× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κλιματική κρίση είναι εδώ!

Στην εκπομπή «Τα Παιδιά Παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ, αναλύθηκαν οι συνέπειες της κακοκαιρίας στη Λήμνο, η λειψυδρία στη Λέσβο και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2024

Η κλιματική κρίση είναι εδώ!
' χρόνος ανάγνωσης

Στην εκπομπή «Τα Παιδιά Παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Λήμνο, τις συνέπειες της κλιματικής, την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου αλλά και τη διαχείριση του νερού στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα η έντονη κακοκαιρία Βora σάρωσε το Αιγαίο αφήνοντας πίσω της τραγικές συνέπειες. Στη δίνη της βρέθηκαν ιδιαίτερα η Λήμνος και η Ρόδος, με τη Λήμνο να μετρά δύο ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και στις περιουσίες των κατοίκων.
Στη Λήμνο, οι καταιγίδες οδήγησαν σε τραγικά περιστατικά. Ένας κτηνοτρόφος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά καθώς προσπαθούσε να απομακρύνει το αυτοκίνητό του με τρακτέρ, ενώ ένας ακόμα κάτοικος χτυπήθηκε θανάσιμα μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποσότητα νερού που έπεσε στη Λήμνο ήταν πρωτοφανής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 140 τόνοι νερού ανά στρέμμα καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Ένας τέτοιος όγκος νερού ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες απορρόφησης των υποδομών του νησιού, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ, σχολιάζοντας την κατάσταση, τόνισαν την ανάγκη για επανεξέταση και αναθεώρηση των αντιπλημμυρικών έργων. «Ο καιρός έχει αλλάξει, και τα φαινόμενα αυτά θα γίνονται ολοένα πιο συχνά. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν, ακόμα και αν είναι άρτιες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρόδος, παρά την ανεπτυγμένη υποδομή της, υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές, καταδεικνύοντας ότι η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή οικονομικά όρια. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου πως «τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να επανασχεδιαστούν για να ανταποκρίνονται στις νέες κλιματικές συνθήκες».

Η κακοκαιρία Bora αποτελεί καμπανάκι για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Οι σχεδιασμοί για νέα έργα, όπως το αντιπλημμυρικό της Καλλονής, είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να επισπευσθεί. Η πολιτεία καλείται να διαχειριστεί πιο σοβαρά την κλιματική κρίση και να προστατεύσει τους πολίτες από τη νέα κανονικότητα των ακραίων φαινομένων.

Η διαχείριση της κατάστασης από τις τοπικές αρχές ήταν αξιέπαινη, όμως οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις στα μεγάλα έργα υποδομής. Η κλιματική κρίση δεν είναι πρόβλημα του μέλλοντος• είναι το πρόβλημα του σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα οι δυο σχολιαστές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης και στα όσα εκεί έγινα. Ο Θράσος Αβραάμ ανέδειξε τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΑΛ, κ. Βάλεση, σχετικά με τα προβλήματα λειψυδρίας που απειλούν το νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Βάλεση, κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τον Δήμαρχο και στελέχη της ΔΕΑΛ, έγινε σαφές ότι τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Παρά τις βροχοπτώσεις, η επάρκεια παραμένει ελάχιστη. Ο Θράσος Αβραάμ ανέφερε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η υδροδότηση περιοχών με περιορισμένο ωράριο.

Με δεδομένη την αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι του 2025, η οποία προβλέπεται μεγαλύτερη από αυτήν του 2024, η ΔΕΥΑΛ αναζητά τρόπους για ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και εξοικονόμηση νερού. Όπως σημειώθηκε, πολλοί επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη ή τη γειτονική Τουρκία δεν γνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και καταναλώνουν αλόγιστα το νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπομπή πρότεινε την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης από τις αρχές του νέου έτους. Ειδικότερα, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας της ΔΕΥΑΛ με την Ένωση Ξενοδόχων, τους τουριστικούς πράκτορες και τους εκπροσώπους καταλυμάτων. Προτάθηκε η δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων ή άλλων υλικών που θα παρέχονται στους τουρίστες, καθώς και η κατάρτιση ξεναγών για την επικοινωνία του μηνύματος εξοικονόμησης νερού.

«Οι ντόπιοι έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του προβλήματος, αλλά οι επισκέπτες χρειάζονται κατεύθυνση και πληροφόρηση», υπογράμμισαν οι παρουσιαστές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι με την κατάλληλη ενημέρωση, οι τουρίστες θα ανταποκριθούν θετικά.

Το θέμα της λειψυδρίας στη Λέσβο απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις, τόσο για τη διασφάλιση της επάρκειας όσο και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι προσπάθειες ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των πόρων, θα καθορίσουν αν το νησί θα ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των επόμενων ετών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής