Η κλιματική κρίση είναι εδώ!
Στην εκπομπή «Τα Παιδιά Παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ, αναλύθηκαν οι συνέπειες της κακοκαιρίας στη Λήμνο, η λειψυδρία στη Λέσβο και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2024

Στην εκπομπή «Τα Παιδιά Παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Λήμνο, τις συνέπειες της κλιματικής, την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου αλλά και τη διαχείριση του νερού στη Λέσβο.
Συγκεκριμένα η έντονη κακοκαιρία Βora σάρωσε το Αιγαίο αφήνοντας πίσω της τραγικές συνέπειες. Στη δίνη της βρέθηκαν ιδιαίτερα η Λήμνος και η Ρόδος, με τη Λήμνο να μετρά δύο ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και στις περιουσίες των κατοίκων.
Στη Λήμνο, οι καταιγίδες οδήγησαν σε τραγικά περιστατικά. Ένας κτηνοτρόφος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά καθώς προσπαθούσε να απομακρύνει το αυτοκίνητό του με τρακτέρ, ενώ ένας ακόμα κάτοικος χτυπήθηκε θανάσιμα μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι του.
Η ποσότητα νερού που έπεσε στη Λήμνο ήταν πρωτοφανής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 140 τόνοι νερού ανά στρέμμα καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Ένας τέτοιος όγκος νερού ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες απορρόφησης των υποδομών του νησιού, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ, σχολιάζοντας την κατάσταση, τόνισαν την ανάγκη για επανεξέταση και αναθεώρηση των αντιπλημμυρικών έργων. «Ο καιρός έχει αλλάξει, και τα φαινόμενα αυτά θα γίνονται ολοένα πιο συχνά. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν, ακόμα και αν είναι άρτιες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η Ρόδος, παρά την ανεπτυγμένη υποδομή της, υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές, καταδεικνύοντας ότι η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή οικονομικά όρια. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου πως «τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να επανασχεδιαστούν για να ανταποκρίνονται στις νέες κλιματικές συνθήκες».
Η κακοκαιρία Bora αποτελεί καμπανάκι για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Οι σχεδιασμοί για νέα έργα, όπως το αντιπλημμυρικό της Καλλονής, είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να επισπευσθεί. Η πολιτεία καλείται να διαχειριστεί πιο σοβαρά την κλιματική κρίση και να προστατεύσει τους πολίτες από τη νέα κανονικότητα των ακραίων φαινομένων.
Η διαχείριση της κατάστασης από τις τοπικές αρχές ήταν αξιέπαινη, όμως οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις στα μεγάλα έργα υποδομής. Η κλιματική κρίση δεν είναι πρόβλημα του μέλλοντος• είναι το πρόβλημα του σήμερα.
Παράλληλα οι δυο σχολιαστές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης και στα όσα εκεί έγινα. Ο Θράσος Αβραάμ ανέδειξε τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΑΛ, κ. Βάλεση, σχετικά με τα προβλήματα λειψυδρίας που απειλούν το νησί.
Σύμφωνα με τον κ. Βάλεση, κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τον Δήμαρχο και στελέχη της ΔΕΑΛ, έγινε σαφές ότι τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Παρά τις βροχοπτώσεις, η επάρκεια παραμένει ελάχιστη. Ο Θράσος Αβραάμ ανέφερε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η υδροδότηση περιοχών με περιορισμένο ωράριο.
Με δεδομένη την αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι του 2025, η οποία προβλέπεται μεγαλύτερη από αυτήν του 2024, η ΔΕΥΑΛ αναζητά τρόπους για ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και εξοικονόμηση νερού. Όπως σημειώθηκε, πολλοί επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη ή τη γειτονική Τουρκία δεν γνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και καταναλώνουν αλόγιστα το νερό.
Η εκπομπή πρότεινε την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης από τις αρχές του νέου έτους. Ειδικότερα, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας της ΔΕΥΑΛ με την Ένωση Ξενοδόχων, τους τουριστικούς πράκτορες και τους εκπροσώπους καταλυμάτων. Προτάθηκε η δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων ή άλλων υλικών που θα παρέχονται στους τουρίστες, καθώς και η κατάρτιση ξεναγών για την επικοινωνία του μηνύματος εξοικονόμησης νερού.
«Οι ντόπιοι έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του προβλήματος, αλλά οι επισκέπτες χρειάζονται κατεύθυνση και πληροφόρηση», υπογράμμισαν οι παρουσιαστές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι με την κατάλληλη ενημέρωση, οι τουρίστες θα ανταποκριθούν θετικά.
Το θέμα της λειψυδρίας στη Λέσβο απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις, τόσο για τη διασφάλιση της επάρκειας όσο και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι προσπάθειες ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των πόρων, θα καθορίσουν αν το νησί θα ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των επόμενων ετών.