× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πόλεμος και άσπρο λάχανο»: Η τέχνη του Ματέι Βίζνιεκ ξανά στη σκηνή της Μυτιλήνης

Ο σκηνοθέτης Ντιρκ Σέλικε μιλά για την ωριμότερη επιστροφή της παράστασης, την τραγικοκωμική ομορφιά των κειμένων και τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2024

«Πόλεμος και άσπρο λάχανο»: Η τέχνη του Ματέι Βίζνιεκ ξανά στη σκηνή της Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Η θεατρική παράσταση «Πόλεμος & άσπρο λάχανο (Πραγματεία περί διαμελισμού, απείρου και αυτοαποξένωσης)» της ομάδας ‘Πρότζεκτ ΝίΜΑ‘ με κείμενα του Ματέι Βίζνιεκ ανεβαίνει στις 14 & 15 Δεκεμβρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυτιλήνης,στην οδό Τυρταίου 4. Με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της Ντιρκ Σέλικε, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία αλλά ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • κ.Σέλικε για ποιο λόγο άλλες δύο παραστάσεις το Σαββατοκύριακο, αφού ανέβηκε τον Μάρτιο;

Παρουσιάσαμε τα θεατρικά κείμενα αυτά την άνοιξη σε ένα τριήμερο στο Θεατρικό Εργαστήριο του Δήμου, υπήρχε μία καλή ανταπόκριση και ήρθε κόσμος που δεν κατάφερε να βρει θέση. Έτσι, μετά την παύση του καλοκαιριού, η ομάδα θέλησε να συνεχίσει, οπότε μπήκαμε σε μία καινούρια διαδικασία προετοιμασίας. Το ίδιο έργο είναι στην ουσία, όμως σίγουρα πιο ώριμο ακόμα, με 4 νέα πρόσωπα στην διανομή των ρόλων και στην τεχνική υποστήριξη. Νιώθουμε πως δεν είναι απλά μία επανάληψη των παραστάσεων που παίχτηκαν, αλλά πραγματικά ένα βήμα παρακάτω για όλους μας.

  • Το έργο που ανεβάζετε είναι κείμενα μονόπρακτα, που γράφτηκαν υπό την επιρροή του υπαρκτού τότε σοσιαλισμού στην Ρουμανία. Υπάρχει μία σύνδεση με το σήμερα;

Η αλήθεια είναι, και συμφωνήσαμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο Πρότζεκτ ΝίΜΑ, ότι η καταγωγή του συγγραφέα και τα όσα βίωσε στην τότε Ρουμανία, αφήνουν το αποτύπωμά τους στα κείμενά του. Ωστόσο, τα κείμενα αυτά είναι του 1993 και ο συγγραφέας από το 1987 ζει στην Γαλλία. Προσωπικά, νιώθω ότι καθρεφτίζουν μία διπλή απογοήτευση, παρόμοια με την δική μου απογοήτευση μετά την πτώση του τοίχους στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία και των όσων ακολούθησαν. Και εκεί ίσως συνδέομαι με έναν ιδιαίτερο τρόπο με τα συγκεκριμένα κείμενα του Βίζνιεκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Δεν είναι όμως δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις ενός κοινωνικού μοντέλου;

Μοιάζει σαν αυτοί οι διαφορετικοί στόχοι των κοινωνικών συστημάτων να έχουν όμοιους τρόπους επίτευξης τους. Θα δανειστώ τα λόγια του ίδιου του Βίζνιεκ: «Εκεί (στον σοσιαλισμό), ο στόχος να δημιουργηθεί ο τέλειος άνθρωπος, εδώ (στον καπιταλισμό) στόχος να δημιουργηθεί ο τέλειος καταναλωτής.» Και για τα δύο χρειάζεται να φτιάχνεις ανθρώπους υπάκουους, να αποκτάς πρόσβαση στο άτομο, να το ελέγχεις. Σήμερα, είναι πλέον αρκετά εύκολο, να το καταλάβουμε όλοι μας – μέσω της τεχνολογίας υπάρχει πρόσβαση στον καθένα μας ξεχωριστά. Εάν ο σοσιαλισμός, όπως ξεκίνησαν να τον φτιάχνουν πριν από 50 χρόνια, απαιτούσε ομαδική υπακοή, ο σημερινός νεοφιλελευθερισμός απαιτεί την διατήρηση λειτουργίας της οικονομίας. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό σημαίνει πρόσβαση σε όλους μας, σημαίνει έλεγχο του ατόμου. Επίσης, η πανδημία ήταν μία ακόμη τομή. Εγκλεισμός, αυταρχισμός, απολυταρχικό σύστημα, που εν μέρει έχουν παραμείνει. Βλέπω πλέον προσεγγίσεις, εργαλεία και μέσα των δύο συστημάτων που στην ουσία δεν διαφέρουν και πάρα πολύ. Τα κείμενα αυτά το αποδεικνύουν.

  • Ο τίτλος της παράστασης προδίδει κάτι εντελώς απλό και καθημερινό, και από την άλλη κάτι παντελώς καταστροφικό.

Πράγματι, και ίσως το ζήτημα των ημερών μας είναι πως φτάσαμε ως άνθρωποι σε μία κατάσταση όπου δεν μας ενδιαφέρει πλέον το τι συμβαίνει γύρω μας. Σε σχέση με προηγούμενα χρόνια καταναλώνουμε, με την πραγματική έννοια της λέξης, το χρόνο μας πολύ περισσότερο σε ατομικά πράγματα. Είναι πολύ εύκολο πια να απομονώνουμε τους εαυτούς μας από τους συν-ανθρώπους μας. Ο πόλεμος, που βρίσκεται βασικά πολύ κοντά μας στην Παλαιστίνη εδώ και 1 χρόνο, στην Ουκρανία εδώ και 2 χρόνια, αποτελεί κάτι που περισσότερο καταναλώνουμε παρά μας νοιάζει. Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό. Ο άνθρωπος σιγά σιγά παραδίδει κομμάτια της ανθρωπιάς του για χάρη της προσωπικής του καλοπέρασης. Ο Βίζνιεκ περιγράφει αυτόν τον άνθρωπο σαν έναν κενό κέλυφος, και αυτό είναι ίσως ακόμη πιο τρομοκρατικό από τον ίδιο τον πόλεμο.

  • Τι μας περιμένει το Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο κέντρο της πόλης λοιπόν;

Μας περιμένουν άνθρωποι επί σκηνής που με τα κείμενά τους μας φέρνουν κοντά αρχέτυπους χαρακτήρες και επιλεγμένες καταστάσεις που ο καθένας μας μπορεί με τον έναν ή άλλο τρόπο να ταυτιστεί. Κείμενα του Ματεί Βίζνιεκ, που παίζουν με τις λέξεις, που αγγίζουν το μαύρο χιούμορ, ώρες-ώρες παράλογα, που σίγουρα όμως κουβαλούν μία διάχυτη τραγικοκωμική ομορφιά. Φαντάζομαι -ελπίζω δηλαδή- πως θα φύγει ο θεατής γεμάτος εντυπώσεις που ξετυλίγονται αφού έχει τελειώσει η παράσταση. Και να προβληματιστεί. Κάτι που χρειαζόμαστε επειγόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι η ώρα έναρξης των παραστάσεων είναι στις 8.30 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Τηλ. επικοινωνίας 693 46 07 340.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026