ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με τις ΔΕΥΑ μέχρι τα Χριστούγεννα»
Το νομοσχέδιο σκούπα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους δήμους, στις εταιρείες και στους εργαζόμενους, αναφέρει η πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου Μαρία Σηφάκη
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/12/2024
Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το προσχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Η πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου, Μαρία Σηφάκη, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», αναφερόμενη στις ανησυχίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία των ΔΕΥΑ και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Προβλήματα και ανησυχίες
Η κ. Σηφάκη αναφερόμενη στη ΔΕΥΑ Λέσβου και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής βασικά ζητήματα:
Ελλείψεις προσωπικού: Ο αριθμός των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λέσβου βρίσκεται στο 1/3 του προβλεπόμενου, δημιουργώντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Οικονομική ασφυξία λόγω ενεργειακού κόστους: Οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας υψηλών χρεών που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ένταξη σε μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, δεν έχει υπάρξει θετική απάντηση από την πολιτεία.
Προβλήματα λειψυδρίας: Η πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη για άμεση υλοποίηση έργων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύδρευσης που ταλαιπώρησαν τη Μυτιλήνη και τα χωριά τους προηγούμενους μήνες.
Το νομοσχέδιο και οι επιπτώσεις του
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «ΝΗΣΙ» η κ. Σηφάκη προβλέπει:
-Τη μεταφορά της διαχείρισης της τιμολογιακής πολιτικής από την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους πολίτες των νησιών.
-Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατ. θα δοθούν απευθείας στη ΔΕΗ και 100 εκατ. στις ΔΕΥΑ. Ωστόσο, το ποσό αυτό προβλέπεται να επιστραφεί μέσω παρακράτησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων.
-Δυνατότητες παραχώρησης έργων και υπηρεσιών των ΔΕΥΑ σε ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που εγείρει ανησυχίες για πιθανή ιδιωτικοποίηση.
-Οι ΔΕΥΑ των νησιών αν και παραμένουν ανεξάρτητες σύμφωνα με το νομοσχέδιο επί της ουσίας η τιμολογιακή πολιτική τους θα κηδεμονεύεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Υδάτων και Απορριμμάτων η οποία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρέμβει σε αυτή σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει επιθυμητή είσπραξη οφειλών.
Όπως σημείωσε η κ. Σηφάκη η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του δημόσιου χαρακτήρα του. Παρά τις δεσμεύσεις για διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού, η παραχώρηση κρίσιμων λειτουργιών του σε ιδιώτες μπορεί να ανοίξει το δρόμο για σταδιακή εμπορευματοποίησή του. «Οι πολίτες ανησυχούν τόνισε, πως ακόμα και αν τυπικά το κράτος παραμείνει υπεύθυνο, οι πραγματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με γνώμονα το κέρδος και όχι το κοινωνικό συμφέρον.
Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ και άλλοι φορείς έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις, θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών και αποδυνάμωση των δήμων. Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφήνοντας μικρά περιθώρια για αλλαγές.
Η κ. Σηφάκη δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, καλώντας φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν. Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς η κατάθεση του νομοσχεδίου μπορεί να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, όπως εκτιμάται, αφού η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν υποχωρεί και θέλει να καθαρίσει με τις ΔΕΥΑ το συντομότερο δυνατό.
Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα παραμένουν ανοιχτές, με την τοπική κοινωνία και τους εργαζομένους στις ΔΕΥΑ να αναμένουν με αγωνία τις επόμενες κινήσεις.