Το Πολυτεχνείο διδάσκει δημοκρατία, 51 χρόνια μετά
Ο Δήμος Μυτιλήνης με μια ξεχωριστή εκδήλωση την Κυριακή στις 7.30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης αποδίδει φόρο τιμής στους αγωνιστές φοιτητές του Νοέμβρη του 1973
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/11/2024
Ο Δήμος Μυτιλήνης τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου με μια μεγάλη εκδήλωση, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εριφύλη Χιωτέλλη, και οι συντελεστές της εκδήλωσης κάλεσαν τους πολίτες όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας την αξία της ιστορικής αυτής στιγμής, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε η κ. Χιωτέλλη, η διοργάνωση αποτελεί πολιτική απόφαση του Δήμου, ο οποίος επαναφέρει την εκδήλωση του Πολυτεχνείου ως τρόπο να αποδώσει φόρο τιμής στους αγώνες για τη δημοκρατία. «Η Δημοτική Αρχή δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τους δρόμους και τα έργα, αλλά και για την προαγωγή των αξιών της κοινωνίας», δήλωσε η Αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την ιστορία της.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, επισημάνθηκε πως η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να αποτελεί μια τυπική μνήμη που σβήνει σταδιακά. Αντίθετα, ο Δήμος Μυτιλήνης φιλοδοξεί να τη διατηρήσει ζωντανή, βοηθώντας τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ιστορικές στιγμές που οδήγησαν στον αγώνα κατά της δικτατορίας. Η κ. Χιωτέλλη αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη συμβολή της νεολαίας στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι το παράδειγμά της εμπνέει και παραμένει επίκαιρο.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα συμμετάσχουν η Μαρία Ζερβού και ο Απόστολος Κομνηνάκας, οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και συμμετέχοντες στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Οι ίδιοι θα μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, μεταφέροντας τις αξίες και τα ιδανικά της εποχής εκείνης στους νέους. «Η ζωντανή αυτή αφήγηση δεν επιτρέπει να ξεχάσουμε την αξία της δημοκρατίας και των αγώνων που διαδραματίστηκαν», σημείωσε η Εριφύλη Χιωτέλλη.
Επιπλέον, η καλλιτεχνική πτυχή της εκδήλωσης πλαισιώνεται από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, το οποίο θα παρουσιάσει αφηγήσεις βασισμένες στις ιστορίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα της χούντας ή συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο επικεφαλής του εργαστηρίου, κ. Βλαστάρης, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της προσέγγισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι καλλιτεχνικές ομάδες του Δήμου θα συνεργαστούν ακόμα πιο στενά σε μελλοντικές εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια, η Χορωδία Μυτιλήνης θα παρουσιάσει τραγούδια εμπνευσμένα από την εποχή της αντίστασης, με την καθοδήγηση της μαέστρου, Μαρίζας Βαμβουκλή. Η χορωδία, με μακρά ιστορία από το 1981, προσκαλεί και νέους να συμμετάσχουν και να γίνουν μέρος αυτής της μουσικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η Ορχήστρα του Δήμου θα ερμηνεύσει τραγούδια σύμβολα της εποχής εκείνης, ενισχύοντας το συναίσθημα της εκδήλωσης.
Συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει και το Φωτογραφικό Τμήμα του Δήμου Μυτιλήνης, το οποίο έχει συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει Μυτιληνιούς οι οποίοι έλαβαν μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις της τοπικής κοινότητας.
Με τη φετινή εκδήλωση, ο Δήμος Μυτιλήνης επαναφέρει μια παράδοση τιμώντας τους αγώνες του Πολυτεχνείου και αναδεικνύοντας τον συμβολικό της ρόλο για την κοινωνία του σήμερα. «Τα μηνύματα της εξέγερσης είναι ζωντανά και παραμένουν δυνατά 51 χρόνια μετά», κατέληξε η κ. Χιωτέλλη, καλώντας τους δημότες να συμμετάσχουν, να θυμηθούν, και να διδαχθούν από την ιστορία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης
- Χαιρετισμός από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Εριφύλλη Χιωτέλλη
- «ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ» Μίκης Θεοδωράκης (Ορχήστρα Δήμου Μυτιλήνης) – Ερμηνεύει η Γιώτα Παπαχρυσού
- «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» Ηχόραμα βασισμένο σε οπτικοακουστικό υλικό της εποχής (Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης)
- Μαρτυρίες Απόστολου Κομνηνάκα και Μαρίας Ζερβού (συμμετέχοντες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου)
- «ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΑΣ» Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος (Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης)
- «ΟΙ ΛΕΣΒΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ» (αφηγήσεις από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μυτιλήνης)
- ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, αφήγηση από την Ανθή Δαφιώτου
- ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ, αφήγηση από την Μαρίνη Λαμπρινού
- «Ο ΔΡΑΚΟΣ» Σταύρος Ξαρχάκος – Νίκος Γκάτσος (Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης)
- ΓΙΟΥΝΤΕΡΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, αφήγηση από την Αγγελική Τουραμάνη
- ΑΜΠΕΛΙΚΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, αφήγηση από την Ελένη Αχλάτη
- «ΣΩΠΑ ΟΠΟΥ ΝΑ’ΝΑΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ» Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος (Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης)
- ΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αφήγηση από την Ιωάννα Βερβερίδου
- ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΛΗΣ – ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ, αφήγηση από την Αναστασία Τσάτσου
- «ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ» Σταύρος Ξαρχάκος – Ιάκωβος Καμπανέλλης (Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης)
- «ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΘΡΟΙ» Γιάννης Μαρκόπουλος (Ορχήστρα Δήμου Μυτιλήνης) – ερμηνεύει ο Εφραίμ Βουλμές
Στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη στην είσοδο του Πάρκου Αγίας Ειρήνης, από μέλη της οικογένειάς του και εκπροσώπους των τοπικών αρχών, σχολείων, του Πανεπιστημίου, κομμάτων και άλλων φορέων. Θα ακολουθήσει μικρή τιμητική εκδήλωση με τη συμμετοχή της εφηβικής ομάδας της πασπARTού και της εφηβικής χορωδίας Animato Youth Voices.