Διακοπές ρεύματος και μεταφορικό ισοδύναμο
Δυο θέματα αιχμής της επικαιρότητας σχολίασαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2024

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο και οι διακοπές ρεύματος με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ απασχόλησαν τους παρουσιαστές της εκπομπής «Τα παιδία παίζει» Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσο Αβραάμ. Συγκεκριμένα οι μετασχηματιστές σε κομβικά σημεία, όπως στην αρχή της οδού Κομνηνάκη και κοντά στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες εδώ και δύο ημέρες. Καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου δηλώνουν εξοργισμένοι, καθώς η περίοδος των εορτών, κρίσιμη για τα έσοδά τους, πλήττεται ανεπανόρθωτα. Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ζημιές σε οικιακές συσκευές και υποδομές.
Η έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ επιτείνει την αγανάκτηση. «Ούτε καν μια ανακοίνωση δεν βγάζουν να εξηγήσουν τι συμβαίνει και πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι παρουσιαστές. Στην εκπομπή, μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ορισμένοι μετασχηματιστές θεωρούνται απαρχαιωμένοι και επικίνδυνοι, με τις εκρήξεις να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.
Η έλλειψη άμεσων απαντήσεων, αλλά και η αδιαφορία που εκλαμβάνεται από τη στάση της εταιρείας, εξοργίζουν τον κόσμο, που αισθάνεται ότι αντιμετωπίζεται «σαν να ζει σε τριτοκοσμική χώρα». Οι πολίτες απαιτούν άμεσες λύσεις και εξηγήσεις, ενώ ζητούν την παρέμβαση συλλογικών φορέων και των αρμόδιων αρχών.
Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα, καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να θερμανθούν εν μέσω χειμώνα, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες απώλειες.
Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν ένα ακόμη κεφάλαιο στα συνολικά προβλήματα υποδομών του νησιού, με τους παρουσιστές να κάνουν λόγο για παλαιότητα και ελλιπή συντήρηση τόσο στο ηλεκτρικό όσο και στο δίκτυο ύδρευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περιοχή της Αγίας Μαρίνας, που παραμένει χωρίς νερό εδώ και ημέρες, προκαλώντας αναστάτωση στις οικογένειες και στα σχολεία.
Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, οι κάτοικοι ζητούν άμεσες λύσεις, ουσιαστική επικοινωνία από τους αρμόδιους φορείς και καλύτερη συντήρηση των βασικών υποδομών του νησιού.
Παράλληλα οι παρουσιαστές Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ έθιξαν το ζήτημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αναδεικνύοντας τα προβλήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές που συνεχίζουν να ταλανίζουν τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις. Με το χαρακτηριστικό τους ύφος, οι παρουσιαστές δεν δίστασαν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες πληρωμές για τα ταξίδια του δεύτερου εξαμήνου του 2023, τόνισε:«Βλέπουμε χρήματα σιγά σιγά στους λογαριασμούς μας. Ε, καιρός ήταν πια! Γιατί τώρα βγαίνει το 2024. Πικρή και μεγάλη ιστορία. Και εμείς ακόμη πληρωνόμαστε για το Δεκέμβριο του 2023, προσπαθώντας να θυμηθούμε τι ταξίδια κάναμε και πού πήγαμε!»
Παρά την έναρξη των πληρωμών, η διαδικασία παραμένει σταδιακή και οι καθυστερήσεις συνεχίζονται:«Κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν δει ακόμα χρήματα στους λογαριασμούς τους, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο, η πληρωμή είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί. Αυτό, ωστόσο, δεν ικανοποιεί κανέναν – ούτε τους πολίτες ούτε τις επιχειρήσεις.»
Ο Θράσος Αβραάμ στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες περιμένουν ακόμη πληρωμές από το 2022:«Οι επιχειρήσεις είναι ακόμα στο 2022! Περιμένουν να πληρωθούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ για το 2023 δεν έχει καν ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσουν τα μεταφορικά τους. Αυτή η καθυστέρηση έχει γίνει καθεστώς από το 2019 και μετά.»
Υπενθύμισε ότι όταν θεσπίστηκε το μέτρο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πληρωμές γίνονταν σε τρίμηνη βάση:«Τότε η εκκαθάριση γινόταν μέσα στο επόμενο τρίμηνο από τα ταξίδια. Σήμερα έχουμε φτάσει να πληρώνονται οι πολίτες έναν χρόνο μετά και οι επιχειρήσεις δύο χρόνια μετά – και πανηγυρίζουμε που πληρώνονται έστω κι έτσι!»
Οι παρουσιαστές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στο Μ.Ι., κάνοντας λόγο για σταδιακή υποβάθμισή του. Όπως σημείωσε ο Θράσος Αβραάμ:«Η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική απαξίωσης του μέτρου. Με αυτές τις τεράστιες καθυστερήσεις, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται από το να δηλώσουν τα μεταφορικά τους, καθώς δεν ξέρουν αν και πότε θα πληρωθούν.»Η Μαρία Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ότι η έννοια της νησιωτικότητας δεν στηρίζεται με αποτελεσματικά μέτρα:
«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που είναι το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο για τους νησιώτες, έχει καταντήσει να εφαρμόζεται με καθυστερήσεις και να μας οδηγεί στο να είμαστε ικανοποιημένοι που πληρωνόμαστε έστω και έναν χρόνο μετά!»
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με αναφορές στη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες, ειδικά σε βασικά είδη κατανάλωσης:
«Με την ακρίβεια στο Θεό, κάθε μήνα οι τιμές αυξάνονται. Στα σούπερ μάρκετ οι πολίτες αντικρίζουν με τρόμο τα ράφια. Είναι αδιανόητο!» σχολίασε η Χατζηγεωργίου. Ένας τηλεθεατής έκλεισε τη συζήτηση με μια χιουμοριστική αλλά πικρή ατάκα:«Έλα, βρε παιδιά, στην Ελλάδα ζούμε. Πάμε και όπου βγει. Καλές γιορτές!»