ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Χρήματα για αγρότες και ψαράδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία πολιτικής αντιμετώπισης κλιματικών κρίσεων στην αγροτική παραγωγή τόσο στην ΕΕ, όσο και στην χώρα μας τόνισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς Στρατής Νικολάου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/11/2024

Στην πολιτική επικαιρότητα αλλά και σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς της Λέσβου αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ» το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς Στρατής Νικολάου.
Αναφερόμενος ο κ. Νικολάου στις πρόσφατες εξελίξεις και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο κόμμα του, τόνισε ότι πλέον η Νέα Αριστερά είναι κανονικό κόμμα και ότι στην συνεδρίασή που θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει το Γραμματέα και μέλη Πολιτικής Γραμματείας.
Μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και την αποχώρησή πριν δυο χρόνια είπε μεταξύ άλλων ότι δεν αισθάνεται δικαιωμένος διότι η αποχώρηση δεν έγινε με στόχο την δικαίωση. «Η αποχώρηση μου έγινε, ανέφερε, διότι η μειοψηφία δεν μπορούσε πλέον να εκφραστεί πολιτικά μέσα στο κόμμα αφού δεν λειτουργούσαν οι συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες σ’ αυτό. Με την μετατροπή που επιχειρήθηκε προς τα κεντροδεξιά το κόμμα έχασε τον αριστερό ριζοσπαστισμό του».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του Στρατής Νικολάου επισήμανε ότι οι πολίτες στρέφονται προς τα ακροδεξιά κόμματα γιατί αυτά εμφανίζονται ως αντισυστημικά ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να υπηρετούν τις κυρίαρχες ελίτ.
«Αυτό ήδη φάνηκε με την εκλογή του Τραμπ. Η πίεση που ασκεί ήδη ο μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος στους Ευρωπαίους για μεγαλύτερες δαπάνες στο ΝΑΤΟ, για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή του προϋπολογισμού της επόμενης ΚΑΠ και των Κοινωνικών δαπανών της ΕΕ, ενώ με τους δασμούς που προανήγγειλε ίσως έχουμε πρόβλημα με την διάθεση ευρωπαϊκών προϊόντων στις αγορές των ΗΠΑ».
Ειδική αναφορά έκανε ο Στρατής Νικολάου στα ζητήματα που αφορούν στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους ελαιοπαραγωγούς από την μειωμένη παραγωγή λόγω της ανομβρίας. Όπως τόνισε πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία πολιτικής αντιμετώπισης κλιματικών κρίσεων στην αγροτική παραγωγή τόσο στην ΕΕ, όσο και στην χώρα μας. «Ο ΕΛΓΑ, τόνισε, πρέπει διατηρήσει τον κοινωνικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα του και να αλλάξει ο κανονισμός του ώστε να αποζημιώνει και ζημιές από την κλιματική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ πέντε χρόνια ανακοινώνει συνεχώς αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει κάτι μέχρι τώρα».
Μιλώντας για την προηγούμενη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της ελαιοκομικής περιόδου 2020 – 2021 ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι αυτές δόθηκαν γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις υπήρχαν στον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και δεν μπορούσε εύκολα η κυβέρνηση να αρνηθεί μια αποζημίωση που ήδη ήταν θεσμοθετημένη. «Για να γίνει όμως αυτό, αυτό πρόσθεσε, πέρα από τις ενέργειες που έκανα ο ίδιος, όλοι οι τοπικοί παράγοντες και αρμόδιοι φορείς ( Κόμματα, αγροτικοί σύλλογοι, Δίκτυο Κοινοτήτων, συνεταιρισμοί, ελαιοτριβείς, Δήμος, Περιφέρεια, η Προϊσταμένη του τοπικού Παραστήματος κ. Παγώνα Αθανασάκου ΕΛΓΑ) δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα».
Βέβαια, τόνισε, πως για να δοθούν οι ενισχύσεις χρειάζεται και η έγκριση της ΕΕ η οποία όμως δεν θα είναι αρνητική, όπως είδαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ρουμανίας, ενώ ήδη έχει πάρει απόφαση τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης ΚΑΠ να δοθούν σε αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από την περιβαλλοντική κρίση. «Μετά από αυτά η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δικαιολογία να προχωρήσει στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών η οποία είναι δίκαιη γιατί έχει χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής, πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί και δεν θα καρπίσουν ούτε του χρόνου ενώ οι τιμές στην αγορά ελαιολάδου έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ελαιοπραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν».
Για την επιζωοτία της ευλογιάς ο Στρατής Νικολάου είπε μεταξύ άλλων ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης που προσπαθεί τώρα να την επιρρίψει στους κτηνοτρόφους. «Οι επιζωοτίες αντιμετωπίζονται όταν υπάρχει σχέδιο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα. Άρα χρειάζεται αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιζωοτιών, προσλήψεις κτηνιάτρων, χρήματα στις Περιφέρειες για την άμεση αντιμετώπιση όλων των απαραίτητων εξόδων, άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τα θανατωθέντα ζώα, την απώλεια παραγωγής, την χορήγηση ζωοτροφών σε όσους υπόκεινται σε περιορισμούς βόσκησης, χορήγηση όλων των ενισχύσεων και συμμετοχή στα προγράμματα του ΠΑΑ των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους».
Τέλος ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι για τους ψαράδες η ΕΕ έχει εγκρίνει από το Ταμείο της θάλασσας (ΕΠΑΛθ) κονδύλι ύψους 40.000.000 ευρώ για αποζημιώσεις από ζημιές που κάνουν στα αλιευτικά τους εργαλεία τα θαλάσσια θηλαστικά.
Ήδη έχει εξαγγελθεί το σχετικό Μέτρο και οι αποζημιώσεις θα δοθούν στα σκάφη ανάλογα με το μέγεθός τους. Για σκάφη κάτω από 6 μέτρα 805 ευρώ, από 6,1 μέχρι 12 μέτρα 1763 ευρώ και για τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν ή/και υποχρεούνται να φέρουν VMS το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει απλοποιημένου κόστους και ανέρχεται σε 12,32 ευρώ ανά ημέρα άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας. Ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων αρχίζει από σήμερα και τελειώνει στις 15 Δεκεμβρίου.