× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Μαρία Κομνηνάκα στη Λήμνο

Να φτιαχτεί σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός ζήτησε η βουλεύτρια του ΚΚΕ στις δηλώσεις που έκανε στην κάμερα του «Ν»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2024

Η Μαρία Κομνηνάκα στη Λήμνο
Φωτο - βίντεο: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Τη Δευτέρα 2/12, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλεύτρια του ΚΚΕ του νομού Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα, επισκέφθηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές της Λήμνου, Μύρινας, Κοντιά και Αγίου Ιωάννη Κάσπακα.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Μύρινα, και συνεχίστηκε στην περιοχή του Εβγάτη και στον Κοντιά, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, με σκοπό να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να διεκδικηθούν άμεσες αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνομίλησε με κατοίκους, επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους των περιοχών.
«Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ευθύνες του αστικού κράτους που άφησε το λαό, τη ζωή του και τις περιουσίες του απροστάτευτο. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρεί κόστος και μη επιλέξιμες δαπάνες τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της καταστροφής από τις πλημμύρες, ούτε και αντιμετώπισής της μετά.
Επίσης, συναντήθηκε με την πρόεδρο του φιλοζωϊκού συλλόγου Λήμνου, όπου αναδείχτηκαν οι απώλειες και στον πληθυσμό των ζώων του νησιού, καθώς και η περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο του Μούδρου.
Στη συνέχεια συνάντησε την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λήμνου, στην οποία κατήγγειλε την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, που, αγνοώντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες των μαθητών του νησιού, επιβάλλουν την λεγόμενη τηλεκπαίδευση, αντί να συμβάλουν στη βοήθειά τους.
Τέλος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λήμνου κατά την οποία εκφράστηκε από τους κτηνοτρόφους και αγρότες, η αγανάκτηση από τις καταστροφές που ακόμα είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αφού πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι είτε είναι αποκλεισμένοι στις μάντρες είτε δεν μπορούν να προσεγγίσουν ακόμα τις περιουσίες τους. Καταστροφές που προστίθενται στις απώλειες του εισοδήματός τους από τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εξαπλώθηκε στο νησί με ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, αφού δε λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου και πρόληψης, παρόλο που είχαν προειδοποιήσει οι κτηνοτρόφοι του νησιού.
Τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης πλήρως και στο 100% όλων των πληγέντων. Αντιπλημμυρικά έργα, (ολοκληρωμένοι καθαρισμοί των ρεμάτων σε όλο το μήκος τους, επέκταση του δικτύου φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων στην πόλη της Μύρινας, επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων φραγμάτων όπως αυτό του Κοντιά, κατασκευή νέων φραγμάτων που θα συγκρατούν τους όγκους νερού προς αποφυγή πλημμυρών και θα συμβάλλουν στην επάρκεια νερού στο νησί, όπως το φράγμα Κάσπακα), στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου και αύξηση της χρηματοδότησης τους» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Εδώ στον Κοντιά η καταστροφή είναι τεράστια οι κάτοικοι βαρύ τίμημα της πολιτικής που εδώ και δεκαετίες έχει αφήσει τα ρέματα ακαθάριστα. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, είναι επιτακτική ανάγκη να βγουν ότι μηχανήματα υπάρχουν για να καθαριστούν οι δρόμοι για να μην έχουμε δεύτερη καταστροφή. Ζητούμε να υπάρξει καταγραφή και αποκατάσταση των πληγέντων στο 100%. Γιατί δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας. Θα πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως οι κάτοικοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα σπίτια τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που είδαν να καταστρέφεται σπαρμένα χωράφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά δεν μπορούν να αποκατασταθούν οι απώλειες των ανθρώπων. Η συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θανόντων είναι δεδομένη.

Αυτό που εδώ και τώρα χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων. Αλλά και για να υπάρξει σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές μετά από λίγο καιρό» δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου βρίσκεται στην Λήμνο και επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του νησιού συνοδευόμενη από στελέχη του ΚΚΕ στη Λήμνο, όπως είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Λήμνου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μαδυτινός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις της κ. Κομνηνάκα:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποχαιρετισμός σε έναν φωτεινό δάσκαλο και άνθρωπο του πνεύματος

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου τιμά τη μνήμη και το έργο του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Αποχαιρετισμός σε έναν φωτεινό δάσκαλο και άνθρωπο του πνεύματος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αύξηση των βροχοπτώσεων στη Μυτιλήνη την περίοδο 2025 – 2026

Στα 482 χιλιοστά το ύψος βροχής έως τις 26 Ιανουαρίου – Αισιοδοξία για τέλος της ανομβρίας στη Λέσβο
Αύξηση των βροχοπτώσεων στη Μυτιλήνη την περίοδο 2025 – 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σημαντική ενίσχυση της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης

Προγραμματίζεται η πρόσληψη εργατών μέσω ΑΣΕΠ, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν 13 άτομα από προηγούμενη προκήρυξη. Αναμένεται νέα προκύρηξη για την κάλυψη δύο θέσεων στην Υπηρεσία Δόμησης
Σημαντική ενίσχυση της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες πολύτεκνες οικογένειες στη Λέσβο, αλλά με αυξανόμενες δυσκολίες

Ο πρόεδρος των Πολυτέκνων, Μιχάλης Κουφέλος μιλά για τον Σύλλογο με περιορισμένους πόρους και μεγάλο βάρος
Νέες πολύτεκνες οικογένειες στη Λέσβο, αλλά με αυξανόμενες δυσκολίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής