«Οι πολίτες μπορούν να φτιάξουν την καθημερινότητα που ονειρεύονται»
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου θα παρουσιάσει τη χρησιμότητα και τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού
Δημοσίευση 12/11/2024
Πώς θα θέλαμε να είναι η Μυτιλήνη σε 10 ή 20 χρόνια; Αυτή την ερώτηση καλούνται να απαντήσουν οι κάτοικοι της Λέσβου μέσα από την εκδήλωση και το ανοιχτό εργαστήριο για τον συμμετοχικό σχεδιασμό, που διοργανώνει σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών, η εκδήλωση δεν περιορίζεται σε μια τυπική παρουσίαση αλλά προωθεί τη συμμετοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να συνδιαμορφώσουν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τον τόπο τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου και αποτελεί συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
Η δράση στοχεύει στην ανάδειξη του συμμετοχικού σχεδιασμού ως εργαλείου για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή στις αρχές και τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού, εστιάζοντας στη δημοκρατική συμμετοχή και στην ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων. Στη συνέχεια, μέσω ενός ανοιχτού εργαστηρίου, οι παρευρισκόμενοι θα γνωρίσουν διαδραστικά πώς λειτουργεί ο συμμετοχικός σχεδιασμός, με στόχο να εμπλακούν ενεργά στον σχεδιασμό του μέλλοντος των κοινοτήτων τους.
Όπως θα εξηγήσει αναλυτικά ο Άγγελος Βαρβαρούσης, ερευνητής και συντονιστής του εργαστηρίου, ο συμμετοχικός σχεδιασμός δεν περιορίζεται μόνο στη διαβούλευση. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να συνδιαμορφώσουν αποφάσεις, ειδικά σε περιοχές όπως τα μικρά νησιά και οι μικρές πόλεις. Ο ίδιος έχει συν-συγγράψει το «Εγχειρίδιο συμμετοχικού σχεδιασμού για μικρά νησιά», που αναδεικνύει τη σημασία της ενσωμάτωσης των απόψεων των κατοίκων στις διαδικασίες διαμόρφωσης των πολιτικών.
Ο Θανάσης Κίζος, πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm τονίζει τη σημασία της διαπραγμάτευσης στη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού: «Οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες έχουν διαφορετικές προσδοκίες, επομένως είναι σημαντικό να γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση». Ο κ. Κίζος υπογράμμισε ότι η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχικότητας, όπου οι τοπικές κοινότητες συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Η εκδήλωση αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους κατοίκους της Λέσβου να εμπλακούν σε μια δημιουργική διαδικασία, «να βάλουμε τον κόσμο μέσα στο παιχνίδι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κίζος.