ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρόνια προβλήματα, ελάχιστες λύσεις στο Κέντρο Υγείας Αντισσας
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Στρατής Παυλής περιγράφει την καθημερινότητα, τις προκλήσεις και τη μάχη με την υποστελέχωση στην πιο ακριτική υγειονομική δομή της Λέσβου
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/12/2024
Στο ακριτικό Κέντρο Υγείας Άντισσας, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, βρέθηκε η κάμερα του ΝΗΣΙΟΥ, καταγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υγειονομική δομή. Ο παθολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος, κ. Στρατής Παυλής, ο οποίος υπηρετεί στο Κέντρο για πολλά χρόνια, περιέγραψε με γλαφυρότητα την καθημερινότητα, αλλά και τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.
«Είμαι επιστημονικός υπεύθυνος εδώ και 12,5 χρόνια. Είμαι παθολόγος και υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, το οποίο, λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση προσωπικού», αναφέρει ο κ. Παυλής. Όπως εξηγεί, η γεωγραφική θέση της Άντισσας σε συνδυασμό με την ελλιπή στήριξη από την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας, έχουν οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στελέχωσης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία προκήρυξη θέσης γενικού ιατρού πραγματοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, όταν εγώ και ένας συνάδελφος αναλάβαμε καθήκοντα,» σημειώνει.
Το Κέντρο Υγείας Άντισσας σήμερα λειτουργεί με μόλις τρεις ειδικευμένους γιατρούς — τον κ. Παυλή ως παθολόγο και δύο γενικούς γιατρούς. Ωστόσο, ο ένας εκ των δύο αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα, κάτι που θα δυσκολέψει περαιτέρω τη λειτουργία του κέντρου. «Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας με δύο ειδικευμένους γιατρούς και τρεις νοσηλεύτριες,» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες απαιτούν τουλάχιστον πέντε ειδικευμένους γιατρούς και αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό. «Τώρα σημειώνει ο κ. Παυλής έχει βγει προκήρυξη για την πρόσληψη ενός Επιμελητή Β’ δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα καλυφθεί».
Η υποστελέχωση δεν περιορίζεται μόνο στους γιατρούς. Το καλοκαίρι, το Κέντρο Υγείας βρέθηκε με δύο μόνο νοσηλευτές. Πρόσφατα μετακινήθηκαν δύο νοσηλεύτριες από το νοσοκομείο Βοστάνειο, αλλά η μία αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα. «Η κατάσταση αυτή καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Η κάλυψη των βαρδιών γίνεται με την υποστήριξη γιατρών από το Κέντρο Υγείας Καλλονής, κάτι που δεν είναι βιώσιμο,» εξηγεί ο κ. Παυλής.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά την προκήρυξη θέσεων. Ο κ. Παυλής επισημαίνει ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται για την Άντισσα είναι σε χαμηλότερο βαθμό (Επιμελητής Β), γεγονός που αποθαρρύνει τους γιατρούς από το να επιλέξουν τη συγκεκριμένη δομή. «Γιατί να προτιμήσει ένας γιατρός την Άντισσα, όταν μπορεί να επιλέξει το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης»; διερωτάται. «Θα έπρεπε οι θέσεις να προκηρύσσονται σε ανώτερο βαθμό, όπως Επιμελητής Α ή Διευθυντής, για να υπάρχει κίνητρο».
Επιπλέον, ο κ. Παυλής τονίζει την ανάγκη για ουσιαστικά κίνητρα, τόσο μισθολογικά όσο και εξέλιξης. «Με τους σημερινούς μισθούς, είναι δύσκολο να παραμείνουν οι γιατροί στην Ελλάδα. Τα εισοδήματά μας απέχουν πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αυτό αποθαρρύνει ιδιαίτερα τους νέους γιατρούς από το να επιλέξουν απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Άντισσα,» υπογραμμίζει.
Κλείνοντας, ο κ. Παυλής επισημαίνει ότι τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Άντισσας είναι χαρακτηριστικά της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί σε πολλές ακριτικές υγειονομικές δομές της χώρας. «Απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές επιλογές για να δοθεί λύση. Χωρίς ουσιαστική υποστήριξη, η υγειονομική φροντίδα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Άντισσα θα συνεχίσει να υποφέρει», καταλήγει.