× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν η βία χτυπά τα παιδιά και η πολιτική την τοπική κοινωνία

Τα σοκαριστικά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και τις εξελίξεις γύρω από τη Βάστρια σχολίασαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2024

Όταν η βία χτυπά τα παιδιά και η πολιτική την τοπική κοινωνία
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκπομπή Τα παιδία παίζει της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου με παρουσιαστές τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ έφερε στο επίκεντρο το σοβαρό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις για τη Βάστρια
Σε σχέση με το πρώτο θέμα αφορμή στάθηκαν τρία περιστατικά βίας που συνέβησαν στη Μυτιλήνη μέσα σε λίγες μέρες, προκαλώντας σοκ και έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Οι παρουσιαστές επεσήμαναν τις σοβαρές ευθύνες που προκύπτουν από τα περιστατικά, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον. «Είναι αδιανόητο ένα παιδί να τραυματίζεται σοβαρά και να μην ενημερώνονται οι γονείς άμεσα», τόνισε η Μαρία Χατζηγεωργίου, ενώ ο Θράσος Αβραάμ υπογράμμισε την ανεπάρκεια της επίβλεψης στα διαλείμματα, παρά την παρουσία δασκάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση αναδείχθηκε στις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, όπως η έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης. Ο σχολικός εκφοβισμός συχνά περιορίζεται σε θεωρητικές εκδηλώσεις που δεν φτάνουν στα ίδια τα σχολεία. «Οι δράσεις πρέπει να γίνονται μέσα στα σχολεία, όχι σε δημόσιες αίθουσες για λόγους εντυπωσιασμού», σχολίασε ο Θράσος.

Η εκπομπή έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενεργής συμμετοχής των γονέων, καθώς αυτοί αποτελούν το πρώτο περιβάλλον διαμόρφωσης του παιδιού. Εθελοντικές δράσεις όπως αυτές της ομάδας «Αγκαλιά» στη Δυτική Λέσβο, οι οποίες περιλαμβάνουν σχολές γονέων και βιωματικά σεμινάρια, παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα που πρέπει να ξεκινήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χατζηγεωργίου και ο Αβραάμ κατέληξαν με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων – σχολείων, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και της πολιτείας, η οποία συχνά απουσιάζει από την ουσιαστική παρέμβαση. Απαιτείται υπευθυνότητα, ταχύτητα αντίδρασης και, πάνω απ’ όλα, πρόληψη, ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα στην εκπομπή οι δυο δημοσιογράφοι σχολίασαν τις εξελίξεις γύρω από τη συζήτηση για τη Βάστρια, τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, και τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εναντιώνεται στη δημιουργία της. Η απόφαση αυτή, αν και εν πολλοίς συμβολική, ενδέχεται να λειτουργήσει ως εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου, κυρίως λόγω της διακοπής εργασιών στον δρόμο πρόσβασης, όπως ανέφεραν.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπει την προηγούμενη, που είχε ληφθεί υπέρ της κατασκευής της δομής στη Βάστρια, με τη διπλή ψήφο του τότε Προέδρου του Συμβουλίου. Αυτή η παλαιότερη απόφαση είχε χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Μετανάστευσης για να τεκμηριωθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η τοπική κοινωνία δεν συμφώνησε ποτέ», σημείωσε ο Θράσος Αβραάμ, επισημαίνοντας τη σημασία της προηγούμενης απόφασης στις δικαστικές διαδικασίες και στις συναντήσεις με ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η νέα αρνητική στάση του Συμβουλίου εγείρει ερωτήματα για την πρακτική της ισχύ.
Όπως ανέφερε ο Θράσος Αβραάμ, η παύση των έργων στον δρόμο πρόσβασης προς τη Βάστρια αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την υλοποίηση της δομής. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο δρόμος εξυπηρετεί επίσης τον ΧΥΤΑ της περιοχής, η καθυστέρηση δημιουργεί πολλαπλές συνέπειες.

«Μια απόφαση υπέρ του δρόμου αλλά κατά της Βάστριας δεν θα είχε αντίκρισμα. Τώρα όμως, η απόφαση να μπλοκαριστεί και ο δρόμος αποκτά βάρος», εξήγησε ο Αβραάμ, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση μεταξύ των υποδομών και της εξέλιξης του έργου.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τη Χατζηγεωργίου, η αδράνεια του Υπουργείου έχει προκαλέσει προβλήματα στην αντιμετώπιση αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ενώ οι καθυστερήσεις και η παραίτηση της Γενικής Γραμματέως δημιουργούν επιπλέον ερωτηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε έναν υπουργό που δεν επισκέπτεται τις περιοχές ευθύνης του και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενδέχεται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Αν και δεν έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις της σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας ίσως αποδειχθούν σημαντικές στο μέλλον. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τοπικές αντιδράσεις απέναντι σε εθνικά σχέδια πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ειδικά σε ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή.

Η συζήτηση για τη Βάστρια συνεχίζεται, με την κοινή γνώμη διχασμένη και τα θεσμικά όργανα σε αναζήτηση ισορροπίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα παραμένει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, τόσο τοπικά όσο και εθνικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Από την Αγιάσο στην Καθημερινή της Κυριακής

Το δισέλιδο αφιέρωμα για τη Λέσβο κυκλοφορεί στις 8 Μαρτίου 2026 σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή
Από την Αγιάσο στην Καθημερινή της Κυριακής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θρήνος στη Μυτιλήνη για τον ξαφνικό χαμό 26χρονης

Η νεαρή με καταγωγή από το Πλωμάρι εντοπίστηκε νεκρή το πρωί του Σαββάτου
Θρήνος στη Μυτιλήνη για τον ξαφνικό χαμό 26χρονης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιξιάτικες παρεμβάσεις σε ρυθμό καθημερινότητας

Βαψίματα καθαρισμοί και δενδροφυτεύσεις στις εισόδους της πόλης με τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Γιώργο Κατζανό να τονίζει ότι οι εργασίες συνεχίζονται σε όλες τις γειτονιές
Ανοιξιάτικες παρεμβάσεις σε ρυθμό καθημερινότητας
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα της νέας εκκίνησης για την προοδευτική παράταξη

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλά ανοιχτά για νέο φορέα και στέλνει μήνυμα επιστροφής
Η ώρα της νέας εκκίνησης για την προοδευτική παράταξη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου ζητούν ενίσχυση και στήριξη

Θετικό κλίμα στη συνάντηση με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου
Οι πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου ζητούν ενίσχυση και στήριξη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλάζει η εικόνα της Μυτιλήνης ως το 2030

Στον αέρα η πρόσκληση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου για το πρόγραμμα «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης». Έως τέλος Ιουνίου ο Δήμος Μυτιλήνης αναμένεται να υποβάλει προτάσεις
Αλλάζει η εικόνα της Μυτιλήνης ως το 2030
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Αχτίδα Αιγαίου

Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Αχτίδα Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δυνατές φωνές και μηνύματα, τα παιδιά της Μυτιλήνης λένε όχι στον εκφοβισμό

Ο Δήμος Μυτιλήνης και η εκπαιδευτική κοινότητα ένωσαν δυνάμεις σε μια εκδήλωση που έδωσε βήμα στους ίδιους τους μαθητές να μιλήσουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σχολείο
Δυνατές φωνές και μηνύματα, τα παιδιά της  Μυτιλήνης λένε όχι στον εκφοβισμό
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η επισκευη του φράγματος Σεδούντα

Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της ΔΕΥΑΛ
Ολοκληρώθηκε η επισκευη του φράγματος Σεδούντα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»
ΧΩΡΙΑ

Δράση για την ημέρα της Γυναίκας στην Πλατεία της Καλλονής

Υλοποιήθηκε το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και το Γραφείο Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς
Δράση για την ημέρα της Γυναίκας στην Πλατεία της Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις για το εργο της Νότιας Παράκαμψης

Η Πρωτοβουλία Πολιτών συζήτησε με το βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου για τη θεώρηση του Κτηματολογίου, τις απαλλοτριώσεις και την άμεση δημοπράτηση έργου 44.000.000 ευρώ
Συνεχίζονται οι συναντήσεις για το εργο της Νότιας Παράκαμψης