× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εν μέσω πανδημίας η Περιφερειακή Αρχή ορίζει εκπροσώπους στην ανέλκυση ναυαγίων»

Ανακοίνωση-καταγγελία από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2020

«Εν μέσω πανδημίας η Περιφερειακή Αρχή ορίζει εκπροσώπους στην ανέλκυση ναυαγίων»

Τη μη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέματα που αφορούν την έκτακτη επικαιρότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως τα κενά στις υπηρεσίες υγείας καταγγέλλει κατά της Περιφερειακής Αρχής, η παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» και αναλυτικά αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι των νησιών μας οδηγούνται σε φτωχοποίηση επειδή η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ή για να το πούμε ορθότερα, τα όποια μέτρα έχει λάβει ως σήμερα έχουν στόχο την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Αντί, λοιπόν το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στο λαό των νησιών από την πανδημία, αυτό δεν μπαίνει καν προς συζήτηση. Ούτε καν συζητήθηκε ως θέμα τα τεράστια κενά που υπάρχουν στους τομείς της πρωτοβάθμιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Αλήθεια έχει αναλογιστεί κανείς στην Περιφερειακή Αρχή πως καταφέρνουν να επιβιώνουν οι γέροντες στα χωριά των νησιών μας; Πως προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα; Αν υπάρχει γιατρός για να τους επισκεφθεί και να εξετάσει την κατάσταση της υγείας τους; (πέρα από τον κορονοϊό υπάρχουν και οι άλλες ασθένειες απ τις οποίες υποφέρουν). Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες – μετανάστες στην Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ; Θα προχωρήσει επιτέλους η αναγκαία, για λόγους δημόσιας υγείας, μετεγκάσταση τους σε σπίτια και ξενοδοχεία στα νησιά και την ενδοχώρα; Ή μήπως η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τους τοπικούς άρχοντες των νησιών μας, ετοιμάζει την δική της “τελική λύση”;  Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα και θέματα που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας και θα έπρεπε να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Απριλίου.

 

Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να θέσει προς ψήφιση ορισμένα τυπικά θέματα που ελάχιστα απασχολούν τις κοινωνίες των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επιπλέον η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να συνεδριάσει το Συμβούλιο δια περιφοράς κι όχι με τηλεδιάσκεψη (όπως προβλέπεται από την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου). Με αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα ουσιαστικής συζήτησης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά στα θέματα που τέθηκαν προς ψηφοφορία ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Νίκος Μανάβης, ψήφισε την πρόταση για αγορά υγειονομικού εξοπλισμού από την Περιφέρεια για τις ανάγκες των νοσοκομείων των νησιών μας, παρά τις όποιες επιφυλάξεις. Να σημειωθεί ότι το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία εκτός ημερησίας διάταξης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς πολιτική εισήγηση και χωρίς να γίνεται ανάλυση για το ποιες είναι οι ανάγκες των νοσοκομείων και ποιες θα καλυφθούν από τις προμήθειες που θα κάνει η Περιφέρεια. Συνολικά προβλέπεται να δοθούν 175.320 ευρώ για τις ανάγκες των νοσοκομείων Λέσβου και Λήμνου, 86.890 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου Χίου και μόλις 50.550 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Σάμου.

 

Σε ότι αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού η Ανταρσία στο Αιγαίο, από θέση αρχής, καταψήφισε τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί και οι τροποποιήσεις τους δεν εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αποτελούν την εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων που στόχο έχει την ενίσχυση με κάθε τρόπο του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην συνέχεια ο κ. Μανάβης καταψήφισε την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τονίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό. Θετική ψήφο έδωσε η “Ανταρσία στο Αιγαίο” για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή της παράκαμψης του Πυθαγορείου στη Σάμο. Τέλος καταψήφισε την εισήγηση για τον ορισμό εκπροσώπων στην γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων η πλοίων για την περιφερειακή ενότητα Χίου. Διότι στην εισήγηση που λάβαμε δεν υπάρχει πρόταση.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή