Αντιδράσεις εντός κι εκτός ΝΔ για τη διαγραφή Σαμαρά
Από τα «δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα» ο Άδωνης Γεωργιάδης φτάνει στο ότι «δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2024

Πολιτικό σεισμό έφερε στο Νέα Δημοκρατία η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία μετά την «υπόδειξή» του στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απομακρύνει τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, επικαλούμενος τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά.
Τελικά ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο «αδειάζουν» κυβερνητικά στελέχη που τα βλέπουν όλα ρόδινα στο κυβερνών κόμμα για να «προστατεύσουν» τον πρώτο. Ωστόσο, η παραπάνω απόφαση φέρνει ισχυρό ρήγμα στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης με γενικότερο αντίκτυπο στο πολιτικό σύστημα.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν αλλά, το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει όμως και η ποιοτική διαφοροποίηση στη χθεσινή συνέντευξη», σημείωσε.
«Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εντέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε.
Από τα «δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα» ο Άδωνης Γεωργιάδης φτάνει στο ότι «δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια». Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη απόφαση» τη διαγραφή του κ. Σαμαρά. «Δεν είναι μία ευχάριστη στιγμή για κανέναν μας, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος, που δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τον πρωθυπουργό να λάβει μία διαφορετική απόφαση» είπε.
«Είναι πολύ στενάχωρο και προσωπικά και πολιτικά. Δεν είναι μία μέρα ευχάριστη για τη ΝΔ, κανένας δεν χαίρεται για αυτή την εξέλιξη. Υπήρχε μία κλιμάκωση, και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα “στράβωνε” ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, που ισχυρίστηκε πως «η ΝΔ, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, παραμένει ξεκάθαρα στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε σχέση με την Τουρκία».
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Η νέα εσωτερική σύγκρουση στη Ν.Δ. έφερε αντιδράσεις και από άλλα κόμματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση διά στόματος Νίκου Παππά τόνισε πως «εδώ και χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε μια σκληρή, εθνικιστική ρητορική, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για "μειοδοσία", αντεθνικές πολιτικές, υιοθέτηση της ρητορικής Ερντογάν».
«Η απάντηση στις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι λογικές που λένε "δε συζητάμε με την Τουρκία", όπως λέει ο Αντώνης Σαμαράς» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνοντας τα εξής ερωτήματα.
Ποιος ξεχνά την κατηγορία του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική εξαίρεση» στο θέμα της Άμυνας και της μετανάστευσης;
Ποιος ξεχνά τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοσία, τη συμπόρευση με την ακροδεξιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι «ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ», ότι η κυβέρνησή μας «αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις»;
Ποιος ξεχνά την άθλια εκμετάλλευση του θέματος της Θράκης;
Ποιος ξεχνά ότι όταν μίλησε η δική μας κυβέρνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο (Κοτζιάς 2018), έλεγαν ότι αυτό αποτελεί αποδοχή της τουρκικής πρακτικής, ενώ όταν η Ν.Δ. το υλοποίησε ως κυβέρνηση μιλούσαν για επέκταση των συνόρων της χώρας;
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, εξέφρασε την εκτίμηση πως μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κυβέρνηση. «Μέχρι τώρα τους ένωνε η προοπτική διατήρησης της εξουσίας. Τώρα, όμως, η Νέα Δημοκρατία έχει πίεση και προς το κέντρο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς είμαστε πια μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που μπορεί να μιλήσει με τον μετριοπαθή κόσμο του κέντρου, εξού και η μεγάλη επίθεση που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, έχει πιέσεις και στα δεξιά της και αυτό φάνηκε και από το ότι ο πρωθυπουργός αγκάλιασε την ατζέντα Τραμπ και μίλησε για μειοψηφίες», υποστήριξε ο εκπρόσωπος
Εκτίμησε επίσης ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει μια τεχνητή πόλωση γιατί βλέπει να αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο χώρο του κέντρου. Επειδή αντιλαμβάνονται ότι το ΠΑΣΟΚ πια μπορεί να συνομιλήσει με τα ακροατήρια αυτά, υπάρχει ένα διάχυτο άγχος στη Νέα Δημοκρατία και ως εκ τούτου μας κάνει μία λαϊκίστικη επίθεση χωρίς επιχειρήματα».
Από τον Περισσό ανέφεραν πως η διαγραφή Σαμαρά «είναι ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και των διεθνών εξελίξεων και "παζαριών" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Σημείωσαν, επίσης, ότι «η προσπάθεια αναμόρφωσης συνολικά του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη, μόνο που αυτή δε γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα».
Πηγές του ΚΚΕ έστρεψαν τα βέλη και προς το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «είτε πρόκειται για τη ΝΔ και δυνάμεις προερχόμενες από αυτήν είτε για τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, μιλάμε για δυνάμεις που έχουν υπηρετήσει -και μάλιστα κάποιες φορές από κοινού, συγκυβερνώντας- την ίδια πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».