× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εν μέσω πανδημίας η Περιφερειακή Αρχή ορίζει εκπροσώπους στην ανέλκυση ναυαγίων»

Ανακοίνωση-καταγγελία από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2020

«Εν μέσω πανδημίας η Περιφερειακή Αρχή ορίζει εκπροσώπους στην ανέλκυση ναυαγίων»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τη μη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέματα που αφορούν την έκτακτη επικαιρότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως τα κενά στις υπηρεσίες υγείας καταγγέλλει κατά της Περιφερειακής Αρχής, η παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» και αναλυτικά αναφέρει:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι των νησιών μας οδηγούνται σε φτωχοποίηση επειδή η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ή για να το πούμε ορθότερα, τα όποια μέτρα έχει λάβει ως σήμερα έχουν στόχο την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Αντί, λοιπόν το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στο λαό των νησιών από την πανδημία, αυτό δεν μπαίνει καν προς συζήτηση. Ούτε καν συζητήθηκε ως θέμα τα τεράστια κενά που υπάρχουν στους τομείς της πρωτοβάθμιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Αλήθεια έχει αναλογιστεί κανείς στην Περιφερειακή Αρχή πως καταφέρνουν να επιβιώνουν οι γέροντες στα χωριά των νησιών μας; Πως προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα; Αν υπάρχει γιατρός για να τους επισκεφθεί και να εξετάσει την κατάσταση της υγείας τους; (πέρα από τον κορονοϊό υπάρχουν και οι άλλες ασθένειες απ τις οποίες υποφέρουν). Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες – μετανάστες στην Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ; Θα προχωρήσει επιτέλους η αναγκαία, για λόγους δημόσιας υγείας, μετεγκάσταση τους σε σπίτια και ξενοδοχεία στα νησιά και την ενδοχώρα; Ή μήπως η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τους τοπικούς άρχοντες των νησιών μας, ετοιμάζει την δική της “τελική λύση”;  Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα και θέματα που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας και θα έπρεπε να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να θέσει προς ψήφιση ορισμένα τυπικά θέματα που ελάχιστα απασχολούν τις κοινωνίες των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επιπλέον η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να συνεδριάσει το Συμβούλιο δια περιφοράς κι όχι με τηλεδιάσκεψη (όπως προβλέπεται από την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου). Με αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα ουσιαστικής συζήτησης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά στα θέματα που τέθηκαν προς ψηφοφορία ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Νίκος Μανάβης, ψήφισε την πρόταση για αγορά υγειονομικού εξοπλισμού από την Περιφέρεια για τις ανάγκες των νοσοκομείων των νησιών μας, παρά τις όποιες επιφυλάξεις. Να σημειωθεί ότι το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία εκτός ημερησίας διάταξης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς πολιτική εισήγηση και χωρίς να γίνεται ανάλυση για το ποιες είναι οι ανάγκες των νοσοκομείων και ποιες θα καλυφθούν από τις προμήθειες που θα κάνει η Περιφέρεια. Συνολικά προβλέπεται να δοθούν 175.320 ευρώ για τις ανάγκες των νοσοκομείων Λέσβου και Λήμνου, 86.890 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου Χίου και μόλις 50.550 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Σάμου.

 

Σε ότι αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού η Ανταρσία στο Αιγαίο, από θέση αρχής, καταψήφισε τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί και οι τροποποιήσεις τους δεν εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αποτελούν την εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων που στόχο έχει την ενίσχυση με κάθε τρόπο του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην συνέχεια ο κ. Μανάβης καταψήφισε την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τονίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό. Θετική ψήφο έδωσε η “Ανταρσία στο Αιγαίο” για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή της παράκαμψης του Πυθαγορείου στη Σάμο. Τέλος καταψήφισε την εισήγηση για τον ορισμό εκπροσώπων στην γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων η πλοίων για την περιφερειακή ενότητα Χίου. Διότι στην εισήγηση που λάβαμε δεν υπάρχει πρόταση.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τα Μιστεγνά τιμούν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Τελέσθηκε εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας απόψε στη Σκάλα Μιστεγνών
Τα Μιστεγνά τιμούν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος
ΧΩΡΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος», εμπνευσμένο από τη διαδρομή του Μανταμαδιώτη κομμουνιστή
Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 19:30, μπροστά από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης παραδόθηκε στα παιδιά και στους κατοίκους του χωριού
Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες
ΧΩΡΙΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι

Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης και Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι

Ιερά Λειτουργία, περιφορά της εικόνας, έφιπποι συμμετέχοντες και παραδοσιακό γλέντι την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι
ΓΕΥΣΗ

Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση του Taste Lesvos με επίκεντρο τη γαστρονομική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου
Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης

Η παράταξη «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» κάνει λόγο για ανεπάρκεια στη διαχείριση της ύδρευσης και θέτει σειρά ερωτημάτων για τη βλάβη στη Σουράδα
Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Μια συναυλία με λαϊκά, μπαλάντες, επιτυχίες των ’90s και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο της Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης