Με παραδοσιακή ρεβιθάδα γιόρτασαν την Αγία Βαρβάρα στα Πάμφιλα
Στην πανηγυρική Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ενώ εκατοντάδες πιστοί πήγαν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Αγία
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2024

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην επιβλητική εκκλησία των Παμφίλων. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ενώ παρέστη και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας.
Ο ιερέας της ενορίας αναφέρθηκε στην θαυματουργική ενέργεια της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολα στην αντιμετώπισή τους από την επιστήμη. Η παρουσία των δεκάδων πιστών κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναδεικνύει τη σημασία της Αγίας Βαρβάρας για την περιοχή. Στο τέλος της λειτουργίας, διανεμήθηκε παραδοσιακή ρεβιθάδα, φαγητό που θεωρείται ευλογημένο από την Αγία.
Η εκκλησία των Παμφίλων είναι γνωστή για το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο του, έργο του διάσημου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Το τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1878 και θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά του 19ου αιώνα.
Η ιστορία του ναού είναι γεμάτη ενδιαφέρον. Η θεμελίωσή του άρχισε το 1859 και, περίπου 20 χρόνια αργότερα, το 1881, ξεκίνησε η κατασκευή του τέμπλου από τον Χαλεπά. Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε παλαιότερος μικρότερος ναός, ο οποίος τελικά εγκαταλείφθηκε για να δημιουργηθεί ο νέος, πιο μεγαλοπρεπής ναός, 30 μέτρα μήκος, 14 μέτρα πλάτος και 12 μέτρα ύψος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή βασιλική μορφή και τον εγγεγραμμένο κρυφό τρούλο, ο οποίος δεν είναι ορατός εξωτερικά.
Ο ναός αυτός, κατασκευασμένος με τη συνεισφορά όλων των κατοίκων του χωριού, αποτελεί ένα αριστούργημα της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής και συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την ομορφιά του και την ιστορική του σημασία. Σημαντική είναι η εξαιρετική διατήρηση των υλικών, όπως οι κίονες κυπαρίσσια που έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, και οι εικόνες του ναού, με ορισμένες να χρονολογούνται γύρω από το 1700.