× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν η βία χτυπά τα παιδιά και η πολιτική την τοπική κοινωνία

Τα σοκαριστικά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και τις εξελίξεις γύρω από τη Βάστρια σχολίασαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2024

Όταν η βία χτυπά τα παιδιά και η πολιτική την τοπική κοινωνία
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκπομπή Τα παιδία παίζει της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου με παρουσιαστές τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ έφερε στο επίκεντρο το σοβαρό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις για τη Βάστρια
Σε σχέση με το πρώτο θέμα αφορμή στάθηκαν τρία περιστατικά βίας που συνέβησαν στη Μυτιλήνη μέσα σε λίγες μέρες, προκαλώντας σοκ και έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Οι παρουσιαστές επεσήμαναν τις σοβαρές ευθύνες που προκύπτουν από τα περιστατικά, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον. «Είναι αδιανόητο ένα παιδί να τραυματίζεται σοβαρά και να μην ενημερώνονται οι γονείς άμεσα», τόνισε η Μαρία Χατζηγεωργίου, ενώ ο Θράσος Αβραάμ υπογράμμισε την ανεπάρκεια της επίβλεψης στα διαλείμματα, παρά την παρουσία δασκάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση αναδείχθηκε στις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, όπως η έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης. Ο σχολικός εκφοβισμός συχνά περιορίζεται σε θεωρητικές εκδηλώσεις που δεν φτάνουν στα ίδια τα σχολεία. «Οι δράσεις πρέπει να γίνονται μέσα στα σχολεία, όχι σε δημόσιες αίθουσες για λόγους εντυπωσιασμού», σχολίασε ο Θράσος.

Η εκπομπή έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενεργής συμμετοχής των γονέων, καθώς αυτοί αποτελούν το πρώτο περιβάλλον διαμόρφωσης του παιδιού. Εθελοντικές δράσεις όπως αυτές της ομάδας «Αγκαλιά» στη Δυτική Λέσβο, οι οποίες περιλαμβάνουν σχολές γονέων και βιωματικά σεμινάρια, παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα που πρέπει να ξεκινήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χατζηγεωργίου και ο Αβραάμ κατέληξαν με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων – σχολείων, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και της πολιτείας, η οποία συχνά απουσιάζει από την ουσιαστική παρέμβαση. Απαιτείται υπευθυνότητα, ταχύτητα αντίδρασης και, πάνω απ’ όλα, πρόληψη, ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα στην εκπομπή οι δυο δημοσιογράφοι σχολίασαν τις εξελίξεις γύρω από τη συζήτηση για τη Βάστρια, τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, και τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εναντιώνεται στη δημιουργία της. Η απόφαση αυτή, αν και εν πολλοίς συμβολική, ενδέχεται να λειτουργήσει ως εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου, κυρίως λόγω της διακοπής εργασιών στον δρόμο πρόσβασης, όπως ανέφεραν.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπει την προηγούμενη, που είχε ληφθεί υπέρ της κατασκευής της δομής στη Βάστρια, με τη διπλή ψήφο του τότε Προέδρου του Συμβουλίου. Αυτή η παλαιότερη απόφαση είχε χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Μετανάστευσης για να τεκμηριωθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η τοπική κοινωνία δεν συμφώνησε ποτέ», σημείωσε ο Θράσος Αβραάμ, επισημαίνοντας τη σημασία της προηγούμενης απόφασης στις δικαστικές διαδικασίες και στις συναντήσεις με ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η νέα αρνητική στάση του Συμβουλίου εγείρει ερωτήματα για την πρακτική της ισχύ.
Όπως ανέφερε ο Θράσος Αβραάμ, η παύση των έργων στον δρόμο πρόσβασης προς τη Βάστρια αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την υλοποίηση της δομής. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο δρόμος εξυπηρετεί επίσης τον ΧΥΤΑ της περιοχής, η καθυστέρηση δημιουργεί πολλαπλές συνέπειες.

«Μια απόφαση υπέρ του δρόμου αλλά κατά της Βάστριας δεν θα είχε αντίκρισμα. Τώρα όμως, η απόφαση να μπλοκαριστεί και ο δρόμος αποκτά βάρος», εξήγησε ο Αβραάμ, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση μεταξύ των υποδομών και της εξέλιξης του έργου.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τη Χατζηγεωργίου, η αδράνεια του Υπουργείου έχει προκαλέσει προβλήματα στην αντιμετώπιση αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ενώ οι καθυστερήσεις και η παραίτηση της Γενικής Γραμματέως δημιουργούν επιπλέον ερωτηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε έναν υπουργό που δεν επισκέπτεται τις περιοχές ευθύνης του και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενδέχεται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Αν και δεν έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις της σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας ίσως αποδειχθούν σημαντικές στο μέλλον. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τοπικές αντιδράσεις απέναντι σε εθνικά σχέδια πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ειδικά σε ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή.

Η συζήτηση για τη Βάστρια συνεχίζεται, με την κοινή γνώμη διχασμένη και τα θεσμικά όργανα σε αναζήτηση ισορροπίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα παραμένει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, τόσο τοπικά όσο και εθνικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης