Στήριξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των καρνάγιων
Νέο θεσμικό πλαίσιο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2024
Εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις που θέτουν, για πρώτη φορά, τα κριτήρια και τις ειδικές προδιαγραφές για τον χαρακτηρισμό επαγγελματικών ή ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και άλλων σκαφών ως «παραδοσιακών». Οι αποφάσεις αυτές (ΦΕΚ 6469 Β΄/26-11-2024) διαμορφώνουν ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στη διατήρηση και ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών σκαριών και καρνάγιων, προωθώντας τη διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης.
Για πρώτη φορά, τα παραδοσιακά σκάφη κατηγοριοποιούνται σε περισσότερες από μία κατηγορίες, ώστε να αναδειχθεί η ποικιλομορφία των ελληνικών σκαφών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον ρόλο του καραβομαραγκού και του καρνάγιου, που αποτελούν πυλώνες της ξυλοναυπηγικής κληρονομιάς. Στη διαδικασία χαρακτηρισμού των σκαφών, η τεκμηρίωση της προέλευσης και η σύνδεση με συγκεκριμένα καρνάγια ενισχύουν τη διατήρηση της παραδοσιακής τεχνογνωσίας.
Η αίτηση για τον χαρακτηρισμό ενός σκάφους κατατίθεται στη Διεύθυνση Ναυπηγοεπισκευαστικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, η ισχύς της απόφασης χαρακτηρισμού παρατείνεται αυτόματα σε περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης, μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου, ακόμα κι αν αυτός δεν πραγματοποιηθεί εντός πενταετίας. Η πρόβλεψη αυτή αντιμετωπίζει χρόνια ζητήματα που προέκυπταν λόγω λήξης των αποφάσεων πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των καρνάγιων. Με τις νέες αυτές αποφάσεις, διαμορφώνεται μια ολιστική προσέγγιση για την προστασία και ανάδειξη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα των καρνάγιων και τη διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου που αυτά αντιπροσωπεύουν.