ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Μαρία Κομνηνάκα στη Λήμνο
Να φτιαχτεί σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός ζήτησε η βουλεύτρια του ΚΚΕ στις δηλώσεις που έκανε στην κάμερα του «Ν»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2024
Τη Δευτέρα 2/12, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλεύτρια του ΚΚΕ του νομού Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα, επισκέφθηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές της Λήμνου, Μύρινας, Κοντιά και Αγίου Ιωάννη Κάσπακα.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Μύρινα, και συνεχίστηκε στην περιοχή του Εβγάτη και στον Κοντιά, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, με σκοπό να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να διεκδικηθούν άμεσες αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνομίλησε με κατοίκους, επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους των περιοχών.
«Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ευθύνες του αστικού κράτους που άφησε το λαό, τη ζωή του και τις περιουσίες του απροστάτευτο. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρεί κόστος και μη επιλέξιμες δαπάνες τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της καταστροφής από τις πλημμύρες, ούτε και αντιμετώπισής της μετά.
Επίσης, συναντήθηκε με την πρόεδρο του φιλοζωϊκού συλλόγου Λήμνου, όπου αναδείχτηκαν οι απώλειες και στον πληθυσμό των ζώων του νησιού, καθώς και η περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο του Μούδρου.
Στη συνέχεια συνάντησε την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λήμνου, στην οποία κατήγγειλε την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, που, αγνοώντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες των μαθητών του νησιού, επιβάλλουν την λεγόμενη τηλεκπαίδευση, αντί να συμβάλουν στη βοήθειά τους.
Τέλος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λήμνου κατά την οποία εκφράστηκε από τους κτηνοτρόφους και αγρότες, η αγανάκτηση από τις καταστροφές που ακόμα είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αφού πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι είτε είναι αποκλεισμένοι στις μάντρες είτε δεν μπορούν να προσεγγίσουν ακόμα τις περιουσίες τους. Καταστροφές που προστίθενται στις απώλειες του εισοδήματός τους από τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εξαπλώθηκε στο νησί με ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, αφού δε λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου και πρόληψης, παρόλο που είχαν προειδοποιήσει οι κτηνοτρόφοι του νησιού.
Τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης πλήρως και στο 100% όλων των πληγέντων. Αντιπλημμυρικά έργα, (ολοκληρωμένοι καθαρισμοί των ρεμάτων σε όλο το μήκος τους, επέκταση του δικτύου φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων στην πόλη της Μύρινας, επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων φραγμάτων όπως αυτό του Κοντιά, κατασκευή νέων φραγμάτων που θα συγκρατούν τους όγκους νερού προς αποφυγή πλημμυρών και θα συμβάλλουν στην επάρκεια νερού στο νησί, όπως το φράγμα Κάσπακα), στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου και αύξηση της χρηματοδότησης τους» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
«Εδώ στον Κοντιά η καταστροφή είναι τεράστια οι κάτοικοι βαρύ τίμημα της πολιτικής που εδώ και δεκαετίες έχει αφήσει τα ρέματα ακαθάριστα. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, είναι επιτακτική ανάγκη να βγουν ότι μηχανήματα υπάρχουν για να καθαριστούν οι δρόμοι για να μην έχουμε δεύτερη καταστροφή. Ζητούμε να υπάρξει καταγραφή και αποκατάσταση των πληγέντων στο 100%. Γιατί δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας. Θα πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως οι κάτοικοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα σπίτια τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που είδαν να καταστρέφεται σπαρμένα χωράφια.
Φυσικά δεν μπορούν να αποκατασταθούν οι απώλειες των ανθρώπων. Η συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θανόντων είναι δεδομένη.
Αυτό που εδώ και τώρα χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων. Αλλά και για να υπάρξει σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές μετά από λίγο καιρό» δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου βρίσκεται στην Λήμνο και επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του νησιού συνοδευόμενη από στελέχη του ΚΚΕ στη Λήμνο, όπως είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Λήμνου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μαδυτινός.
Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις της κ. Κομνηνάκα: