× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι δια περιφορά συνεδριάσεις, αλλά σχέδιο δράσης»

Κριτική «Συμπαράταξης Πολιτών» στην Περιφερειακή αρχή με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση διά περιφοράς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2020

«Όχι δια περιφορά συνεδριάσεις, αλλά σχέδιο δράσης»

Με αφορμή τη σημερινή σύγκλιση του Περιφερειακού συμβουλίου δια περιφοράς, ύστερα από δύο μήνες, η «Συμπαράταξη Πολιτών» αναφέρει ότι το μόνο ουσιαστικό θέμα είναι οι τροπολογίες του προϋπολογισμού «για τις οποίες δεν υπάρχει καμία εισήγηση ως συνήθως», και γι’ αυτό το λόγο η περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη θα απέχει της ψηφοφορίας και έστειλε σχετική ανακοίνωση εξηγώντας το σκεπτικό της «για τα όσα συμβαίνουν και κυρίως για όσα δεν συμβαίνουν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη η παράταξη επισημαίνει: «Κύριε Μουτζούρη, είστε κυβερνήτης του τόπου και όχι τροχονόμος προβλημάτων. Δεν είναι ώρα για «δια περιφοράς» συνεδριάσεις, αλλά για σχέδιο δράσης που να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ γνωρίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των νησιών μας, που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό, ειδικά εξ αιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης του, ζητά από την αρχή της θητείας της περιφερειακής αρχής την κατάρτιση συγκεκριμένου και στοχευμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Ενός σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτικές στον τόπο, νέα εισοδήματα, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών πόρων.

Αυτό που ήταν αναγκαίο χτες, σήμερα έχει γίνει επιτακτικό. Το σταμάτημα της οικονομίας έχει προκαλέσει μια έντονη ύφεση με οριζόντιο χαρακτήρα στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, αλλά και ιδιαίτερη ένταση σε ορισμένους κλάδους όπως ο τουρισμός. Μια ύφεση που θα αφήσει πολλές επιχειρήσεις χωρίς έσοδα και πολλούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά, και όλους μαζί να εκλιπαρούν για 800 € μεικτά για να επιβιώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως τι βλέπουμε; Μετά από δυο μήνες αδράνειας να μας προσκαλούν σε μια «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μια σειρά τυπικής φύσεως θεμάτων και τη συνηθισμένη τροποποίηση του προϋπολογισμού, που όμως προβλέπει πολλές μετακινήσεις ποσών από δράση σε δράση χωρίς να υπάρχει καμιά αιτιολόγηση. Και αφού είναι συνεδρίαση «δια περιφοράς», κανένα από τα θέματα επικαιρότητας δεν μπορούν να τεθούν έστω προφορικά.

Θέματα λοιπόν όπως το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και κυρίως το αναπτυξιακό έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο. Η Περιφέρεια ολόκληρη έχει μπει στον αυτόματο. Μήπως κύριε Πρύτανη πιστεύετε ότι η αυτοδιοίκηση είναι σαν το Πανεπιστήμιο, όπου τα Τμήματα παράγουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο τους χωρίς να χρειάζονται άνωθεν εντολές και παρακολούθηση σε καθημερινή βάση; Αν ναι, σφάλετε και οφείλατε να το έχετε καταλάβει και να το έχετε διορθώσει, πριν βρεθούμε στα βράχια.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία μας τόσο δημόσια όσο και με επιστολές προς εσάς και τους επικεφαλής των παρατάξεων για την έλλειψη σχεδίου δράσης, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις για όλους τους τομείς. Ειδικά τώρα, που λόγω της πανδημίας επανέρχεται η ύφεση με μεγάλη ένταση, η Περιφέρεια έπρεπε να έχει βάλει «φουλ τις μηχανές» ώστε να αξιοποιήσει τους λιμνάζοντες πόρους, κατευθύνοντας τους στη πραγματική οικονομία και στις υποδομές. Αντί αυτού βλέπουμε να περιορίζεται σε κινήσεις «δημοσίων σχέσεων» και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας προβλήματα σε άλλους για να τα λύσουν. Κύριε Μουτζούρη, είστε κυβερνήτης για να λύσετε προβλήματα και όχι τροχονόμος των προβλημάτων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα 40 εκ. από εθνικούς πόρους, που είναι βαλτωμένα εδώ και αρκετά χρόνια, κινδυνεύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ να χαθούν για πάντα από τα νησιά μας. Ενώ τα 150 εκ € από το ΕΣΠΑ έχουν πλέον μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει το εθνικό της σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα αφήσει και πάλι αναπτυξιακά ψίχουλα στο Β. Αιγαίο. Ένα σχέδιο στο οποίο οι μεγάλες δομές φιλοξενίας μεταναστών θα φαντάζουν πλέον ως μάνα εξ ουρανού.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απευθύνει δραματική έκκληση στη Περιφερειακή Αρχή και στους επικεφαλής των παρατάξεων καλώντας τους σε συναγερμό. Συναγερμό ώστε να δρομολογήσουμε άμεσα τις δράσεις εκείνες που θα δώσουν όχι απλά δαπάνες, αλλά και προοπτική στο τόπο μας. Γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δράσουμε.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του