Αποικιοκρατία, Αντίσταση και...Ελπίδα
Η ιστορία της Παλαιστίνης μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2024

Στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία και την πραγματικότητα της Παλαιστίνης, οργανωμένη από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων (LaCASMo) του Τμήματος Κοινωνιολογίας και την Ερευνητική Ομάδα “Αόρατες Πόλεις” του Εργαστηρίου Αστικής Γεωγραφίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τμήματος Γεωγραφίας.
Με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών και ακτιβιστών, η εκδήλωση στόχευσε να φωτίσει την αποικιοκρατική ιστορία της Παλαιστίνης, τις συνεχείς επεμβάσεις ξένων δυνάμεων και την καταπίεση των λαϊκών κινημάτων.
Ομιλητές, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βηρυτού, Νικόλας Κοσματόπουλος, υπογράμμισαν πως το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα μιας ρατσιστικής, σιωνιστικής ιδεολογίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλισμού. «Η ύπαρξη του Ισραήλ στηρίζεται στη συνεχή υποστήριξη των δυτικών κρατών», δήλωσε, τονίζοντας ότι η αποικιοκρατία δεν είναι παρελθόν, αλλά μια συνεχιζόμενη πραγματικότητα που επεκτείνεται σε διάφορες γεωγραφίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της σύγκρουσης. Καταγράφηκαν οι γενοκτονίες στην Παλαιστίνη, αλλά και οι συστηματικές καταστροφές καλλιεργειών στον Λίβανο. Ο Κοσματόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική «αποανάπτυξης» του Ισραήλ, που αποσκοπεί στη διάλυση της παραγωγικής αυτονομίας των αραβικών κοινωνιών.
Παραδείγματα προσωπικών ιστοριών αντίστασης συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους. Αναφέρθηκε η ιστορία μιας φοιτήτριας από τη Βηρυτό, της οποίας ο θείος δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη γη του. Αυτές οι ιστορίες, σύμφωνα με τον κ.Κοσματόπουλο, καταδεικνύουν την ουσία του παλαιστινιακού αγώνα: την προστασία της γης και την επιδίωξη της ελευθερίας.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης,κάλεσαν το κοινό να αναλάβει δράση. «Η ελευθερία της Παλαιστίνης είναι υπόθεση όλων μας», τόνισε ένας από τους ομιλητές. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, όπως τα εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς αξιωματούχους, εκφράζοντας την ελπίδα για δικαιοσύνη.
Η εκδήλωση κατέληξε με ένα μήνυμα ελπίδας: η δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τον ιμπεριαλισμό, τον πατριαρχισμό και τον ρατσισμό είναι εφικτή, εάν οι λαοί ενωθούν σε έναν κοινό αγώνα.