των συνανθρώπων μας που χάθηκαν και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σε συντονισμό με τους φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Ακολούθησε η κήρυξη των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Λήμνου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Λήμνου. Η κ. Γεώργα ευχαρίστησε το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό ,την Τεχνική Υπηρεσία και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την ενεργοποίησή τους τόσο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας όσο και μετά, για την καταγραφή των ζημιών.Τη διαδικασία καταγραφής σε οικίες και οικοσκευές διενεργούν δύο τριμελείς επιτροπές και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με σκοπό να υπάρξει πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους και να αιτηθούν αποζημιώσεων, εφόσον υπάρχουν ζημιές.
Αιτήσεις πληγέντων (οικίες) έως τις 20.12.2024
Δ.Ε. Νέας Κούταλης: 28
Δ.Ε. Μύρινας 46
Δ.Ε. Ατσικής 2
Επίσης, συγκροτήθηκαν τρεις τριμελείς επιτροπές, μία για κάθε Δημοτική Ενότητα, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές σε υποδομές.
Η Δήμαρχος έκανε, επίσης, γνωστό ότι άμεσα απηύθυνε αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, το οποίο κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Στο αίτημα η κ. Γεώργα επεσήμανε την ολοσχερή καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου, μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων, που οδηγεί σε πλήθος εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων κατά κύριο επάγγελμα και σε αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και τις καταστροφές σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και κατοικιών. Η Δήμαρχος σημείωσε επίσης το έργο των επιτροπών καταγραφής, καθώς και την κάλυψη αναγκών, με ίδιες δαπάνες του Δήμου, όπως η αρωγή προς οικογένειες και η διευκόλυνση πρόσβασης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Στο αίτημα περιγράφεται η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υποδομές του Δήμου λόγω του καταστροφικού φαινομένου ,επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό και ζητείται έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και ένταξη των αναγκαίων έργων αποκατάστασης και προμήθειας των απαραίτητων μηχανημάτων έργου στο τομεακό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας, τονίζεται δε ο κατεπείγων χαρακτήρας του αιτήματος και η ανάγκη άμεσων ενεργειών, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα. Ταυτόχρονα, ο Δήμος αιτείται όπως η Περιφέρεια Β. Αιγαίου συνδράμει με έκτακτη χρηματοδότηση στην αποκατάσταση των βασικών του υποδομών και παράλληλα ενεργήσει κατά τις αρμοδιότητές της, εντάσσοντας στο περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης και έργων εγγείων βελτιώσεων, άμεσες παρεμβάσεις με έργα ανάσχεσης στοχευμένα σε χειμάρρους του νησιού κλπ. Άμεση είναι, επίσης, η ανάγκη ένταξης κρίσιμων έργων στον εθνικό σχεδιασμό, όπως η ολοκλήρωση μελετών και κατασκευή υδρευτικών και αρδευτικών φραγμάτων, με σημαντικότερο το φράγμα Κάσπακα που θα εξασφαλίσει την προστασία της παράκτιας τουριστικής ζώνης και την ύδρευση της Μύρινας, το φράγμα «Λιμνοδεξαμενή Ατσικής», παρακείμενο του υπό εξέλιξη αναδασμού που θα εξασφαλίσει την άρδευση και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, το φράγμα Κοντιά για να αποκτήσει δυνατότητα υδρευτικής λειτουργίας καθώς και ένα αντίστοιχου μεγέθους έργο λιμνοδεξαμενής στην περιοχή του Μούδρου.
Όσον αφορά στο κόστος των ζημιών, η Δήμαρχος σημείωσε ότι απαιτείται σημαντική χρηματοδότηση, καθώς μόνο η κατά προσέγγιση και κατ’ εκτίμηση δαπάνη για την αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου είναι 5,5 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι έχει αποσταλεί πίνακας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου αναγράφονται οι ζημιές σε αγροτικές και δημοτικές οδούς, γέφυρες, τοιχία, σωληνωτά και ιρλανδικές διαβάσεις, σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αντλιοστάσια, κτηριακές υποδομές και υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων και τα αντίστοιχα κατ’ εκτίμηση ποσά που απαιτούνται για την αποκατάστασή τους.
Συναντήσεις σε Υπουργεία
Ακολούθως, η Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για μία σειρά από συναντήσεις που είχε σε Υπουργεία στην Αθήνα. Σε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων φορέων του Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκαν ο Περιφερειακός σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Βορείου Αιγαίου ,το ολιστικό σχέδιο Ανακύκλωσης καθώς και η λειτουργία νέου ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου. Όπως ενημέρωσε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Χασάπης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη, ζητήθηκε και ελήφθη έγκριση για αναβολή της διαδικασίας μεταφόρτωσης των απορριμμάτων της Λήμνου στο νησί της Λέσβου έως τον Απρίλιο του 2027, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι, εφόσον αυτή τεθεί σε ισχύ, το κόστος δεν θα επιβαρύνει τον Δήμο Λήμνου.
Επίσης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τέθηκε το θέμα του μη έγκαιρου προγραμματισμού δρομολογίων για την περίοδο των εορτών και εν συνεχεία αναρτήθηκαν τα δρομολόγια έως 9/1.΄Όπως ανέφερε η κ. Γεώργα, η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι λόγω της ακινησίας πλοίων αυτή την περίοδο, προκύπτει ένα ντόμινο συνεπειών που επηρεάζει τη δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού των δρομολογίων. Η Δήμαρχος εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό της, έπειτα από πληροφόρηση που έλαβε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου με συνέπεια την καθυστέρηση διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων
Τέλος, η Δήμαρχος αναφέρθηκε στους προσεισμικούς ελέγχους σε κτίρια, στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Ο.Α.Σ.Π. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε σχολικά κτίρια, το Δημαρχείο, το ΚΗΦΗ, το Παπουτσίδειο και άλλα κτίρια και δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη επισήμανση από τους ελέγξαντες . Στόχος είναι να ελεγχθεί το σύνολο των δημοτικών κτηρίων και να εξοπλιστούν με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Βαγγέλης Χασάπης περιέγραψε τις ενέργειες που έγιναν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κακοκαιρία και αναφέρθηκε στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έως τώρα τα συνεργεία του Δήμου στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφών, λόγω της βροχόπτωσης που συνεχίζεται. Τόνισε δε ότι θα χρειαστούν «πολλά υλικά, πολλά μηχανήματα και πολλά χρήματα» για να αποκατασταθούν όσα χάθηκαν εξαιτίας της καταστροφικής κακοκαιρίας. Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, επίσης, για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες, επισημαίνοντας ότι το 1ο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το 1ο Νηπιαγωγείο της Μύρινας έχουν δεχθεί μεγάλους όγκους νερού, λόγω της πτώσης του τοιχίου στο ρέμα της Αγίας Τριάδας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αυλές των σχολικών μονάδων ήταν απαραίτητη η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την οποία ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε.
Σχετικά με τις καταστροφές, ο κ. Χασάπης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζήσαμε μια γενικευμένη καταστροφή. Πλημμύρισαν πέντε ρέματα ταυτόχρονα. Έχει καταστραφεί το νησί. Πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή την οδοποιία, σαν να μην υπήρχε ποτέ».
Ο Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Κούταλης- Ατσικής κ. Βασίλης Αρχοντίδης περιέγραψε και αυτός από την πλευρά του τις μεγάλες καταστροφές οι οποίες έχουν σημειωθεί στην περιοχή ευθύνης του, ενώ η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Δημότη και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ιωάννα Ελπίδα Διαματάρη τόνισε τη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων του νησιού μέσω του 112 για την ασφάλεια και τη ζωή τους. Επεσήμανε την κρισιμότητα της επιχείρησης μετακίνησης των κατοίκων του Κοντιά, όταν δόθηκε εντολή εκκένωσης, αλλά και τον συντονισμένο τρόπο με τον οποίο αυτή έλαβε χώρα, με τη συνδρομή των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η Δημοτική Αρχή είχε λάβει πρόνοια πριν την αντιπυρική περίοδο, σε συνεργασία με τους Προέδρους των οικισμών και το «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να γνωρίζει τα σημεία όπου βρίσκονται συμπολίτες μας οι οποίοι δεν δύνανται να μετακινηθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν. «Ξέραμε ποια πόρτα να χτυπήσουμε και τι θα βρούμε πίσω από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαματάρη.
Ψήφιση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού
Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
Έγινε αναφορά από τη Δήμαρχο για τα έργα, ένα προς ένα, την πηγή χρηματοδότησής τους, την πρόοδό τους για όσα είναι σε εξέλιξη, τις προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή και είναι υπό αξιολόγηση, τις αναθέσεις που έχουν δρομολογηθεί για την ανάθεση μελετών και την ένταξη με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο τεχνικό πρόγραμμα έργων κατόπιν των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τα συμβούλια και τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Η κ. Γεώργα ευχαρίστησε τους Προέδρους, ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία έχουν εκλεγεί, για τη στενή και συστηματική συνεργασία που έχουν με την ίδια και τους Αντιδημάρχους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους.
Για τον προϋπολογισμό η Δήμαρχος σημείωσε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της παρούσας Δημοτικής Αρχής για το έτος 2025, τόνισε ότι αυτός δεν αποτελεί παροχή και αντιπαραβολή οικονομικών στοιχείων αλλά μέσο για την επίτευξη των στόχων , ήτοι "την κάλυψη των αναγκών των δημοτών και του Δήμου, την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας. Είναι ένας πραγματικός προϋπολογισμός, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος , αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, σίγουρα δε δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, με μειωμένο συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% για όλες τις ευπαθείς ομάδες ,πολύτεκνους, τρίτεκνους, άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ και δικαιούχους Κ.Ε.Α, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας».
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων δύο δημοτικών παρατάξεων.
Η ανακοίνωση της ΛΑΣ για τον προϋπολογισμό
Η ανακοίνωση της ΛΑΣ για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λήμνου έχει ως εξής:
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2024, η πλειοψηφία του, ψήφισε για το 2025 έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μαδυτινός που καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, είπε ότι αυτός ο προϋπολογισμός, δεν ξεφεύγει από το πνεύμα που διαπερνά την πλειοψηφία των προϋπολογισμών των ΟΤΑ ως ένα εργαλείο του αστικού κράτους στην προώθηση της κεντρικής πολιτικής, όπως αυτή περιγράφεται και στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό εκδίδονται πυκνές και εξειδικευμένες οδηγίες για τη σύνταξή των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, εξελίσσεται μία καταιγίδα νομοθετημάτων που δίνουν σαφή καθήκοντα στην Τοπική Διοίκηση και όχι Αυτοδιοίκηση, για την εξυπηρέτηση επενδυτικών σχεδίων πχ σε ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ενώ εντείνονται η πολιτική της ανταποδοτικότητας και τα εργαλεία της λεγόμενης «Eισπραξιμότητας». Όσο πιο πολλά εισπράττεις από τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις στον προϋπολογισμό να δαπανήσεις, αυτή είναι η κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, επιβραβεύεται το κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες.
Αυτό φαίνεται στον προϋπολογισμό που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, από τα ίδια έσοδα που είναι αυξημένα κατά 623.000 ευρώ περίπου, αύξηση που οφείλεται στις αυξήσεις των δημοτικών τελών κατά 32%, που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έσοδα που θα μπορούσαν να παρθούν από τις μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και φόρους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας, στα σούπερ μάρκετ, στα γιωτ και στα κρουαζιερόπλοια, στα λιμενικά τέλη των πλοίων των εφοπλιστικών εταιρειών που έτσι κι αλλιώς, ξεκοκκαλίζουν εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές, για να έχουμε απομονωμένα τα νησιά μας το χειμώνα, με προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.
Και ταυτόχρονα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις από το δήμο με τη στήριξη των φορέων του νησιού μας για να αποδοθούν ποσά εκατομμυρίων ευρώ προηγούμενων ετών, που παρακρατήθηκαν από τους θεσμοθετημένους πόρους προς την τοπική διοίκηση, για να τα δώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών.
Θα μπορούσαν να διεκδικηθούν εξειδικευμένοι ΚΑΠ για την κάλυψη 100% της μισθοδοσίας των εργαζομένων στον Δήμο, που όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό τώρα, η κρατική επιχορήγηση είναι κάτω από τις ανάγκες της μισθοδοσίας. Να διεκδικηθούν μηδενικά τιμολόγια ρεύματος και νερού για τον Δήμο και τις κοινωνικές του δομές, φοροαπαλλαγή από τα τρόφιμα/υλικά των παιδικών σταθμών/σχολείων.
Η μία έκτακτη και όχι μόνιμη δόση ΚΑΠ που δόθηκε μέσα στο 2024 και αποτυπώνεται στα έσοδα του προϋπολογισμού, ήταν αναγκαία για την εξόφληση κάποιων χρεών του Δήμου, για την κάλυψη ορισμένων, λιγοστών λειτουργικών αναγκών, για να μην καταρρεύσει το αφήγημα περί ισχυρών δήμων.
Και προφανώς, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κάλυψη των αναγκών του Δήμου γίνεται κυρίως από ίδια έσοδα, δηλαδή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, που επιβαρύνονται κυρίως οι λαϊκές οικογένειες.
Επίσης:
-Τα ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις για τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, είναι τα ίδια και δεν τις καλύπτουν
- Ενώ τα σχολεία έχουν μεγάλες ανάγκες επισκευής και συντήρησης, τα ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις παραμένουν τα ίδια με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των παιδιών.
-Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό και αφορούν στην κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στις σχολικές μονάδες της χώρας, υπολογίζονται στο ύψος του ποσού που αποδόθηκε στον δήμο για το διδακτικό έτος 2023-2024.
-Είναι ντροπή και πρόκληση η επιλογή της κυβέρνησης απέναντι στις καθαρίστριες καθαριστές των σχολείων με την απόφαση για τις ίδιες πιστώσεις με το διδακτικό έτος 2023-2024 και οι αμοιβές ψίχουλα που δίνονται για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών.
-Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) υπολογίζονται στο ύψος του ποσού που αποδόθηκε στον Δήμο κατά το έτος 2023.
-Διεκδικούμε να καταργηθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι προτάσεις αυτές δεν είναι ανέφικτες. Σήμερα υπάρχουν Δήμοι που ακολουθούν την πολιτική και τις προτεραιότητες που προτείνουμε κι εμείς ως παράταξη και πετυχαίνουν φοροελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους, τους δημότες γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο επίσης καταψήφισε, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα κινείται στο πνεύμα του προϋπολογισμού και δεν καλύπτει στο σύνολό του τις ανάγκες των κοινοτήτων. Από τα 329 έργα που αιτούνται οι 30 κοινότητες του νησιού μας, ελάχιστα ικανοποιούνται. Τα περισσότερα, πάνω από 32 έργα σε σύνολο 57 έργων που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2025, είναι έργα που προβλεπόταν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024, πιθανόν και τεχνικά προγράμματα προηγούμενων ετών που δεν έχουν υλοποιηθεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο μελετών του τεχνικού προγράμματος 2024 για Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δήμου Λήμνου αξίας 163.184 ευρώ, δεν υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα φάνηκε με την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση όπου πνίγηκε η Λήμνος!
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 30 προέδρους κοινοτήτων, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο οι 10 που ψήφισαν το Τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.