× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν η βία χτυπά τα παιδιά και η πολιτική την τοπική κοινωνία

Τα σοκαριστικά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και τις εξελίξεις γύρω από τη Βάστρια σχολίασαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2024

Όταν η βία χτυπά τα παιδιά και η πολιτική την τοπική κοινωνία
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκπομπή Τα παιδία παίζει της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου με παρουσιαστές τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ έφερε στο επίκεντρο το σοβαρό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις για τη Βάστρια
Σε σχέση με το πρώτο θέμα αφορμή στάθηκαν τρία περιστατικά βίας που συνέβησαν στη Μυτιλήνη μέσα σε λίγες μέρες, προκαλώντας σοκ και έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Οι παρουσιαστές επεσήμαναν τις σοβαρές ευθύνες που προκύπτουν από τα περιστατικά, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον. «Είναι αδιανόητο ένα παιδί να τραυματίζεται σοβαρά και να μην ενημερώνονται οι γονείς άμεσα», τόνισε η Μαρία Χατζηγεωργίου, ενώ ο Θράσος Αβραάμ υπογράμμισε την ανεπάρκεια της επίβλεψης στα διαλείμματα, παρά την παρουσία δασκάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση αναδείχθηκε στις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, όπως η έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης. Ο σχολικός εκφοβισμός συχνά περιορίζεται σε θεωρητικές εκδηλώσεις που δεν φτάνουν στα ίδια τα σχολεία. «Οι δράσεις πρέπει να γίνονται μέσα στα σχολεία, όχι σε δημόσιες αίθουσες για λόγους εντυπωσιασμού», σχολίασε ο Θράσος.

Η εκπομπή έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενεργής συμμετοχής των γονέων, καθώς αυτοί αποτελούν το πρώτο περιβάλλον διαμόρφωσης του παιδιού. Εθελοντικές δράσεις όπως αυτές της ομάδας «Αγκαλιά» στη Δυτική Λέσβο, οι οποίες περιλαμβάνουν σχολές γονέων και βιωματικά σεμινάρια, παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα που πρέπει να ξεκινήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χατζηγεωργίου και ο Αβραάμ κατέληξαν με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων – σχολείων, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και της πολιτείας, η οποία συχνά απουσιάζει από την ουσιαστική παρέμβαση. Απαιτείται υπευθυνότητα, ταχύτητα αντίδρασης και, πάνω απ’ όλα, πρόληψη, ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα στην εκπομπή οι δυο δημοσιογράφοι σχολίασαν τις εξελίξεις γύρω από τη συζήτηση για τη Βάστρια, τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, και τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εναντιώνεται στη δημιουργία της. Η απόφαση αυτή, αν και εν πολλοίς συμβολική, ενδέχεται να λειτουργήσει ως εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου, κυρίως λόγω της διακοπής εργασιών στον δρόμο πρόσβασης, όπως ανέφεραν.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπει την προηγούμενη, που είχε ληφθεί υπέρ της κατασκευής της δομής στη Βάστρια, με τη διπλή ψήφο του τότε Προέδρου του Συμβουλίου. Αυτή η παλαιότερη απόφαση είχε χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Μετανάστευσης για να τεκμηριωθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η τοπική κοινωνία δεν συμφώνησε ποτέ», σημείωσε ο Θράσος Αβραάμ, επισημαίνοντας τη σημασία της προηγούμενης απόφασης στις δικαστικές διαδικασίες και στις συναντήσεις με ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η νέα αρνητική στάση του Συμβουλίου εγείρει ερωτήματα για την πρακτική της ισχύ.
Όπως ανέφερε ο Θράσος Αβραάμ, η παύση των έργων στον δρόμο πρόσβασης προς τη Βάστρια αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την υλοποίηση της δομής. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο δρόμος εξυπηρετεί επίσης τον ΧΥΤΑ της περιοχής, η καθυστέρηση δημιουργεί πολλαπλές συνέπειες.

«Μια απόφαση υπέρ του δρόμου αλλά κατά της Βάστριας δεν θα είχε αντίκρισμα. Τώρα όμως, η απόφαση να μπλοκαριστεί και ο δρόμος αποκτά βάρος», εξήγησε ο Αβραάμ, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση μεταξύ των υποδομών και της εξέλιξης του έργου.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τη Χατζηγεωργίου, η αδράνεια του Υπουργείου έχει προκαλέσει προβλήματα στην αντιμετώπιση αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ενώ οι καθυστερήσεις και η παραίτηση της Γενικής Γραμματέως δημιουργούν επιπλέον ερωτηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε έναν υπουργό που δεν επισκέπτεται τις περιοχές ευθύνης του και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενδέχεται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Αν και δεν έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις της σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας ίσως αποδειχθούν σημαντικές στο μέλλον. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τοπικές αντιδράσεις απέναντι σε εθνικά σχέδια πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ειδικά σε ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή.

Η συζήτηση για τη Βάστρια συνεχίζεται, με την κοινή γνώμη διχασμένη και τα θεσμικά όργανα σε αναζήτηση ισορροπίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα παραμένει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, τόσο τοπικά όσο και εθνικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής